Primul muzeu exclusiv despre feminism din Suedia

Primul muzeu exclusiv despre feminism din Suedia

Primul muzeu dedicat exclusiv istoriei feminismului se va deschide sâmbătă la Umea, în nordul Suediei, informează AFP.

Acest muzeu este unicul din lume care prezintă locul în istorie al femeilor și explorează prezentul pentru a ști ce va fi în viitor, a declarat pentru AFP directorul muzeului, Maria Perstedt. Aceasta perspectivă muzeografică se distinge de cea a altor muzee dedicate femeilor și istoriei lor. Dorim să ne înscriem în perspective diferite: la scară mare, vizăm inclusiv relațiile între sexe și putere, iar la scară individuală, ne adresăm prin intermediul exponatelor și 'istoriilor', a adăugat Perstedt.

Acest muzeu din apropierea Cercului Arctic își propune să facă auzite vocile femeilor, să descrie și să provoace ideile, normele și structurile care limitează astăzi alegerile și posibilitățile femeilor și bărbaților.

Perstedt, care s-a alăturat unui proiect lansat în 2010 legat de lipsa perspectivei feministe și în alte muzee din Suedia, a creat un spațiu de reflecție cu privire la aceste aspecte. Ea a implicat specialiști pentru a crea un muzeu viu, un loc de întâlnire și dezbatere în același timp, mai scrie AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia