Statuia lui David, de Michelangelo, în pericol să se prăbuşească

Statuia lui David, sculptată în marmură de Michelangelo, la începutul secolului al XVI-lea, este în pericol să se prăbuşească din cauza greutăţii exercitate asupra "gleznelor sale fragile", potrivit cercetătorilor italieni.

Statuia lui David, de Michelangelo, în pericol să se prăbuşească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sculptura, care are o greutate de 5,5 tone, arată semne de microfisuri la nivelul picioarelor, iar cercetătorii din Florenţa avertizează că s-ar putea prăbuşi sub propria greutate, potrivit cotidianului La Repubblica, informează bbc.co.uk.

Buşteanul sculptat din spatele piciorului drept al lui David, care poartă aproape toată greutatea statuii, s-ar putea fisura de asemenea, au arătat testele efectuate de Consiliul naţional al cercetării şi de Universitatea din Florenţa.

Fisurile au fost acoperite cu ghips de-a lungul anilor, însă au tendinţa să iasă din nou la suprafaţă.

Puncte fragile au fost descoperite şi la nivelul gleznelor statuii, după o serie de teste efectuate asupra unor imitaţii din ghips ale sculpturii, care au fost introduse într-o centrifugă şi expuse unor niveluri ridicate de presiune.

Cercetătorii suspectează că acestea au apărut în timp ce statuia lui David a fost expusă, timp de peste 350 de ani, în Piazza della Signoria din Florenţa, înainte de a fi mutată în 1873 în Galleria dell'Accademia. Între timp, a fost realizată şi o copie a statuii, care este expusă în prezent în faţa primăriei florentine din perioada Renaşterii, Palazzo Vecchio.

De asemenea, un efect negativ asupra statuii l-ar putea avea vibraţiile produse de milioanele de turişti care vizitează această operă de artă în fiecare an, dar şi traficul din centrul oraşului Florenţa.

Statuia, care are o înălţime de 5 metri, este fragilă încă de la realizarea sa, din cauză că Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmură de calitate inferioară, dar şi din cauza greutăţii imense şi a poziţiei descentrate a acesteia.

Experţii susţin că un cutremur şi chiar o simplă lucrare de construcţii de drumuri, realizată în apropiere de Galleria dell'Accademia, ar putea duce la prăbuşirea statuii, recomandând ca David să fie mutat fie într-o sală antiseismică, fie într-un alt loc din afara oraşului.

Michelangelo l-a sculptat pe David - eroul biblic ce l-a ucis pe Goliat cu o piatră aruncată cu o praştie - timp de trei ani, între 1501 şi 1504.

Capodopera a fost comandată de conducătorii republicii Florenţa, ca simbol al puterii sale comerciale şi militare.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…