Sângele unei femei în vârstă de 115 ani ar putea oferi răspunsul la elixirul tinereţii

Sângele unei femei în vârstă de 115 ani ar putea oferi răspunsul la elixirul tinereţii

Născută în 1890, Hendrikje van Andel-Schipper a trăit până la venerabilă vârstă de 115 ani. Oamenii de ştiinţă au hotărât să investigheze viaţa femeii din punct de vedere al longevităţii sale, deoarece starea acesteia de sănătate a fost mereu una cât se poate de bună, fără boli, precum şi fără probleme psihice chiar şi până la moartea ei, în 2005. După ce rudele sale şi-au dat consimţământul, trupul femeii olandeze a fost donat oamenilor de ştiinţa pentru diverse teste.

Astfel, potrivit unui studiu publicat în revista Genome Research, medicii au analizat sângele centenarei, precum şi alte ţesuturi pentru a înţelege mai bine modul în care acestea s-au schimbat odată cu vârsta, cât şi pentru a identifica, dacă este posibil, un posibil secret al longevităţii.

Ceea ce au descoperit oamenii de ştiinţă a fost că majoritatea celulelor albe din sângele femeii proveneau doar de la două celule stem, fapt care arată că acest tip de celule s-au epuizat in procesul de a reconstrui, an de an, diverite celule necesare organismului. De asemenea, o altă descoperire a fost că telomerii din celulele albe (regiune din ADN, situată la capătul fiecărui cromozom liniar) au fost foarte de scurţi.

Medicii consideră că aceste rezultate arată că durata de viaţă a unui individ poate fi în strânsă legătură cu capacitatea unei celule de a se autoregenera şi diviza. Chiar şi aşa însă, diviziunea celulară nu se poate realiza la infinit, notează sursa citată.

„Se estimează că ne naştem cu circa 20.000 de celule stem în sânge, însă doar circa 1.000 dintre ele au capacitatea să funcţioneze simultan”, spune cercetătorul Henne Holstege de la Universiatea Medicală din Amsterdam. Omul de ştiinţă precizează de asemenea că telomerii din celulele albe îşi pierd capacitatea de a se diviza, odată cu vârsta, ceea ce duce la moartea celulelor stem.

Medicii consideră că procesul de îmbătrânire ar putea fi contracarat într-un fel prin injectarea unui cu celule stem tinere într-un organism îmbătrânit. „Dacă am reuşi să salvăm o mostră de celule stem de la o vârstă fragedă, pentru a o oferi aceluiaşi pacient peste câţiva zeci de ani, acel om ar putea avea o regenerare mai bună a celulelor”, a mai declarat cercetătorul olandez.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...