ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 3 - 9 NOIEMBRIE - LIFE EXTERN

ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 3 - 9 NOIEMBRIE - LIFE EXTERN

Planetă:

* Europa a pierdut 421 de milioane de păsări în decurs de 30 de ani, iar actuala gestionare a mediului înconjurător pare incapabilă să oprească dispariția în masă a numeroase specii comune, se arată într-un studiu publicat luni de revista de specialitate "Ecology Letters".

* Datele obținute de la sateliți identifică existența unei crize a apei în creștere, criză care ar putea, conform oamenilor de știință, afecta grav agricultura și declanșa noi războaie și crize sociale.

Cultură:

* Scriitoarea franceză de origine spaniolă Lydie Salvayre a primit miercuri Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franța, pentru "Pas pleurer", roman despre războiul civil din Spania, devansându-i pe cei doi mari favoriți, Kamel Daoud și David Foenkinos.

* Premiul Renaudot i-a fost atribuit miercuri an lui David Foenkinos pentru cartea "Charlotte". Printre finaliști s-au numărat Amelie Nothomb și Serge Joncour.

* Scriitorul Mircea Cărtărescu efectuează în perioada 6-13 noiembrie, cu sprijinul ICR Berlin, un turneu de lecturi în spațiu german, care îl va purta pe autor prin opt orașe și trei țări, debutând la Berlin și continuând la Frankfurt, Heidelberg, Basel, Zug, Passau, Viena și Graz.

* Maestrul genului horror, scriitorul american Stephen King, autor a peste 50 de opere publicate și având peste 400 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, a lansat pe piață romanul polițist "Mr Mercedes".

Știință:

* Un test de sânge pentru evidențierea cancerului pulmonar la fumătorii înrăiți, înainte să fie vizibil la o scanare de tomografie computerizată, a fost pus la punct de o echipă de cercetători francezi de la Spitalul Universitar din Nisa.

* Un vaccin experimental împotriva febrei dengue, realizat de compania farmaceutică franceză Sanofi, și-a demonstrat eficiența în proporție de 95,5%, prin reducerea cazurilor grave ale acestei boli, în urma testelor efectuate în Brazilia și America Latină. Boala a provocat anul trecut moarta a 377 de persoane în Brazilia, fiind considerată endemică și în Columbia, Honduras, Mexic și Puerto Rico.

* Nixie — dispozitiv echipat cu o cameră foto, care se ajustează pe mână ca o brățară și își ia zborul la o apăsare de buton pentru a face poze din aer câteva secunde, revenind apoi pe mâna proprietarului — a câștigat premiul concursului de informatică Intel, în valoare de o jumătate de milion de dolari.

* Prăbușirea navetei concepute de compania Virgin Galactic pentru turism spațial, accident soldat vineri cu moartea unui pilot de încercare, ridică o serie de întrebări cu privire la siguranța acestei forme exclusiviste de turism, rezervată celor bogați.

* O defecțiune la unul din motoarele care echipau racheta Antares constituie cauza exploziei navei spațiale care transporta spre orbită o capsulă de aprovizionare Cygnus, la câteva secunde după desprinderea de sol, a anunțat miercuri compania Orbital Sciences.

* Dispozitivele prevăzute cu sisteme de realitate virtuală, ca ochelarii Google, pot provoca obstrucționarea parțială a vederii periferice, potrivit unui studiu publicat în ediția din noiembrie a revistei "Journal of American Medical Association".

* Un tânăr argentinian a creat pantofi inteligenți, care produc vibrații la apropierea de obstacole, pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor și a înlocui clasicul baston alb.

* Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Salk Institute din California a descoperit metoda revoluționară de reparare a țesuturilor afectate ale inimii, deocamdată la șoareci.

Zig Zag:

* Un whisky japonez single malt a fost desemnat, în premieră, drept cel mai bun din lume, într-un prestigios ghid britanic lansat luni, într-un clasament în care pe primele locuri nu apare niciun whisky de fabricație britanică.

* Miliardarul și filantropul american Bill Gates se pregătește să doneze peste 500 de milioane de dolari pentru lupta împotriva diverselor epidemii din țările în curs de dezvoltare, în primul rând a malariei.

* Beyonce va lansa o ediție platinum pe 24 noiembrie, care va include piese de pe ultimul său album, remixuri, dar și câteva melodii noi, precum și colaborări cu Rihanna, Justin Timberlake, Nicki Minaj.

* Emotigramele, reprezentările grafice stilizate folosite în mail-uri și sms-uri, urmează să se diversifice de anul viitor cu mai multe opțiuni, pentru a reprezenta mai bine diversitatea umană, potrivit unui proiect al Unicode — trustul mondial care le gestionează.

* Postul american de televiziune Discovery Channel va difuza în decembrie documentarul intitulat "Mâncat de viu", în care un bărbat se lasă devorat în direct de un șarpe anaconda uriaș.

* Germania marchează duminică, în atmosferă de sărbătoare, 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu o serie de evenimente care vor culmina în cursul serii cu eliberarea a circa 8.000 de baloane cu heliu iluminate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...