Barbu: Grupul senatorial liberal depune contestație la CCR privind hotărârea Senatului în cazul Șova

Barbu: Grupul senatorial liberal depune contestație la CCR privind hotărârea Senatului în cazul Șova

Viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anunțat că liberalii depun, joi, la Curtea Constituțională o contestație cu privire la hotărârea Camerei superioare a Parlamentului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova. Potrivit lui Barbu, această hotărâre a Senatului "sfidează legile și în primul rând Constituția".

"Grupul senatorial liberal depune o contestație adresată Curții Constituționale în ceea ce privește hotărârea Senatului în cazul Dan Șova. Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudența CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispoziția judecătorilor Curții pentru a susține un demers firesc de altfel, acela de contestare a unei hotărâri care sfidează legile și în primul rând Constituția", a declarat Tudor Barbu, joi, la Senat.

El a afirmat că este un "caz unic în istoria post-decembristă", fiindcă, în cazul Șova, Regulamentul Senatului a fost utilizat de Putere ca un "subterfugiu" pentru a evita prevederile constituționale.

"Este caz unic în istoria post-decembristă să ieși în fața presei tu, Călin Popescu Tăriceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, să spui că te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstituțional prin faptul că a fost modificat chiar de Senatul României ca fiind neconstituțional, să invoci o lege care se referă la Statutul deputaților și senatorilor — evident neconstituțională, ca dovadă că a fost modificată prin votul senatorilor în unanimitate. Deci senatorii știau că este o lege neconstituțională. Tăriceanu știa că este neconstituțională, că avem un Regulament neconstituțional. La Senat au utilizat acest subterfugiu de a evita Constituția României", a spus Barbu.

Liberalul a explicat că articolele 1, 72 și respectiv 76 din Constituție stabilesc cadrul legal referitor la încuviințarea cererilor de reținere și arestare preventivă cu privire la parlamentari.

"Articolul 1 din Constituție spune că această cărticică este sfântă. Nu poți face lege într-o țară care se respectă fără să ții cont de Constituția acelei țări. Articolul 72 din Constituție, la paragraful doi, spune că senatorii și deputații pot fi reținuți, percheziționați și arestați doar cu încuviințarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care îl invocăm din Constituția României este articolul 76, paragraf doi, unde se spune că legile și hotărârile date prin vot de Senat și de Camera Deputaților se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenți — senatori sau deputați", a explicat acesta.

Un alt argument adus în discuție de liberali în contestarea adresată CCR vizează, potrivit lui Barbu, faptul că Senatul nu constată, ci hotărăște.

"Hotărârea, atenție, spune că noi constatăm. Senatul României nu constată niciodată. Senatul României hotărăște. Hotărârea (privind cazul Șova — n.r.) spune că noi, senatorii, constatăm că s-au întrunit sau nu s-au întrunit niște criterii. Nu. Senatul nu constată decât în momentul în care este vorba despre încetarea mandatului unui senator. În rest, senatorii hotărăsc. Ori această Hotărâre spune că noi constatăm, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de îngrijorare în ce privește respectul domnului Tăriceanu și al celor din PSD care îl susțin față de Constituție și electorat", a mai declarat Barbu.

Întrebat ce așteptări au liberalii cu privire la decizia pe care o vor dispune judecătorii CCR, Barbu a spus: "Curtea în înțelepciunea ei va decide ceea ce consideră conform legii de organizare și funcționare și conform înțelepciunii pe care o au distinșii judecători".

Referitor la posibilitatea reluării votului în cazul Șova, Tudor Barbu a afirmat că s-ar "hazarda" dacă ar răspunde, însă a reamintit faptul că președinte CCR, Augustin Zegrean, a susținut că este posibilă și o astfel de variantă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia