Comisia Nana, la un pas de a fi declarată moartă de Parlament

Comisia Nana, la un pas de a fi declarată moartă de Parlament

„Am fost întrebaţi dacă poate să-şi continue activitatea. Aici am avut următoarea problemă. Am trimis această solicitare către Birourile Permanente Reunite. În regulamentul Camerei este prevăzut faptul că atunci când începe urmărirea penală activitatea unei Comisii de anchetă încetează. În regulamentul Senatului nu este prevăzută o astfel de precizare. Logic este că atunci când una din camere are o decizie care împiedică desfăşurarea Comisiei, vă daţi seama, dacă nu mai lucrează membrii deputaţi din Comisia Nana, nu pot lucra nici senatorii, nu se întruneşte situaţia de cvorum şi nu mai funcţionează Comisia. Din punct de vedere procedural, practic şi-a încetat activitatea Comisia“, a spus Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului, la finalul Biroului Permanent al Senatului.

Acelaşi deznodământ este întrevăzut şi de senatorul PSD Ioan Chelaru. „Toate datele pe care le-a strâns comisia vor ajunge în dosar. Cred că raportul nu va mai fi prezentat în plenul Parlamentului, dar decizia o va lua Biroul Permanent. Sigur că raportul avea importanţă politică. Acum, legal, el nu mai are nicio valoare. Totuşi, munca comisiei este câştigată deoarece va ajunge la procurori“, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, membru în Comisia Juridică.

În paralel cu comisia parlamentară, Corpul de Control al prim-ministrului a desfăşurat propria anchetă în comuna Nana şi a sesizat Parchetul General cu privire la anumite fapte considerate illicite. În urma sesizării Corpului de Control al prim-ministrului, procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal în ceea ce priveşte modul în care terenurilor din comuna Nana au fost restituite de primărie către falşi proprietari. Însă acest lucru s-a întâmplat înainte ca fiica preşedintelui să cumpere pământ în zonă.

Totuşi, pentru că Parchetul a deschis o anchetă în acest caz, comisia parlamentară trebuie să-şi încheie imediat activitatea. „O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor“, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Altfel spus, comisia încetează să mai existe, iar informaţiile culese de la cei audiaţi trebuie trimise la Parchet.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Senatorul Gabriela Firea s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General unde a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care îl acuză de şantaj şi ameninţare. Aceasta a fost însoţită de avocatul ei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că activitatea comisiei parlamentare de anchetă care investighează achiziţionarea, de către familia sa, a unui teren agricol în comuna Nana are un obiectiv pur politic. Băsescu i-a acuzat de şantaj atât pe senatoarea PSD Gabriela Firea, cât şi pe premierul Victor Ponta, care a susţinut-o în demersul său de a strânge semnături pentru plângerea împotriva preşedintelui.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că nu a semnat plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, la fel cum nici alţi politicieni importanţi, membri ai coaliţiei guvernamentale, nu au făcut-o, dar că acest lucru nu înseamnă că ar fi complice al liderului de la Palatul Cotroceni, a cărui atitudine o consideră „scandaloasă”.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria