PERICOLE CIBERNETICE ÎN 2016. Publicarea detaliilor personale pe internet și atacuri fulger asupra companiilor (experți)

PERICOLE CIBERNETICE ÎN 2016. Publicarea detaliilor personale pe internet și atacuri fulger asupra companiilor (experți)

Terminalele Mac blocate de amenințările de tip ransomware (cerere de recompensă utilizatorului), publicarea detaliilor personale pe internet sau atacuri fulger asupra companiilor, reprezintă doar câteva dintre amenințările cibernetice previzionate de către experții în securitate cibernetică.

Specialiștii Bitdefender au analizat, în acest sens, principalele tendințe în materie de amenințări informatice pentru anul 2016, anticipând atacuri cu un grad ridicat de complexitate și infractori interesați să câștige cât mai mult din infracțiunile comise.

Potrivit estimărilor, va exista în cursul anului viitor o creștere a incidenței unor fenomene, precum: atacurile fulger la adresa companiilor, virușii ransomware concepuți pentru terminale Mac și prejudicierea reputației instituțiilor publice și private.

"Infractorii vor schimba modul în care își gestionează afacerile ilegale pentru a câștiga mai ușor sume importante de bani. Aplicațiile potențial nedorite (adware și greyware) vor cunoaște dezvoltări notabile, mai ales pe terminalele Mac. Amenințările de tip ransomware, care criptează datele de pe dispozitiv și cer recompensă pentru a re-permite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu, dat fiind că virusul este ușor de programat și poate fi depistat cu dificultate. În ce privește consumatorii individuali, virușii de pe sistemul de operare Android vor avea comportamente similare celor de pe platformele Windows. În mediul de afaceri, specialiștii se așteaptă la un număr mai mare de atacuri țintite pe baza unor viruși compleți, caracterizați prin timpul de viață scurt, actualizări frecvente și caracter neinteligibil. Majoritatea atacurilor ar urma să vizeze furtul de informații sensibile", se notează în lista de atacuri cibernetice pentru 2016, estimată de Bitdefender.

De asemenea, un alt palier important se referă la dezbaterile legate de dreptul la viață privată și criptografiere, dezvăluirile contractorului NSA Edward Snowden și recentele atacuri teroriste, ce vor genera schimbări majore ale Internetului.

"Statele iau în calcul să dezvolte sisteme de protecție bazate pe modelul chinezesc al Great Firewall. Autoritățile franceze plănuiesc să interzică serviciul de Wi-Fi gratuit și platformele TOR. Internetul ar putea avea granițe similare celor teritoriale, dar și o componentă mult mai dezvoltată în materie de criptografiere și securitate", se arată în previziunile specialiștilor.

În plus, experții Bitdefender anticipează că furnizorii de soluții de securitate vor trebui să combată noi provocări în 2016 pentru a putea gestiona amenințările complexe la adresa propriilor servicii de securitate IT.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluții de securitate în peste 100 de țări, printr-o rețea complexă de distribuitori și parteneri.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...