PERICOLE CIBERNETICE ÎN 2016. Publicarea detaliilor personale pe internet și atacuri fulger asupra companiilor (experți)

Terminalele Mac blocate de amenințările de tip ransomware (cerere de recompensă utilizatorului), publicarea detaliilor personale pe internet sau atacuri fulger asupra companiilor, reprezintă doar câteva dintre amenințările cibernetice previzionate de către experții în securitate cibernetică.

Specialiștii Bitdefender au analizat, în acest sens, principalele tendințe în materie de amenințări informatice pentru anul 2016, anticipând atacuri cu un grad ridicat de complexitate și infractori interesați să câștige cât mai mult din infracțiunile comise.

Potrivit estimărilor, va exista în cursul anului viitor o creștere a incidenței unor fenomene, precum: atacurile fulger la adresa companiilor, virușii ransomware concepuți pentru terminale Mac și prejudicierea reputației instituțiilor publice și private.

"Infractorii vor schimba modul în care își gestionează afacerile ilegale pentru a câștiga mai ușor sume importante de bani. Aplicațiile potențial nedorite (adware și greyware) vor cunoaște dezvoltări notabile, mai ales pe terminalele Mac. Amenințările de tip ransomware, care criptează datele de pe dispozitiv și cer recompensă pentru a re-permite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu, dat fiind că virusul este ușor de programat și poate fi depistat cu dificultate. În ce privește consumatorii individuali, virușii de pe sistemul de operare Android vor avea comportamente similare celor de pe platformele Windows. În mediul de afaceri, specialiștii se așteaptă la un număr mai mare de atacuri țintite pe baza unor viruși compleți, caracterizați prin timpul de viață scurt, actualizări frecvente și caracter neinteligibil. Majoritatea atacurilor ar urma să vizeze furtul de informații sensibile", se notează în lista de atacuri cibernetice pentru 2016, estimată de Bitdefender.

De asemenea, un alt palier important se referă la dezbaterile legate de dreptul la viață privată și criptografiere, dezvăluirile contractorului NSA Edward Snowden și recentele atacuri teroriste, ce vor genera schimbări majore ale Internetului.

"Statele iau în calcul să dezvolte sisteme de protecție bazate pe modelul chinezesc al Great Firewall. Autoritățile franceze plănuiesc să interzică serviciul de Wi-Fi gratuit și platformele TOR. Internetul ar putea avea granițe similare celor teritoriale, dar și o componentă mult mai dezvoltată în materie de criptografiere și securitate", se arată în previziunile specialiștilor.

În plus, experții Bitdefender anticipează că furnizorii de soluții de securitate vor trebui să combată noi provocări în 2016 pentru a putea gestiona amenințările complexe la adresa propriilor servicii de securitate IT.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluții de securitate în peste 100 de țări, printr-o rețea complexă de distribuitori și parteneri.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

5 DOCUMENT / Singurele secții unde a câștigat Viorica Dăncilă în Iași sunt cele în care au votat pușcăriașii!

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări