BEC a adoptat o decizie privind votul cu urna specială

BEC a adoptat o decizie privind votul cu urna specială

Președintele biroului electoral al secției de votare va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale anexate în copie cererii de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile.

Foto: (c) PAULA NEAMȚU/AGERPRES ARHIVĂ

"În aplicarea dispozițiilor art. 45 alin. (1) din legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru verificarea condiției ca alegătorii să fie netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintelui biroului electoral al secției de votare, în condițiile art. 43 alin. (3) din aceeași lege, va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale anexate în copie cererii de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile", se arată într-o decizie a BEC adoptată în ședința de vineri.

Potrivit deciziei, din conținutul înscrisurilor trebuie să se poată stabili lipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă".

În soluționarea cererilor de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, președintele biroului electoral al secției de votare va putea să întreprindă și alte verificări, apelând la orice mijloace de informare, în cazul în care înscrisurile anexate cererii se precizează doar un cod de boală sau de invaliditate, urmând ca pe baza acestor informații să se aprecieze, în măsura posibilului pentru o persoană informată în mod rezonabil, asupra compatibilității bolii cu posibilitatea de autodeplasare a alegătorului, se arată în decizia BEC.

De asemenea, la persoanele internate care au drept de vot, cererile privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale vot putea fi înaintate la oricare dintre secțiile de votare stabilite prin decizia biroului electoral județean sau, după caz, a biroului electoral al sectorului municipiului București competent. În soluționarea cererilor nu vor fi solicitate alte dovezi decât cele care atestă că alegătorul este internat în spital la data scrutinului.

Potrivit deciziei BEC, personalul medical și însoțitorii persoanelor internate nu se încadrează în categoria persoanelor prevăzute de art. 45 alin (5) din legea 370/2004, republicată.

Alegătorilor care la data scrutinului beneficiază de asistență socială într-un cadru instituționalizat — cămine, azile de bătrâni — nu li se aplică dispozițiile derogatorii de la art. 45 alin (5). În cazul în care la data alegerilor persoanele respective sunt netransportabile, vor fi aplicate dispozițiile legii.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…