Ce BARONI pierd totul la ruleta DNA

Ce BARONI pierd totul la ruleta DNA

2015 va fi anul in care toate eforturile structurilor de ancheta si control, in frunte cu „varful de lance” DNA, vor fi focalizate pentru stoparea fenomenului generalizat al deturnarii fondurilor europene catre firmele de casa ale „baronilor” si ale altor demnitari corupti. Cu o singura conditie. DNA sa ramana DNA si dupa prezidentiale.


Politicienii corupti se tem să nu pice „pe negru“ si să intre în anchetele procurorilor Laurei Codruta Kovesi

Numai ca strategia de abordare va fi una schimbata radical, existand un plan unitar prin care nu doar procurorii anticoruptie, dar si colegii acestora de la alte Parchete, politistii si, nu in ultimul rand, inspectorii fiscali antifrauda vor lua la puricat toate institutiile de stat si private suspectate de comiterea de astfel de deturnari. Iar daca acest sfarsit de an a insemnat declansarea unei ample operatiuni impotriva evaziunii fiscale si a spalarii de bani, prin astfel de anchete fiind „agatati” si numerosi „pesti” mari din adminsitratia locala sau din structrurile guvernamentale, anul viitor va incepe cu noi „tinte”. In plus, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, in de comun acord cu organismele financiare internationale creditoare, vor fi alese, aleatoriu, cate doua-trei judete peste care se va arunca „navodul” unor anchete totale.

Luati de fraieri

Actiunile DNA vor fi sprijinite si de alte structuri de anchetă si control
Odata cu cresterea absorbtiei fondurilor europene, au explodat proportional si „combinatiile” pe marginea acestei surse practic inepuizabile de bani, multi bani, pentru „baietii destepti” din administratie, care, prin intermediul clientelei politice, reusesc inca deturnareaa unor importante sume de bani acordate de Bruxelles. Dar situatia este aidoma si in cazul creditelor nerambursabile sau in conditii extrem de avantajoase oferite autoritatilor romane de catre diverse organisme financiare internationale. Bani care, din nou, ajung in cele din urma in conturile firmelor abonate la contractele cu statul si, de acolo, sub forma comisioanelor aferente, platite mai nou prin Dubai, in buzunarele politicienilor corupti. Dar uite ca s-au saturat pana si creditorii externi sa fie luati de fraieri si, drept urmare, au cerut, pe canale diplomatice neoficiale, nu doar accelerarea anchetelor declansate deja de catre  DNA, dar si concentrarea pe stoparea deturnarii fondurilor primite din afara. Iar aici, chiar daca procurorii Laurei Codruta Kovesi se gasesc din nou in prima linie, un rol mult mai pregnant trebuie sa-l joace si alte institutii ale statului, in frunte cu cele care au drept atributii primordiale tocmai antifrauda!

Doua cate doua

Marea noutate insa, dupa cum sustin sursele noastre, o va reprezenta modul de abordare a anchetelor, apelandu-se la un sistem care nu este in premiera, fiind folosit pana acum, ce-i drept, in ultimele luni, de catre unele organisme de control fiscal. Practic, se aleg „aproape aleatoriu” doua „judete pilot” si acolo se declanseaza „iadul controalelor si anchetelor”, verificandu-se tot, de la cea mai mica primarie de comuna si pana la Consiliul Judetean, ca si toate firmele castigatoare directe ale licitatiilor sau cele subcontractante. Se poate vorbi de o adevarata asediere a respectivelor judete pilot de catre oamenii legii, scopul final fiind „izolarea” tuturor locatiilor oficiale sau private suspecte pentru a se putea eficientiza cat mai mult anchetele. Astfel, se urmareste acolo eradicarea totala a infractiunilor care fac obiectul anchetei, in cazul nostru fiind vorba de deturnarea de fonduri. Dupa care se trece la alegerea altor doua judete, unde se vor muta toate fortele logistice si umane ale anchetatorilor.

Pe cine pica primul magareata

Chiar daca nu sunt inca foarte clare criteriile dupa care vor fi selectate primele judete in care se va declansa „jihadul” anchetelor, se stie sigur ca acestea nu vor fi alese in ordinea „clasamentului” coruptiei, ci doar dupa unele consultari cu partenerii externi. Se ajunge astfel la un fel de “ruleta” a DNA, unde „baronii” pot pierde tot ce au construit in atata amar de vreme. Pentru ca, repetam, anchetatorii intentioneaza sa faca in judetele care au picat „pe negru” o curatenie generala, eliminand in intregime retelele transpartinice implicate, ca si „auxiliarii” din domeniul afacerilor prin care „baronii” isi cladeau pana acum propriile imperii financiare. Asa ca, daca e sa luam doua exemple la intamplare, primele doua judete pilot alese vor fi, sa zicem, Brasovul si Bacaul, anchetatorii nu vor mai pleca de aici pana ce nu va mai ramane „piatra pe piatra” si ii vor identifica pe toti cei vinovati de deturnarea fondurilor europene. Ce-i drept, ideal ar fi ca dupa ce trece „tavalugul” DNA, celelelate structuri sa reuseasca si recuperarea respectivelor sume. Catalin TACHE


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...