Primele colecții de artă din România, pe platforma Google Cultural Institute

Primele colecții de artă din România, pe platforma Google Cultural Institute

Primele colecții de artă din România vor putea fi accesibile pe platforma Google Cultural Institute (https://www.google.com/culturalinstitute/home), au anunțat organizatorii unui eveniment Google desfășurat marți la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR).

Dan Bulucea, country manager Google România, a anunțat că începând de marți șapte parteneri din România și-au lansat colecțiile pe această platformă: MNȚR, Complexul Național Muzeal "Astra", Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Fundația Pro Patrimoniu, Asociația Folclor Fără Frontiere și Fundația Wassertabahn.

El a menționat, răspunzând unei întrebări, că a adresat această invitație tuturor instituțiilor din România, unele dintre acestea fiind deocamdată reticente la această inițiativă.

Simon Rein, program manager Google Cultural Institute, a informat că "în acest moment sunt disponibile peste 800 de exponate din colecțiile acestor instituții, de la picturi, desene, obiecte de artă populară, artefacte religioase, la fotografii și documente".

Rein a amintit o serie de lucrări din Muzeul Național Brukenthal, precum "Omul cu tichie albastră" de Jan van Eyck, care pot fi admirate la o înaltă rezoluție sau obiecte de artă unice din colecțiile MNȚR ori gospodăriile expuse în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu, ca și piese relevante ale spațiului etnografic extraeuropean din Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" din Complexul Național Muzeal "Astra".

Alături de acestea, pe Google Cultural Institute sunt disponibile exponate ale asociațiilor și fundațiilor amintite precum "Vioara cu goarnă", "Mocănița de la Vișeu de Sus", "Vila Golescu" sau creațiile arhitectului Ion Mincu, în special Casa Mincu, actualul sediu al OAR.

De asemenea, trei clădiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" și Muzeul de Istorie Naturală) care aparțin Muzeului Național Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute.

"Fiecare dintre noi putem colabora la realizarea unui mare muzeu universal pe calea virtuală, incitând publicul să vină în muzee pentru a descoperi patrimoniul acestora", a afirmat directorul general al MNȚR, Virgil Ștefan Nițulescu.

El a subliniat că, față de alte muzee din România, care au fost reticente la invitația Google, consideră că "avem datoria de a ne pune patrimoniul în valoare pe cât mai multe servere".

"Sper ca și colegii mei, directori ai unor mari muzee din România să ne urmeze exemplul", a mai spus directorul MNȚR.

Președintele OAR, Șerban Țigănaș, a afirmat că muzeele reprezintă adevărate școli, prin "democratizarea" artei, evenimentul de marți constituindu-se într-un pas foarte important în educație.

Google Cultural Institute este o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului, oricine putând astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise din muzee și colecții din toată lumea.

Platforma reunește peste 600 de instituții partenere din 60 de țări.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

3 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

4 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

5 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei