Cioloș și partidele. Prima rundă

Cioloș și partidele. Prima rundă

Premierul desemnat, Dacian Ciolos a facut, miercuri, turul partidelor, pentru a-si prezenta in mare intentiile intr-un gest de minimala curtoazie. Dupa toate declaratiile publice si informatiile obtinute pe surse, rezulta pana la aceasta ora ca nici unul dintre partide nu va avea un cuvant de spus la formarea noului cabinet. Ciolos merge, se pare, pe o varianta maximala, cu ministri, secretari de stat si alte pozitii cheie ocupate de oameni neangajati politic.

Ramane de vazut unde-i va gasi pe toti sau poate ca i-a identificat deja. Ciolos ar fi cerut de la bun inceput garantii ca isi poate face singur guvernul. Nu cred ca s-a apucat de asta ieri.

Pentru a-l pune la respect pe Ciolos inca din prima zi de negocieri, PSD si-a incordat muschii in Parlament, aratand cat rau poate sa-i faca la o adica. Dragnea si ai lui au propus majorarea tuturor salariilor bugetarilor cu 10% si au mobilizat cativa sindicalisti prieteni sa faca putina harmalaie, amplificand astfel efectul artistic.

Liberalii au votat nenorocirea clocita de PSD, protestand cu jumatate de gura ca nu exista studii de impact bugetar, surse de finantare etc, dar s-au bucurat in sinea lor ca tehnocratul lui Iohannis are ocazia sa afle ca Parlamentul poate sa-i faca viata un cosmar. Mesajul PSD (dar ma tem ca de fapt este mesajul tuturor partidelor) a fost ceva de genul: Degeaba vreti sa ne sariti din schema puterii, iata de ce orori suntem in stare! Si, buf, au apasat pe un buton la nimereala, ca o ceata de primate nimerite la mansa unui avion in picaj.

PSD a trecut in opozitie, dar doreste sa joace acest rol dupa modelul deja clasic: pastrand cat mai multa putere. Din acest motiv, Dragnea a declarat, miercuri seara, ca spera ca guvernul Ciolos sa nu treaca la epurarea administratiei de pesedisti, asa cum i-au cerut-o Blaga si Gorghiu. Adica sa plece cativa de la varf, eventual ministri si cativa secretari de stat, dar partidul sa ramana mufat la banii publici, dar fara sa ma aiba responsabilitatea guvernarii. Situatia ideala in an electoral.

De la UNPR, Ciolos si opinia publica au aflat iarasi ca Gabriel Oprea tradeaza in numele interesului national orice partener de guvernare care trece in opozitie pentru a-si pune apoi loialitatea la dispozitia noii puteri, oricum s-ar numi ea. UDMR, la fel.

Pentru a evita insa sabotarea continua a guvernarii, Dacian Ciolos va trebui sa curate administratia de politruci incompetenti pana la nivele inferioare, altfel nu are nici o sansa. O poate face cu ocazia evaluarii anuale a functionarilor, care se face de regula la sfarsit sau inceput de an. Cel mai urat cancer s-a intins la ministerul de interne, unde Oprea si-a stabilizat oamenii pe posturi pe criterii clientelare. Aici e nevoie de o deratizare urgenta.

Pe de alta parte, in PNL se instaleaza incet banuiala ca Dacian Ciolos si noua sa echipa de tehnocrati ar putea prelua treptat puterea in partid. Daca Iohannis planuieste sa-l impuna mai incolo presedinte peste liberali? N-ar fi deloc exclus sa se intampla asta. Prin urmare, nici cei care conduc azi partidul, in frunte cu Athanasiu si Petrache, n-au de ce sa vada cu ochi buni mutarea lui Klaus Iohannis cu tehnocratul Dacian Ciolos.

Premierul desemnat si presedintele Iohannis vor trebui sa navigheze pe aceste nisipuri miscatoare. Au o singura sansa: sa vina cu oameni competenti si integri, sa convinga opinia publica ca au solutii, sa faca un audit profesionist al guvernarii Ponta, sa explice clar ce mari probleme preiau, cum le rezolva si sa comunice toate acestea cat mai profesionist. Dragnea si PSD vor incepe in mod previzibil sa se laude ca lasa in urma crestere economica si rezultate extraordinare, iar cand vor exploda bombele amorsate tot de ei vor arunca vina in mod previzibil pe incompetenta guvernului tehnocrat.

Insa Dacian Ciolos nu este chiar singur si neajutorat intr-o lupta aparent inegala cu partidele. Are de partea sa aliati mai puternici decat ar crede PSD si PNL. Opinia publica este doar unul din ei. Se pare ca partidele au uitat cam repede de furia strazii. O noua revolutie Colectiv poate veni peste ei mai repede decat isi imagineaza.

Dan Tăpălagă


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”