Prima hartă 3 D a calotei de gheață din Groenlanda (NASA)

Prima hartă 3 D a calotei de gheață din Groenlanda (NASA)

Prima hartă 3 D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informații detaliate despre vârsta și structura diferitelor straturi de gheață, a fost elaborată cu ajutorul datelor furnizate de Agenția spațială americană (NASA), conform paginii de internet a acestei instituții americane.

Realizarea a fost posibilă prin coroborarea unor informații anterioare cu cele obținute cu un radar special în cadrul operațiunii IceBridge a NASA, care a efectuat peste o sută de zboruri în acest scop.

'Acest nou și uriaș volum de date arată cum au evoluat straturile de gheață și care este situația astăzi', a explicat principalul autor al studiului, Joe MacGregor, specialist în domeniul studierii gheții la The University of Texas din Austin.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua ca mărime din lume, după cea din Antarctida, iar topirea ei ar duce la o ridicare a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 6 metri.

Stratul de gheață a scăzut în ultimii 20 de ani și încălzirea globală va accentua acest fenomen. De aceea, oamenii de știință analizează straturile de gheață din diferite perioade din trecut pentru a înțelege mai bine eventuale transformări din viitor și a face estimări legate de influența pe care acestea ar putea să o aibă asupra nivelului apei mărilor și oceanelor.

'Înainte de acest studiu, un model bun al straturilor de gheață era acela care prezenta corect viteza de modificare a grosimii și suprafeței lor. Acum, vom putea pentru a cunoaște corect istoria lor, lucru foarte important întrucât straturile de gheață au amintiri foarte îndepărtate', a subliniat Joe MacGregor.

Acest studiu a fost publicat online la 16 ianuarie 2015 în revista 'Journal of Geophysical Research Earth Surface', precizează NASA.

AGERPRE

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

4 Așa o fi?

5 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu