Primul STOMAC din celule STEM

Primul STOMAC din celule STEM

Primul țesut stomacal uman funcțional în format 3D a fost creat într-un laborator de către oamenii de știință de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center folosind celule stem pluripotente, conform unui studiu publicat în revista Nature citat de business-standard.com.

Acest tip de celule umane care se pot transforma în orice tip de celulă din organism au format o versiune în miniatură a stomacului.

În colaborare cu cercetătorii de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Cincinnati, ei au folosit mini-stomacuri generate în laborator (numite organoide gastrice), pentru a studia infectarea cu bacteria Helicobacter pylori, cauza majoră a ulcerului peptic și a cancerului de stomac.

Această primă generare moleculară din istoria medicinei, de organoide gastrice umane 3D, creează noi oportunități pentru descoperirea de medicamente, modelarea stadiilor incipiente ale cancerului de stomac și pentru studierea unora dintre bazele obezității asociate diabetului, susține Jim Wells, cercetătorul principal din cadrul acestui studiu.

Foto: (c) KYLE MCCRACKEN / CINCINNATI CHILDREN'S HOSPITAL

De asemenea, este pentru prima dată când cercetătorii au produs intestin anterior în format 3D, punct promițător de plecare pentru generarea și a altor țesuturi și organe, cum ar fi plămânii și pancreasul, a mai spus el.

"Până la acest studiu, nimeni nu a generat celule gastrice de la celule umane stem pluripotente", a sublinat Wells, citat de business-standard.com.

"În plus, am descoperit cum să susținem formarea de țesut gastric tridimensional cu arhitectură complexă și compoziție celulară", a menționat el.

Acest lucru este important deoarece diferențele dintre specii în dezvoltarea embrionară și arhitectura stomacului adult face modelul de stomac al șoarecilor mai puțin optim pentru studierea dezvoltării bolilor umane ale stomacului, a adăugat Wells.

Foto: (c) KYLE MCCRACKEN / CINCINNATI CHILDREN'S HOSPITAL

Cheia pentru creșterea organoidelor gastrice umane a fost de a identifica etapele implicate în formarea normală a stomacului în timpul dezvoltării embrionare. În decursul unei luni, aceste etape au condus la formarea de organoide gastrice umane 3D care aveau aproximativ 3mm diametru.

Cercetătorii au spus ca sunt impresionați de cât de rapid infectează bacteria Helicobacter pylori țesutul epitelial al stomacului. În 24 de ore, bacteriile au declanșat modificări biochimice ale acestui organ.

Organoidele gastrice umane imită fidel stadiile incipiente ale bolii gastrice provocate de bacterii, inclusiv activarea unei gene canceroase numita c-Met și răspândirea rapidă a infecției în țesuturile epiteliale, au mai spus cercetătorii citați de business-standard.com.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”