Băsescu: Să dai Portul Constanţa lui Măzărică, clovnul naţional, să facă ce vrea, este un element de dispreţ

Băsescu: Să dai Portul Constanţa lui Măzărică, clovnul naţional, să facă ce vrea, este un element de dispreţ

„Dacă vom utiliza trusturile media să slăbim coeziunea naţiunii, dacă vom utiliza ciocoii să forţăm decizii politice favorabile în justiţie, dacă nu vom ţine cont să accelerăm procesele de integrare în Uniunea Europeană, adică intrarea în Schengen, care eu sper să nu-mi termin mandatul şi e un obiectiv fundamental, pe care îl mai am, să fim în Schengen până îmi termin mandatul.... deci să intrăm în zona Euro. Cu cât mai integraţi, cu atât riscurile sunt mai mici. Dar, trebuie să avem grijă de menţinerea coeziunii naţiunii şi de neacceptarea influenţei grupurilor de ciocoi asupra deciziei politice ca, spre exemplu, să-i dai Portul Constanţa lui Mazăre. Ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică (Radu Mazăre - n.r.), clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni pentru exploatare“, a declarat Traian Băsescu , potrivit Mediafax.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre , declara, marţi, că foarte mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primărie, iar cei care se opun vor ca monopolul să fie păstrat şi "să plătească aproape nimic la stat".

„Sunt anumite sindicate ai oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului. (...) Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile“, explica Radu Mazăre.

Preşedintele Traian Băsescu declara, săptămâna trecută, că „ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta“ este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept „o ilegalitate majoră“.

Ulterior, luni, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

În 1 mai, în cadrul unei vizite făcute în judeţul Constanţa, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.

În 17 aprilie, Consiliul Local Constanţa l-a desemnat pe reprezentantul său în AGA Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime să verifice nivelul chiriilor în port pentru a vedea dacă sunt operatori care plătesc mai puţin decât alţii. În cadrul şedinţei Consiliului Local de atunci a fost votat un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Municipal solicita Ministerului Transporturilor transferul unui pachet de 13 la sută din acţiunile APM Constanţa.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de procedura de transfer a acţiunilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa, au anunţat lideri de sindicat, urmând ca protestele să fie reluate după alegerile europarlamentare.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...