Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gură de Aur

Ortodoxe
 Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. Sfintit Mc. Ipolit, episcopul Romei

Greco-catolice
Sf.. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. m. papa Hipolit

Romano-catolice
Sf. Martina, m.

Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa la 30 ianuarie.

Pe acesti trei sfinti parinti, Biserica ii sarbatoreste astazi impreuna, ca pe cei mai mari invatatori si pastori ai ei din toata istoria crestinatatii.

Sarbatoarea dateaza din timpul domniei imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118) cand s-a stabilit in data de 30 ianuarie o cinstire comuna a celor trei mari ierarhi ai Bisericii, in urma mai multor ani de dispute intre diferite comunitati crestine pe tema care dintre cei trei este mai mare, potrivit Agerpres.

In acest fel, prin praznuirea impreuna a celor Trei Sfinti Ierarhi, ca unii care sunt in egala masura bineplacuti lui Dumnezeu si deopotriva de vrednici sa fie cinstiti de credinciosi, controversele, care erau cu totul pagubitoare pentru Biserica, au fost stinse.

Cei trei Sfinti arata la treapta cea mai inalta "drumul imparatesc" in Biserica Ortodoxa, fiind adevaratii ctitori ai Ortodoxiei. Si pentru ca s-au invrednicit de inalta treapta a arhieriei, acesti sfinti parinti sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Pomenirea fiecaruia dintre ei se face pentru Sfantul Vasile la 1 ianuarie, Sfantul Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar Sfantul Ioan Gura de Aur, la 13 noiembrie si la 27 ianuarie. In aceasta zi se praznuieste lucrarea lor facuta in folosul Bisericii.

Toti cei trei Sfinti Ierarhi au trait in secolul al IV-lea, numit "veacul de aur" al crestinatatii, s-au nascut in familii evlavioase crestine si au avut parte de o educatie aleasa, datorita mai cu seama mamelor lor. Toti trei si-au agonisit stiinta inalta la cele mai vestite scoli ale vremii.

Dupa absolvire au trait o viata retrasa, in rugaciune staruitoare si munca. Pentru meritele lor deosebite, Dumnezeu i-a ridicat pe cele mai de seama scaune ierarhice ale vremii, pentru a raspandi de acolo cu si mai multa putere lumina adevarului dumnezeiesc, dovedindu-se a fi vrednici pastori ai credinciosilor lor.

Au fost deopotriva mari sprijinitori ai saracilor, orfanilor, bolnavilor si ai tuturor celor aflati in suferinta, ridicandu-se insa si impotriva bogatilor si asupritorilor.

Mai mult decat atat au luptat, prin cuvant si prin scrisul lor, pentru lamurirea adevarurilor de credinta ortodoxa, impotriva ratacirilor si credintelor desarte. Au fost mari predicatori si scriitori bisericesti, lasand in urma lor un numar mare de carti de invatatura. Sfantul Ierarh Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur au lasat si Liturghiile care le poarta numele.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

2 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

3 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 ULTIMA ORĂ / Noi indicii că în China a început valul doi al epidemiei de coronavirus

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate