BEC, reacţie SURPRIZĂ în cazul lui MIRCEA DIACONU

BEC, reacţie SURPRIZĂ în cazul lui MIRCEA DIACONU

"Legislația în vigoare prevede că apel la deciziile instanței face orice persoană interesată. Niciodată BEC nu a făcut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instanțe ca urmare a atacării deciziilor BEC în instanță. Dacă priviți la istoria din 2009, istorie recentă, a existat o decizie a Curții de Apel în 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel BEC nu a făcut apel atunci la decizia instanței", a spus Muhuleț.

Magistrații Tribunalului București au admis sâmbătă contestația lui Mircea Diaconu, astfel încât acesta poate candida la alegerile europarlamentare, decizia nu este însă definitivă.

Diaconu a atacat în instanță hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de BEC fiind acela că are interdicție să ocupe o funcție eligibilă.

"La momentul depunerii candidaturii Mircea Diaconu se află în perioada de interdicție a ocupării unei funcții eligibile", relevă motivarea deciziei BEC.

BEC a avut în vedere raportul Agenției Naționale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnității de senator și a funcției de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

"Având în vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție irevocabile care trebuie respectată atât de către cetățeni, cât și de autorități publice, inclusiv de BEC, observând prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificările și completările ulterioare, văzând faptul că, potrivit limbajului comun — în condițiile în care legiuitorul nu definește această sintagmă — prin 'funcție eligibilă' se înțelege 'funcție care poate fi aleasă' — conform Dicționarului Explicativ Român — în această categorie intrând și funcția de parlamentar european (...) BEC respinge candidatura independentă a lui Mircea Diaconu", preciza BEC.

Pe 26 martie Agenția Națională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplinește condițiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremației interesului public și integrității în exercitarea funcției publice.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie că Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI și sentința ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi Mircea Diaconu a demisionat din partid și a declarat că intenționează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El și-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a menționat că a strâns peste 125.000 de semnături de susținere a candidaturii sale.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc