Paternitatea elementului 113 din tabelul periodic aparține unor cercetători japonezi, premieră pentru asiatici

Unei echipe de cercetători japonezi i-a fost recunoscută descoperirea noului element 113 din tabelul periodic și dreptul de a-l numi, o premieră pentru oamenii de știință asiatici, au anunțat Institutul de cercetare publică Riken și Uniunea internațională de chimie pură și aplicată (UICPA), preluate vineri de AFP.

Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obținut acest privilegiu din partea unor organisme științifice internaționale — UICPA și Uniunea internațională de fizică pură și aplicată (UIPPA) — după ce a pus în evidență existența acestui nou element de trei ori, între 2004 și 2012.

"Echipa Riken din Japonia a îndeplinit criteriile pentru elementul 113 și va fi invitată să propună un nume și un simbol permanente pentru acesta", denumit temporar Ununtrium (Uut), a anunțat UICPA într-un comunicat.

În același comunicat se afirmă că oameni de știință ruși și americani care au lucrat împreună au obținut dreptul să denumească alte trei elemente — 115, 117 și 118.

Tabelul periodic al elementelor, numit și tabelul lui Mendeleev (de la numele omului de știință rus care a creat prima versiune în 1869), cuprinde elementele chimice, clasate în funcție de compoziție și proprietăți chimice.

Institutul Riken a convocat joi de urgență o conferință de presă, imediat după ce profesorului japonez îi fusese adusă la cunoștință vestea printr-o scrisoare a UICPA. Nu s-a decis încă numele noului element, însă profesorul Morita va face o propunere în 2016, a precizat Riken într-un comunicat, adăugând că favorit ar fi "japonium".

Presa japoneză a anunțat cu mândrie informația, așa cum face de fiecare dată când un japonez primește o recunoaștere internațională. Vestea cade cum nu se poate mai bine pentru Riken, care a trecut printr-un dosar tulbure, numit al "celulelor Stap", în care o tânără cercetătoare a institutului a fost acuzată că a falsificat date și fotografii pentru a dovedi crearea printr-un procedeu chimic a unor celule pluripotente plecând de la celule mature, încheie AFP.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan