Pe măsură ce sonda Dawn se apropie de Ceres, misterele acestui planetoid se adâncesc

Pe măsură ce sonda Dawn se apropie de Ceres, misterele acestui planetoid se adâncesc

Misterele planetei pitice Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter, continuă să se adâncească pe măsură ce sonda Dawn se apropie. Pe lângă bizarele pete strălucitoare de la suprafața acestui satelit, NASA a anunțat și identificarea unei formațiuni geologice asemănătoare unei piramide, conform unui material publicat de Huffington Post. De peste un deceniu, oamenii de știință încearcă să elucideze misterul petelor strălucitoare de la suprafața lui Ceres. Chiar și cele mai clare fotografii ale acestor pete nu reușesc să ofere prea multe indicii cu privire la natura acestora.

Una dintre cele mai noi fotografii ale lui Ceres, realizate de sonda Dawn la 9 iunie de la o distanță de 4.345 kilometri dezvăluie un grup de astfel de pete foarte strălucitoare, dintre care cea mai mare are un diametru de aproape 10 kilometri, aflate într-un crater.

Sonda Dawn este dotată cu un set de instrumente capabile să analizeze lumina reflectată de Ceres, ajutându-i pe oamenii de știință să identifice natura mineralelor de la suprafața acestui planetoid. Deocamdată, conform principalelor ipoteze, aceste pete strălucitoare ar putea fi apă înghețată sau sare. Există însă și alte ipoteze care susțin că aceste pete ar fi de origine vulcanică sau ar indica existența unor gheizere la suprafața acestei planete pitice.

Un alt mister, care a aprins imediat imaginația pasionaților de teorii despre civilizații extraterestre, este legat de o fotografie a unui "munte" izolat de la suprafața lui Ceres care are altitudinea de aproximativ 4.800 de metri și forma unei piramide. Acest "munte" se distinge cu claritate în mijlocul unei zone plane de la suprafața lui Ceres.

Sonda Dawn urmează să se apropie și mai mult de Ceres la 30 iunie, ajungând până la 1.450 de kilometri distanță de această planetă pitică. În această fază a misiunii, Dawn va transmite noi seturi de date spre Pământ, a căror analiză va risipi probabil misterele legate de petele strălucitoare și "piramida" de pe Ceres.

NASA a trimis sonda Dawn spre Ceres în cadrul unei misiuni cu un buget de 473 de milioane de dolari, în scopul de a verifica ipotezele privind originea acestui corp cosmic. Una dintre aceste ipoteze susține că această planetă pitică ar fi de fapt un embrion planetar bogat în apă, o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Ceres se află la 414 milioane de kilometri față de Soare și are nevoie de 4,61 de ani tereștri pentru a-și încheia mișcarea de revoluție. Cu un diametru de aproximativ 950 de kilometri, acest planetoid este cel mai mare obiect din centura de asteroizi — suficient de masiv pentru ca sub influența gravitației să capete forma sferică.

Ceres a fost descoperită în 1801 de preotul, matematicianul și astronomul sicilian Giuseppe Piazzi. Numele "Ceres' a fost împrumutat de la zeița romană a recoltelor despre care se spunea că s-ar fi născut în Sicilia și care avea cel mai vechi templu în această insulă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...