SpaceX reușește în premieră să readucă pe Terra prima treaptă a rachetei sale Falcon 9, după o lansare de sateliți

Societatea SpaceX a reușit să realizeze decolarea unei rachete Falcon 9, care a plasat 11 sateliți pe orbita Terra, și apoi să readucă în premieră prima treaptă a rachetei la sol, relatează marți agențiile internaționale de presă. Racheta a decolat la ora locală 20.29 (01.29 GMT marți) la Cape Canaveral în Florida. După câteva minute de ascensiune, prima treaptă a rachetei, cea care asigură propulsia la decolare, s-a detașat și a început să cadă spre Pământ în timp ce a doua treaptă a continuat să transporte sateliții spre orbita Terrei.

Cu ajutorul unor motoare care i-au încetinit căderea, prima treaptă a aterizat fără probleme la 11 minute de la decolare, în poziție verticală, după cum s-a putut vedea în imaginile difuzate în direct de societatea multimiliardarului Elon Musk.

Cea de a doua treaptă a rachetei a reușit în minutele următoare să lanseze după cum era prevăzut cei 11 sateliți ai societății de telecomunicații Orbcomm aflați la bord pe orbita Terrei.

Recuperarea primei trepte a rachetei sale Falcon 9 va permite SpaceX să facă economii substanțiale pe viitor. Compania a încercat în mai multe rânduri, până acum fără succes, să realizeze aterizarea secțiunii purtătoare pe o platformă oceanică.

Este primul zbor al unei rachete SpaceX după explozia unei rachete Falcon 9 la 28 iunie la puțin timp după decolarea de la Cape Canaveral.

Racheta Falcon 9 care a zburat luni este o versiune cu 30% mai puternică, ceea ce ar trebui să amelioreze controlul primei trepte la revenirea în mare viteză în atmosferă. Miza financiară este enormă, comentează AFP. Recuperarea curentă a primei trepte pentru reutilizare ar permite reducerea puternică a costului lansărilor pe orbită.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

4 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

5 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru