Pheonix revine cu un nou album după zece ani: reîntoarcerea la rădăcinile arhaice, într-o componenţă nouă

Pheonix revine cu un nou album după zece ani: reîntoarcerea la rădăcinile arhaice, într-o componenţă nouă

După aproape zece ani de la lansarea unui album, „Baba Novak“ (2005), trupa Pheonix lucrează intens la un nou material discografic. Denumit „Vino, Ţepeş“, noul album va aduce o linie melodică nouă, dar şi o reîntoarcere, din punct de vedere muzical şi compoziţional, la rădăcinile arhaice şi influenţele celtice care au transformat proiectul Pheonix într-unul unicat încă din ani 1970, totul fiind realizat într-o componenţă nouă.

Discul propune o serie de piese în care sunt prezentate poveşti ale marilor voievozi români, mesajul fiind unul puternic. Pentru acest material, Pheonix şi-a propus să utilizeze cu precădere texte consacrate ale unor scriitori români clasici (George Coşbuc, Alexandru Macedonski etc.) din dorinţa de a evidenţia aceste valori culturale.

Lansarea viitorului album este programată în cadrul unui eveniment ce va avea loc în luna octombrie a acestui an, la Bucureşti, componenţa formaţiei fiind următoarea: Costin Adam (voce), Dan Albu (chitară), Sergiu Corbu Boldor (vioară, voce), Dzidek Marcinkiewicz (clape), Volker Vaessen (bass), Flavius Hosu (tobe) şi Nicu Covaci (chitară, voce).

Înfiinţată în anul 1962, în Timişoara, ca formaţie şcolară, sub numele Sfinţii, formaţia Phoenix a devenit în scurt timp un reper al tinerei generaţii. După 1971, în contextul foarte dificil al „noii revoluţii culturale“ a regimului Nicolae Ceauşescu, Phoenix a schimbat radical formula şi stilul, inventând etno-rock-ul şi promovând un limbaj muzical în egală măsură revoluţionar şi restaurator al tradiţiei autentice.

Între 1977 şi 1989, trupa a activat în Germania, unde a renăscut ca Transsylvania-Phoenix, a câştigat marele premiu al Deutsche Phono-Akademie, continuând să promoveze inovaţia muzicală şi experimentând direcţii noi. Din 1990, Phoenix s-a întors acasă şi a redevenit purtătoarea de cuvânt a unei generaţii de fani.

Numele trupei Pheonix a fost legat recent de procesul intentat de Nicu Covaci foştilor componenţi ai trupei, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann şi Radu Almaşan, pe motiv că cei din urmă au cântat în concerte piese din repertoriul formaţiei fără a cere acordul lui Covaci. Muzicianul a cerut Tribunalului Bucureşti „să i se recunoască calitatea de autor asupra tuturor pieselor care se regăsesc înregistrate la UCMR-ADA“ (n.r. - Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturile de Autor). Într-un final, acesta a câştigat procesul, foştii săi colegi având dreptul să mai cânte piesele doar cu acordul lui. „S-a făcut dreptate! E pentru prima dată când câştig ceva în ţara asta (...) Dar voi sta cu ochii pe cei doi (n.r. - Mircea Baniciu şi Josef Kappl). Vreau să îi prind şi îi voi prinde. Atunci o să fie vai de mama lor“, declara Covaci pentru „Adevărul“ imediat după pronunţarea deciziei.

Mircea Baniciu spune însă că va continua să cânte aceste melodii în concerte, pentru că hotărârea judecătorească nu este una finală. „Nu mă aşteptam ca legea să îi dea dreptate lui Nicu, dar legea e strâmbă, problema e cu legea. El a şi zis «Profit de lege». (...) În momentul în care o piesă, un cântec sau un act artistic este public, atunci nu mai este al tău, este deja dat pe piaţă. Ţi se plătesc drepturi pentru ce ai făcut. Dar legea noastră are nişte cârlige care îi permit compozitorul să interzică cuiva să-i interpreteze o melodie, mergând pe ideea că a prejudiciat piesa. Or, cum să prejudiciez când noi am făcut acele piese, împreună, în Phoenix? Noi le-am cântat de la început. (...) Voi cânta piesele în concert, sigur că da. Asta am făcut şi până acum. În loc să îşi vadă de lucrurile pe care le mai are de făcut, ne monitorizează pe noi. E cumva urât să umbli după colegii tăi şi să îi pârăşti, apoi să te duci cu ei la tribunal“, declara Mircea Baniciu la „Adevărul Live“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia