Tesla lansează o baterie cu intenția de "a transforma energia mondială"

Tesla lansează o baterie cu intenția de "a transforma energia mondială"

Compania californiană Tesla, care produce vehiculele electrice de lux cu același nume, a prezentat joi o "baterie pentru acasă", care va schimba, potrivit fondatorului firmei, Elon Musk, "întreaga infrastructură energetică din lume". Bateria, numită Tesla Powerwall, poate stoca electricitatea furnizată de panouri solare sau de rețeaua de electricitate în momentul în care se livrează energie ieftină — îndeosebi noaptea, a precizat firma, citată vineri de AFP. Ea poate fi folosită și în cazul unor opriri de curent, adaugă Tesla.

Bateria, concepută pentru a fi fixată pe peretele casei sau în garaj, ar putea face locuințele dotate cu panouri fotovoltaice total independente de rețelele electrice tradiționale.

"Scopul nostru este transformarea totală a infrastructurii energetice mondiale, pentru a o face durabilă și fără emisii de carbon", a declarat Elon Musk presei înainte să prezinte Tesla Powewall la Los Angeles.

Bateria va costa 3.500 de dolari, urmând să fie pusă în vânzare pe piața americană în vara acestui an. De anul viitor va fi livrată în toată lumea. Potrivit lui Elon Musk, Germania ar trebui să devină o piață-cheie pentru acest tip de baterie, fiind una dintre țările cel mai bine echipate cu panouri fotovoltaice din lume. Ar putea fi folosită însă și regiuni în curs de dezvoltare, unde rețelele electrice sunt adesea puțin fiabile, în pofida unei abundente energii solare.

Bateria ar putea juca un rol asemănător celui în care telefonul mobil a înlocuit liniile terestre, a adăugat patronul Tesla, care deține 26,7% din acțiunile companiei, estimate la peste 7 miliarde de dolari pe Wall Street. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

2 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

3 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

4 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși

5 Spovedania unui rus care a supraviețuit în Ucraina: „Mi-am dat seama că noi suntem fasciștii. Toți noii recruți vor muri acolo”