Alina Mungiu-Pippidi: Unde ne sunt liderii? Top decizii neluate care ne vor costa scump

Alina Mungiu-Pippidi: Unde ne sunt liderii? Top decizii neluate care ne vor costa scump

Plouă cu non-evenimente, congres PSD, moțiuni, lupte pentru putere care nu pot schimba nimic nici măcar teoretic, vizite inutile și mesaje de lemn. Ca atare, un scurt reflector pe ce contează de fapt.

1. Se pierde ocazia de a curăța Bucureștiul

DNA, fie el binecuvântat, scoate în sfârșit la iveală mafia transpartinică a administrației și aleșilor Bucureștiului. Atenție. Oprescu deja s-a garat în spitalul lui favorit, Chiliman și-a mai luat înapoi din ce îi reținuse DNA, cît privește pe omul comision Moisescu, acesta e supertare, dovadă că de zece ani doar eu scriu despre el, de pe vremea guvernului Tăriceanu, de parcă aș fi cumpărat vreo exclusivitate- e invers- eu nu am fost de cumpărat și de aia i-am tot dat numele, iar el pe o ușă e băgat și pe alta iese. Povestea de la Apa Nova pune degetul pe rană, arătând că bugetul orașului e spoliat pentru că e votat și controlat de o mafie transpartinică a consilierilor, pe care primarii o joacă pe degetele lor pline de aur. Nicușor Dan a cerut să aflăm cum au votat consilierii la scumpirea apei. Nu e destul.

Blaga și Gorghiu trebuie să îl scufunde pe Oprescu, nu să îl țină la suprafață, Greu, știu, Blaga l-a mai salvat pe Moisescu, Alina G văd că descoperă calități lui Tăriceanu exact cînd cheamă pe bucureșteni la demonstrație, uitînd că acum un an trebuia să demonstrăm contra lui Tăriceanu, la ordonanța cu traseismul. Fraților, vedeți că ați greșit anul sau persoanele sau orașul. Contra lui Oprescu și pentru demisia lui trebuia sa scoateți lumea, nu pentru a-l despărți pe Ponta de Oprea, că nu vrem să ne băgăm în cuplul lor. Sau, mă rog, poate doar voi vreți. Și dacă vreți să curățați Bucureștiul, imediat toate voturile din Consiliu să fie postate NOMINAL, și cele din trecut, și cele din prezent, și consilierii voștri care ne umflă facturile afară până să vină DNA, că nu aveți ce pierde cu majoritatea, doar dacă mai are careva curaj să ia parandărăt până la locale (să meargă voluntar în Siria cine are asemenea curaj) . Cu acest început poate aveți vreo șansă la alegerile de la anul și începe și curățarea capitalei, unde răspunderea dreptei e foarte mare.

2. ANI devine pe față o celulă a serviciilor, și încă una irelevantă

ANI nu că nu are șef, dar nici nu va găsi acea personalitate independentă care să poată conduce agenția bine. De vină e o combinație de intervenție politică nereușită a lui Horia Georgescu, omul pe care propria familie îl acuză că și-a cumpărat poziția de șef la integritate (ce țară), ca după aceea să se dea în leagăn și cu Băsescu, și cu Ponta, și legea foarte slabă de înființare (vina e a cui a scris-o, dăm o lege taman când România devine membră UE și scriem în ea că e musai să fii român ca să fii șef ANI. Bineînțeles, asta se citește că șefii trebuie să fie cu diplomă de la particulare plus școala de diplome a SRI).

Urmarea e că ANI nu are șanse nici teoretice să găsească un șef tare, ca la DNA, și serviciile prezintă candidați și contracandidați și se blochează reciproc pe acolo. Consiliul de integritate nu are la rîndul său profilul public, nu mai spun de meritele individuale ale membrilor în domeniul luptei cu corupția, cu reputația aferentă, pentru a rezolva situația sau măcar a atrage atenția asupra ei. Legea e caducă, și dacă președintele sau primul ministru ar cădea de acord să se dea o ordonanță să se anuleze chestia cu român iar postul ar fi scos la concurs internațional poate agenția ar mai avea vreo șansă. Nu, nu e dincolo de atribuțiile președintelui, exact asta trebuie să facă el, și e mare nevoie, trei sferturi din cazurile DNA puteau fi prevenite de ANI. Așa ar trebui de fapt să funcționeze prevenirea corupței, ANI îi depistează, comisiile de disciplină, șefii sau prefectul imediat îi suspendă, și partea penală vine mai târziu. Dar noi facem anticorupție contra voinței politice, de asta nimeni nu e schimbat până nu e condamnat penal și de asta DNA nu are cum răzbi.

3. Curtea de Conturi putea fi depolitizată

Dacă înțeleg eu bine, ca să nu se plictisească pesedistul Văcăroiu la Curtea de Conturi, i-a fost trimis tovarășul Sârbu, frate ideologic și înainte, și după 1989, după cum scrie Dan Befu pe romaniacurata.ro.  Trecem peste partea personală, că poziţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi de consilier de conturi, care fac parte din structura de management din cadrul Curţii de Conturi, sunt remunerate cu venituri de peste 10.000 de lei net pe lună şi sunt „garantate”, conform legii, pentru o perioadă de nouă ani. Dar nouă ani? CdC e unica agenție de control din Europa politizată pe față. Ce credibilitate să avem la MCV, la fondurile europene mereu cu probleme, etc? Înțeleg că PNL va contesta la curtea constituțională. Lui Victor Ponta, e limpede, nu îi mai pasă de opinia publică europeană- nu mai are ce pierde, și e o problemă să-l fi adus aici dacă nu se reușește debarcarea lui. Și o greșeală. Și aici, era cazul șeful statului să spună ceva-politizarea agențiilor de control a statului, sau mai degrabă prevenirea ei ține de atribuțiile prezidențiale, a fost promis în programul președintelui în campanie. Nepotismul e rău și toată lumea pricepe, asta era mesajul intern, nu ăla cu prea multe legi care e etern și șters.

Mesajul pro-merit și anti-politizare trebuie să fie promovat zilnic de Iohannis, mai ales că avem legi deja - numai programul PNL, în mod comic, zice că gradul de politizare acceptabil social va fi negociat cu societatea de aici înainte. Mie mi se pare că societatea s-a tot exprimat, la fel UE și programul prezidențial. Și tocmeala, doar-doar o da înapoi legea și ne mai uită lumea promisiunile, e mai degrabă jenantă. O lăsăm și pe asta doar Curții Constituționale? Nu era bine să avem o mare consultare cum depolitizăm organismele de control, că nici la ANAF nu o duc prea bine, etc?

4. Am rămas fără politică externă

Nouă luni de ezitare și bâjbăială ajung la culme săptămâna asta, în uma întâlnirii Obama-Putin de la ONU, în care rușii au dovedit că fără ei nu se poate rezolva nimic și se pot așeza la masa mare chiar după Crimeea. Inadecvarea e largă, a unui MAE depășit, iarăși cu nepotisme, ba chiar și angajați prinși cu șpaga, și care l-a trimis la prezident la Riga, summit unde se știa că se va constata oficial decesul partneriatului de est, să spună că noi îl susținem.

El însă nu s-a ridicat din morți și iaca așa am rămas noi în aer și acolo suntem, sau mai rău, dacă judec după scrioarea pe care mi-a trimis-o Bogdan Aurescu sau, mai recent, interviul lui Lazăr Comânescu, unde poziția noastră pe Siria se aliniază cu a lui Putin. Primele patru luni din an, când puteam face ceva pe Schengen- știu ce spun, că am fost parte din 2 campanii de succes, una de liberalizare a vizelor pentu Balcanii de vest, cu Giuliano Amato campion internațional, alta pentru Moldova și Ucraina, cu Bild și Markovski, nu am făcut nici pasul unu din ce trebuia făcut, că asta se face prin coaliții mult mai largi- deși eu am tras de mânecă pe cine trebuia, la vreme.

Pe urmă a venit chestia cu refugiații și am dat cu mâna noastră așa o lovitură spațiului Schengen prin poziția noastră lipsită de solidaritate și minimă înțelegere, că nu știm dacă o să mai existe Schengen, ce să mai vorbim să ne bage cineva în el. Nu e culmea că aducem, prin ineptitudinea politicii noastre europene, exact acea Europă cu două viteze pe care diplomația noastră a avut ca obiectiv principal să o evite, ani de zile? În chestia cu refugiații Klaus a pierdut dintr-un foc tot acel avantaj internațional dat de mica noastră șmecherie de a fi ales un minoritar, teoretic mai natural înclinat să fie un european, etc. Oprea, Ponta și cu el au făcut un corp comun remarcabil, că, vorba aceea, structura de sub ei e una, nici prea competentă, nici prea civilă, ca atare nici vorbă de vreo renaștere pe Externe, cum au avut balticii sau polonezii acum 20 de ani deja. Chiar așa, s-a terminat înainte să înceapă, în provincialismul nostru și compania politică a lui Orban și Fico? Și liderii, care ar putea fi contra curentului, ar putea devia curentul, că de aceea sunt lideri? Unde au fost și sunt?

În rest, zgomot de fond. Doar zgomot de fond.

Alina Mungiu-Pippidi


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…