Toţi cabliştii din România, obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinău, Moldova 1

Toţi cabliştii din România, obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinău, Moldova 1

Toţi cabliştii din România trebuie să retransmită, începând din această toamnă, televiziunea publică de la Chişinău, denumită Moldova 1, care a fost inclusă în rândul programelor "must carry", în baza unui acord între Guvernul român şi cel al Republicii Moldova.

Toţi cabliştii din România, obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinău, Moldova 1 (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o adresă primită de la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean , potrivit căreia, pe 8 iulie, a intrat în vigoare Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, semnat la Chişinău, pe 31 martie 2014, şi aprobat prin Hotărârea Guvernului numărul 505 din 18 iulie 2014, ca urmare a îndeplinirii de către ambele părţi a procedurilor interne, necesare în acest sens.

Acordul prevede la articolul 3 (Retransmiterea) că, "pe bază de reciprocitate, părţile asigură că distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice includ cu titlu gratuit în ofertele lor de servicii de programe ale radiodifuzorilor publici, aşa cum sunt ele notificate autorităţilor de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din statele părţilor şi sub rezerva deţinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor părţi".

"În consecinţă, vă adresez rugămintea de a dispune măsurile necesare pentru implementarea, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului, a prevederilor acordului menţionat. Precizez că programul Moldova 1 beneficiază de statutul «must carry» în situaţia în care există un acord internaţional care să prevadă obligativitatea retransmiterii acestuia, sub rezerva deţinerii drepturilor de transmisie a programelor difuzate pe teritoriul României", mai spune Titus Corlăţean în adresa transmisă CNA.

Astfel, CNA a decis că, miercuri, pe site-ul Consiliului (cna.ro) va fi publicată lista "must-carry" actualizată, care va cuprinde şi Moldova 1 între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România.

Potrivit Deciziei CNA numărul 72 din 2 februarie 2012, în termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cabliştii au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry".

În prezent, în România, singura televiziune internaţională care este retransmisă în mod obligatoriu de cablişti este TV5. În această situaţie, "acordul internaţional" este reprezentat de Declaraţia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucureşti, 29 septembrie 2006). În decembrie 2007, a fost adusă o modificare la Legea audiovizualului, prin care cabliştii români au fost obligaţi să retransmită TV5.

În baza Acordului semnat între guvernele român şi moldovean şi operatorii de cablu din Republica Moldova trebuie să retransmită obligatoriu TVR.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski