Băse, tu, care le ştii pe toate, ne spui şi nouă de ce s-a pensionat subit procuroarea Lenuţei ?

Băse, tu, care le ştii pe toate, ne spui şi nouă de ce s-a pensionat subit procuroarea Lenuţei ?

Pensionarea la cerere a Marianei Alexandru, la 56 de ani și după 31 de magistratură şi, mai ales, la 10 luni după ce, sub supravegherea șefei DNA Codruţa Kovesi, Alexandru a fost cea care a redeschis dosarul Galei Bute, stârneşte mari suspiciuni. Iată de ce, profită de ocazie şi îl întrebăm pe domnul preşedinte Traian Băsescu, atoateştiutorul naţiei, care sunt motivele acestei pensionări. Pentru a-i uşura munca îi dăm şi câteva repere care, culmea, îl şi includ.

Luni, 8 septembrie: Un număr important de funcţionari din Ministerul Dezvoltării și Turismului sînt audiaţi la DNA în cazul Galei Bute de către procuroarea de caz Mariana Alexandru, susţin mai mulţi ziariști.  După unele surse, e vorba de peste 15 oameni chemați la DNA.

Marţi, 9 septembrie: Președintele României, Traian Băsescu, afirmă într-o emisiune la B1TV că “S-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”.

Robert Turcescu a insistat ca președintele să spună la cine se referă, dar Traian Băsescu a refuzat: “Un ziarist bine plătit. Nu, aș încheia. Am mers prea departe cu asta. Deși este o realitate”.

Miercuri, 10 septembrie: Ziarista Sorina Matei publică pe blogul său vestea că “Procurorul Mariana Alexandru, adjunctul secţiei a II-a, pleacă din DNA!”.

Jurnalista susţine că “Deși considerat iniţial și fără un fundament foarte precis un procuror destoinic, plecarea adjunctului secţiei a II-a a DNA poate avea legătură cu o serie de suspiciuni care l-au vizat în ultimul timp în legătură cu instrumentarea corectă și tergiversarea nejustificată a mai multor dosare de corupţie extrem de importante”.

”Mai mult, se pare că procurorul dezvoltase în ultimii ani și o serie de legături care puteau periclita instituţia, dar și rezolvarea unor dosare de corupţie, susţin surse. De altfel, în DNA s-a dispus și un control în acest sens, rezultatele acestuia nefiindu-i favorabile procurorului”, scrie Sorina Matei pe blogul său, precizînd că cererea de pensionare a fost depusă săptămîna trecută și a fost aprobată de plenul CSM.

Sorina Matei consideră că “Dosarele lui Adrian Năstase, Trofeul Calităţii și Bunuri din China (Zambaccian 1), deși au fost considerate un succes judiciar al procurorilor Mariana Alexandru și Lucian Papici, au fost în realitate instrumentate, semnate și finalizate cu condamnări de procurorii DNA Mihaela Moraru Iorga, Dănuţ Volintiru și Marius Cătălin Varctic”.

Conform ziaristei, cazurile care ar rămîne în palmaresul procuroarei ar fi așadar mult mai puţine. “Printre dosarele la care a lucrat efectiv procurorul Mariana Alexandru s-au remarcat doar cazul Cătălin Voicu, considerat o speţă destul de ușor de instrumentat, și cel al Monicăi Iacob Ridzi”, scrie Sorina Matei.

Pensionarea la cerere a Marianei Alexandru, la 56 de ani și după 31 de magistratură, vine la 10 luni după ce, sub supravegherea șefei DNA Codruţa Kovesi, Alexandru a fost cea care a redeschis dosarul Galei Bute.

Episodul redeschiderii a urmat unei îndelungi campanii a Gazetei Sporturilor, care a publicat dezvăluiri despre traseul banilor publici consumați cu ocazia galei de box profesionist din iunie 2011.

În referatul de respingere a rechizitoriului care îl scotea drept unic vinovat pe Rudel Obreja, Mariana Alexandru se referea în decembrie 2013 la responsabilităţi penale în cadrul ministerului condus de Elena Udrea și în cel condus de Ion Ariton. Susținută de Codruța Kovesi, Alexandru a considerat ”nelegal” felul în care dosarul Bute fusese limitat la învinovățirea lui Rudel Obreja și a reluat cercetările.

În mod repetat, Elena Udrea spusese că “Nu am emoţii, numele meu nu trebuie să apară în dosarul Gala Bute”. În 16 martie 2013, Agerpres consemna: “Deputata PDL Elena Udrea consideră că nu a încălcat legea atunci cînd, în calitate de ministru al Turismului, a organizat gala de box a lui Lucian Bute din vara anului 2011 și de aceea susţine că numele ei sau al altor angajaţi ai ministerului nu trebuie să apară în dosarul penal deschis de DNA”.

Cercetările în dosarul Gala Bute intraseră în linie dreaptă în ultima perioadă. Pe 15 august 2014, Gazeta a publicat informația potrivit căreia mai mulți oameni din minister au indicat-o pe Elena Udrea drept șefa operațiunii Gala Bute și că au povestit întîlnirile dintre ei și ministru.

Audierile reprezentau etapa finală, înainte ca Mariana Alexandru să încadreze legal cine va fi urmărit penal în acest dosar despre care și DLAF, și DNA susțin de trei ani de zile că are ca obiect o fraudă a 2,4 milioane de euro, bani europeni și din bugetul României.

La toate acestea mai adăugăm şi dezvăluirile făcute de Stelian Negrea despre Cătălin Tolontan. CAM SUBITE ŞI CAM PREA TRANSPARENT SERVITE.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...