CTP: “Sunt ofiţeri acoperiţi, aparţinând unui serviciu neromânesc”

CTP: “Sunt ofiţeri acoperiţi, aparţinând unui serviciu neromânesc”


 Cristian Tudor Popescu, analizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, scandalul iscat pe tema ofiţerului acoperit, dar şi autodenunţul lui Robert Turcescu. În opinia sa, evenimentele din aceste zile nu fac altceva decât să arate că într-adevăr există ofiţeri acoperiţi, dar “aparţinând unui serviciu neromânesc, dacă nu antiromânesc”

“Scriam odată că pe Traian Băsescu îl cred în stare de orice. De un singur lucru, însă, nu îl credeam capabil: să lovească în serviciile secrete.

Produs al Securităţii, înzestrat cu aroganţa de castă ocultă dominantă, dispreţuitor de „civili”, Băsescu îmi replica în scandalul din 2005, al jurnaliştilor răpiţi în Irak, că ofiţerul de informaţii îşi iubeşte patria mai mult decât un român obişnuit. Făcuse din SRI şi SIE un fel de guvern din umbră al României, bun la toate, de la economie, la educaţie, singurul sector de activitate din ţara asta care „duduia”. În fiecare an a ridicat osanale „serviciilor” şi le-a mărit bugetul.

Singurul lucru de pe lumea asta care părea să-l facă pe Băsescu sensibil şi drăgăstos era ideea de ofiţer, la vedere sau acoperit, uniforma, gradele, ordinea militarizată. Îl vedeam pe Băsescu acceptând cu cinism moartea unor oameni din „raţiuni politice”, dar nu trădând „Structurile”.

Prin sceneta „Ofiţerul acoperit vrea la Cotroceni”, Băsescu rediabolizează serviciile secrete actuale, identificându-le cu Securitatea în conştiinţa publică.

De 25 de ani încoace, a fost o preocupare majoră a SRI şi SIE să şteargă eticheta de securişti, încărcată cu maleficiul deceniilor de comunism. Şi, în bună măsură, au reuşit. Vechile cadre au fost înlăturate aproape în totalitate, colaborarea cu serviciile occidentale a devenit cât se poate de strânsă, doar nişte propagandişti politici sau de presă invocă vreun act al Serviciilor Române de Informaţii îndreptat împotriva cetăţenilor, care să ne amintească de metodele fostei Securităţi.

Că unii mai fac jocuri politice la nivelul conducerii acestor servicii, asta bineînţeles că nu e în regulă, dar se întâmplă şi în ţările NATO.

Folosind insistent expresia „candidat cu dublă comandă”, preluată de toţi vorbeţii lui, Băsescu induce ideea unor acţiuni ascunse împotriva politicii şi intereselor statului român pe care le-ar întreprinde serviciile de informaţii. Diminuează astfel încrederea cetăţenilor în aceste instituţii. Şi face asta când lângă noi evoluează o situaţie politico-militară cu grad mare de risc pentru ţările din apropierea Ucrainei. Şi face asta căpitanul Băsescu, şeful de stat Băsescu, cel care îmi spunea că nu pot eu, simplu cetăţean, să-mi iubesc ţara ca un ofiţer acoperit.

Deocamdată, cu dublă comandă e limuzina electorală a Elenei Udrea, unde Băsescu pedalează de zor pe locul din dreapta, fiind gata să calce o ţară întreagă pe trecerea de pietoni ca să facă pârtie pentru tocurile creaturii lui pereche.

Şi în această atmosferă de iresponsabilitate scelerată, hop! şi Robert Turcescu la rampă, vârându-ne pe gât „mărturisirea” lui, ca ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii al Armatei. Al Armatei Române. Încă o instituţie de forţă a statului pusă în dificultate.

Detest teoriile conspiraţiei. Consider că prostia şi îngâmfarea au în politică un rol tot atât de important ca „marile combinaţii”. Totuşi, nu pot să nu observ, ca simplu utilizator de logică, că tot ce vedem pare să arate că sunt nişte ofiţeri acoperiţi printre noi, dar aparţinând unui serviciu neromânesc, dacă nu antiromânesc“, scrie jurnalistul pe Facebook, într-o postare intitulată “Securitatea – Reînvierea”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”