UNESCO: Distrugerea templului Bel din Palmyra constituie 'o crimă intolerabilă'

UNESCO: Distrugerea templului Bel din Palmyra constituie 'o crimă intolerabilă'

Distrugerea de către jihadiștii grupului Statul Islamic a templului Bel din Palmira (Siria) 'constituie o crimă intolerabilă împotriva civilizației', a declarat marți Irina Bokova, director general al UNESCO, citată de AFP. După ce și-a exprimat 'profundul regret', ea a asigurat totuși în comunicatul difuzat că 'această crimă nu va șterge niciodată 4.500 de ani de istorie'.

'Este crucială explicarea istoriei și a semnificației templelor din Palmira. Cine a văzut Palmira păstrează amintirea unui oraș care poartă în el demnitatea întregului popor sirian și care întruchipează cele mai înalte aspirații ale omenirii', a adăugat Bokova. 'Fiecare din aceste atacuri ne invită să cunoaștem și mai bine patrimoniul umanității, în muzee, la școală, în presă și acasă', a mai spus directorul general al UNESCO.

'În contextul acestei noi crime de război, UNESCO își reafirmă hotărârea de a continua să protejeze ceea ce poate fi salvat, printr-o luptă fără milă împotriva traficului ilicit cu obiecte culturale, prin documentare și implicarea a mii de experți, în Siria și în lume, care să contribuie la transmiterea acestui patrimoniu viitoarelor generații, inclusiv prin mijloace tehnologice moderne', a adăugat Irina Bokova.

Comentând marți pe marginea difuzării unor fotografii satelitare ale ONU, care confirmă distrugerea celui mai mare templu din situl antic, directorul Antichităților din Siria, Maamun Abdeljkarin, a precizat că era 'cel mai frumos simbol din întreaga Sirie. Și l-am pierdut pentru totdeauna. Au ucis Palmira', relatează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...