CRU a aprobat ieșirea UDMR de la guvernare cu mare majoritate de voturi

CRU a aprobat ieșirea UDMR de la guvernare cu mare majoritate de voturi

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a aprobat, sâmbătă, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) să iasă de la guvernare, înregistrându-se trei voturi împotrivă și șapte abțineri.

Propunerea pentru ieșirea de la guvernare a fost făcută pe 27 noiembrie, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR.

După încheierea ședinței CRU, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia ieșirii de la guvernare este pentru comunitatea maghiară și nu împotriva cuiva.

"Am luat decizia de a ieși de la guvernare, așa cum exista o recomandare a Consiliului Permanent. Cu marea majoritate a voturilor, CRU a întărit ieșirea de la guvernare. Din acest moment, noi considerăm că această decizie este definitivă și urmează să vină premierul Ponta cu un nou guvern în fața parlamentului. Subliniez că în această decizie este vorba despre noi, UDMR, despre comunitatea noastră și nu despre PSD, despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. (...) Noi am considerat că trebuie să fim foarte atenți la mesajul electoratului nostru. Un om politic poate să facă multe greșeli. Eu am arătat astăzi că sunt două greșeli care pot fi fundamentale: să nu ții cont niciodată de părerea oamenilor, de mesajul comunităților, de ce cred oamenii că ar trebui să faci, să ai impresia că tu știi totul și, a doua greșeală, ca de fiecare dată când iei o decizie să nu ai capacitatea de a decide ceea ce e important, vrând să-i mulțumești pe toți", a explicat Kelemen Hunor.

El a mai spus că ar trebui să rămână în guvern doi membri ai UDMR, dar pe funcții nepolitice și care au fost deținute de UDMR și înainte de intrarea sa la guvernare.

"Tot ce înseamnă politic pleacă. (...) Asta înseamnă că săptămâna viitoare, după ce noii miniștri depun jurământul, ai noștri pleacă, semnează procesele de predare-primire. Și secretarii de stat vor fi schimbați. Tot ce înseamnă nivel politic pleacă. Noi, înainte să intrăm, în martie, la guvernare, am avut două persoane, două poziții, tradiționale, care nu au ținut cont dacă suntem în opoziție sau la guvernare: e vorba de Departamentul pentru relații interetnice și un secretar de stat sau un director general în Ministerul Educației Naționale. Deci, cele două persoane erau în funcție înainte să intrăm noi la guvernare și din punctul nostru de vedere ar fi un gest să rămână ei acolo și să conducă mai departe aceste departamente, fiindcă sunt două entități importante pentru toate minoritățile naționale, pentru toate comunitățile etnice", a menționat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă UDMR va reevalua susținerea Guvernului Ponta, Kelemen Hunor a spus că acest lucru va fi discutat săptămâna viitoare în grupurile parlamentare reunite.

Pe de altă parte, el a spus că UDMR va dialoga cu toate partidele.

"Vom dialoga cu toate forțele politice și vom propune, așa cum am propus și astăzi, câteva teme importante, în educație, în sănătate, în infrastructură rutieră și feroviară, în dezvoltarea rurală și în relația între majoritate și minoritățile etnice. Sunt cinci domenii extrem de importante pentru viitorul societății noastre și ar trebui un pact strategic în fiecare domeniu și câteva scopuri care trebuie urmărite, indiferent cine este la guvernare și cum evoluează scena politică internă", a completat Kelemen Hunor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...