Audieri de proporţii în Dosarul Referendumului din 2012/VIDEO

Audieri de proporţii în Dosarul Referendumului din 2012/VIDEO

Peste o suta de persoane sunt aduse cu autocare, vineri, din mai multe judete in Capitala, pentru a fi audiate ca martori in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, in care sunt judecati vicepremierul Liviu Dragnea si alte peste 70 de persoane. Aducerea acestora in Capitala la termenul de vineri al dosarului referendumului a fost decisa de instanta in 3 octombrie, pentru a da declaratii despre participarea lor la referendumul din 2012, in conditiile in care apar pe liste ca au votat, scrie Mediafax.

Cele peste o suta de persoane sunt aduse in Capitala in baza unor mandate de aducere, din judetele Olt, Gorj, Teleorman si Vrancea. Procesul nu va avea loc vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care judeca dosarul referendumului, ci la Curtea Militara de Apel, unde este mai mult spatiu.

La termenul din 3 octombrie, judecatorii instantei supreme au stabilit ca in 24 octombrie sa fie audiati toti martorii, pentru ca multi dintre acestia sunt persoane in varsta sau cu probleme grave de sanatate, care nu ar trebui "puse pe drumuri" in perioada rece a anului.

Si la acel termen au fost audiati martori, multi dintre acestia fiind persoane varstnice, cu probleme de sanatate. Instanta nu a putut lua declaratia a doi martori care au probleme cu auzul, si nici pe cea a unei varstnice care s-a simtit rau in sala de judecata. In aceste conditii, presedintele completului de judecata a stabilit ca la urmatorul termen sa fie chemati toti martorii care au mai ramas de audiat in acest caz, astfel incat sa nu se creeze vreo situatie in care persoane varstnice sau bolnave "sa fie puse pe drumuri in toiul iernii".

In acest dosar, sotii Marius Marinel si Simona Cristina Predut au fost judecati separat de ceilalti 73 de inculpati, prin procedura simplificata, dupa ce si-au recunoscut vinovatia. La 2 iulie, instanta suprema i-a condamnat pe cei doi la cate un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si le-a stabilit acestora un termen de incercare de trei ani si patru luni.

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”