UNESCO: Distrugerea templului Bel din Palmyra constituie 'o crimă intolerabilă'

Distrugerea de către jihadiștii grupului Statul Islamic a templului Bel din Palmira (Siria) 'constituie o crimă intolerabilă împotriva civilizației', a declarat marți Irina Bokova, director general al UNESCO, citată de AFP. După ce și-a exprimat 'profundul regret', ea a asigurat totuși în comunicatul difuzat că 'această crimă nu va șterge niciodată 4.500 de ani de istorie'.

'Este crucială explicarea istoriei și a semnificației templelor din Palmira. Cine a văzut Palmira păstrează amintirea unui oraș care poartă în el demnitatea întregului popor sirian și care întruchipează cele mai înalte aspirații ale omenirii', a adăugat Bokova. 'Fiecare din aceste atacuri ne invită să cunoaștem și mai bine patrimoniul umanității, în muzee, la școală, în presă și acasă', a mai spus directorul general al UNESCO.

'În contextul acestei noi crime de război, UNESCO își reafirmă hotărârea de a continua să protejeze ceea ce poate fi salvat, printr-o luptă fără milă împotriva traficului ilicit cu obiecte culturale, prin documentare și implicarea a mii de experți, în Siria și în lume, care să contribuie la transmiterea acestui patrimoniu viitoarelor generații, inclusiv prin mijloace tehnologice moderne', a adăugat Irina Bokova.

Comentând marți pe marginea difuzării unor fotografii satelitare ale ONU, care confirmă distrugerea celui mai mare templu din situl antic, directorul Antichităților din Siria, Maamun Abdeljkarin, a precizat că era 'cel mai frumos simbol din întreaga Sirie. Și l-am pierdut pentru totdeauna. Au ucis Palmira', relatează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake