Voltaj cântă, sâmbătă, într-o finală Eurovision marcată de cântece cu puternic substrat social

Voltaj cântă, sâmbătă, într-o finală Eurovision marcată de cântece cu puternic substrat social

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Trupa Voltaj cântă, sâmbătă, alături de reprezentanții a 26 de țări, într-o finală Eurovision în care au fost votate piese cu mesaj social, de la "Wars for Nothing" al Ungariei și "Face the Shadow" al Armeniei până la titlul autohton "De la capăt", dedicat copiilor lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate.

De altfel, la finalul cântecului, solistul Voltaj, Călin Goia, spune, pe scenă, în limba engleză, "Nu lăsați copiii în urmă". Acesta nu este singurul mesaj cu substrat social din finală. Un altul este "Face the Shadow", al trupei Genealogy, care reprezintă Armenia. Intitulată inițial "Don't Deny/Nu nega", piesa face o referire la genocidul armenilor din urmă cu un secol. 

Cu versuri precum "Do you know our earth's a mess/ All the wars for nothing, it never ends" ("Știți că planeta noastră este distrusă/ Războaie fără rost, fără sfârșit"), piesa "Wars for Nothing" a reprezentantei Ungariei, Boggie, vorbește despre militarizare iar în show-ul de la Eurovision, în timpul interpretării, pe ecranul din spatele scenei este proiectat un copac creat din arme.  

Reprezentanta Georgiei, Nina Sublatti va cânta în finală "Warrior". Întrebată, într-o conferință de presă, dacă "Warrior" e un cântec inspirat de situația politică a țării sale, ea a răspuns că poporul ei a fost mereu luptător. De asemenea, reprezentanta Franței, Lisa Angell, vine în concurs cu piesa "N'oubliez pas", care este inspirată de situația socială din Primul Război Mondial și forța femeilor din acea perioadă, după cum a mărturisit artista la o întâlnire cu jurnaliștii. 

Reprezentanta Rusiei, Polina Gagarina, aduce la Eurovision un mesaj de pace — "A Million Voices".

De altfel, prezența Rusiei în concursul de anul trecut, când artistele care au reprezentat această țară au fost huiduite, a readus în discuție chestiunea implicării politicii în concursul cântecului european. În acest sens, Jon Ola Sand, supervisor executiv Eurovision, a declarat marți, înainte de prima semifinală, că Eurovision este "o arenă a prieteniei, nu una a mesajelor politice" și, în acest sens, organizatorii vor descuraja orice texte sau atitudini nepotrivite în timpul show-urilor.

"Nu putem deschide Eurovision să fie o arenă a mesajelor politice. (...) De asta vom anunța publicul să primească fiecare participant corect, să lase politica afară. Aici e o arenă a prieteniei. Cred că trebuie să păstrăm așa. EBU (European Broadcasting Union — organizatorii Eurovision — n.r.) este concentrat pe libertatea de exprimare. Tot ce facem, facem pentru a asigura libertatea de exprimare în Europa. Dar nu e echivalent cu a transforma Eurovision într-o arenă a mesajelor politice", a spus acesta.

La această ediție a Eurovision, a 60-a, țara invitată, în mod excepțional, pentru acest eveniment este Australia. Organizatorii au declarat că au luat această decizie pentru că în Australia există foarte mulți fani ai competiției dar și pentru că majoritatea australienilor au strămoși europeni.

Voltaj va intra cu numărul 20 în finala Eurovision. Ordinea de intrare în competiție a fost stabilită de televiziunea publică austriacă ORF și aprobată de EBU.

Show-ul va fi deschis de Maraya din Slovenia, cu "Here for You", iar artiștii care vor cânta înaintea celebrului "Start vot" sunt cei de la Il Volo, reprezentanții Italiei, cu "Grande amore".

Astfel, ordinea intrării în finală este următoarea: Slovenia, Franța, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania și Italia.

În total, 20 de țări au intrat în finala Eurovision în urma a două semifinale, în care au fost selectați câte 10 finaliști. Acestora li s-au alăturat șapte concurenți ai țărilor calificate automat în finală — Australia (invitata ediției jubiliare), Austria — țara gazdă și țările din "Marele 5" — marile finanțatoare Eurovision — Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Germania. Câștigătorul Eurovision va fi ales în urma votului juriilor de specialitate din țările participante, cumulat cu votul publicului. Votul juriului și votul publicului au ponderi egale. Vineri seară, la cea de-a doua repetiție cu public, juriile din 40 de țări au punctat concurenții.

Finala Eurovision are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Wiener Stadthalle din capitala Austriei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale