Obama schimbă numele Muntelui McKinley din Alaska cu cel original, 'Denali'

Președintele Barack Obama va restabili oficial luni numele piscului 'Denali', cel mai înalt munte din America de Nord, situându-se prin acest gest de partea statului Alaska, pentru a pune capăt unei dispute care durează de 40 de ani privind redenumirea a ceea ce este cunoscut sub numele de 'Muntele McKinley', informează Reuters. 

Schimbarea istorică, venită la începutul unei călătorii prezidențiale de trei zile în Alaska, este un semn în legătură cu cât de laborios va apăsa Casa Albă în timpul celor 16 luni de mandat rămase președintelui Obama pentru a se asigura că lupta sa cu privire la schimbările climatice va fi o parte a moștenirii mandatului său.

Redenumirea muntelui, care are o altitudine de peste 6.100 metri, este un eveniment de prima pagină pentru problemele climatice și, în același timp, transmite bunăvoință într-un stat care nu a fost în linii mari susținător al președintelui Democrat.

Obama are programat să facă un tur al ghețarilor care se retrag și să se înlâlnească cu oamenii din comunitățile izolate a căror viață este afectată de creșterea nivelului oceanului, alcătuind un tablou destinat să constituie un sprijin pentru reglementarea reducerii emisiilor de carbon.

Vârful a fost numit Muntele McKinley în 1896, după numele căutătorului de aur din această regiune Ohioan William McKinley, care a reușit să câștige nominalizarea republicană pentru președinția SUA.

Dar nativii din Alaska denumiseră cu mult înainte muntele cu numele 'Denali', însemnând "Cel mai înalt". În 1975, statul Alaska a denumit în mod oficial muntele cu numele 'Denali' și a presat guvernul federal să facă același lucru.

Însă, locuitorii din Alaska au fost blocați în Congres de reprezentații statului Ohio care au dorit să ofere muntelui numele 'McKinley' ca un omagiu adus celui de-al 25-lea președinte al SUA, care a servit din 1897 până la asasinarea sa în 1901.

Sub acțiunea președintelui Barack Obama, secretarul de stat al Internelor, Sally Jewell, își va folosi autoritatea legală pentru a pune capăt dezbaterii lungi și va redenumi muntele, scrie Reuters.

Măsura luată de președintele SUA a provocat laudele guvernatorului din Alaska, Bill Walker, un republican devenit independent și ale oficialilor aleși din partea partidului Republican, care sunt de obicei mai critici față de o administrație pe care ei o văd ostilă intereselor din domeniul petrolului și gaze din acest stat.

"Aș dori să-i mulțumesc președintelui pentru colaborarea cu noi în realizarea acestei schimbări semnificative care vădește onoare, respect și recunoștință pentru locuitorii din Alaska", a declarat senatoarea republicană Lisa Murkowski, care a condus în Congresul SUA lupta pentru revenirea la numele 'Denali'.

Cu toate acestea, senatorul de Ohio, Rob Portman a spus că a fost dezamăgit în legătură cu ceea ce el a numit "încă un exemplu al președintelui de a ocoli Congresul". Senatorul a cerut Casei Albe să găsească un alt mod de a onora memoria lui McKinley în Parcul Național 'Denali' din Alaska, mai notează Reuters. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

3 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic