CUTREMUR/CUMNATUL lui Ponta VÂNDUSE firma unui INTERLOP

CUTREMUR/CUMNATUL lui Ponta VÂNDUSE firma unui INTERLOP

Risc Seismic

Date noi şi incredibile apar în legătură cu păienjenişul infracţional în care se bălăcea, protejat de Ghiţă şi rudenia cu Jigodia Naţională, Iulian Herţanu. Cumnatul, adică.

Puţină lume a observat că în Dosarul de la Prahova a fost reținut de procurorii DNA și un anume Liviu Munteanu, administratorul firmei Grossmann Engineering Group.

Este vorba de  Liviu Munteanu (57 de ani). Relaţia de afaceri dintre ieşenii Liviu Munteanu şi Iulian Herţanu a devenit oficială în luna aprilie a anului trecut, atunci când primul dintre ei a preluat peste noapte firma Grossmann Engineering Group.

Societatea, care se înfruptase în anii anteriori din zeci de contracte pe bani publici din toată ţara, pe sume ameţitoare, era înglodată în datorii şi dată în judecată, la instanţele din mai multe judeţe ale ţării, de zeci de foşti parteneri de afaceri sau de autorităţi.

Mişcarea în care a fost implicat Liviu Munteanu este mai mult decât bizară. Afaceristul ieşean a preluat firma aflată la ananghie pe 25 aprilie 2014, preluând calitatea de la cumnatul premierului. Tot atunci, Munteanu a devenit asociat majoritar al societăţii, cu 60% din acţiuni şi un aport la capitalul firmei de 232.040 de lei, acţiunile fiind preluate chiar de la Iulian Herţanu. Celălalt acţionar era, potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerţului, neamţul Reinhold Karl Grossmann, care avea un aport la capitalul social de peste 150.000 de lei.

Cine este ieşeanul Liviu Munteanu

Numele lui Liviu Munteanu a ajuns pentru prima dată cunoscut în Iaşi în anii 90, atunci când acesta a devenit revoluţionar cu acte în regulă. Tot atunci, presa a speculat şi despre prietenia sa cu fostul primar al Iaşului Bebe Onofraş, un alt personaj implicat de-a lungul timpul în mai multe scandaluri. Însă Liviu Munteanu a avut relaţii apropiate mai degrabă cu nume importante ale lumii interlope din Iaşi.

La începutul anilor 2000, Liviu Munteanu participa la petrecerile clanului Corduneanu, alături de interlopi ca Ion Clămparu sau membri ai familiei lui Cosmos Tănase.

În 2006, cămătarul Tiberiu Cristodorescu era interceptat de procurorii de DNA vorbind despre o întâlnire pe care ar fi avut-o cu Liviu Munteanu. În respectiva interceptare, Cristodorescu spunea că Munteanu „i-ar fi strecurat“ o informaţie conform căreia cămătarul ar fi fost influenţat de un procuror de la Crimă Organizată în cadrul unei declaraţii.

 Fiul său, Liviu Munteanu jr. a împuşcat, în 2006, mai multe persoane din Botoşani la ieşirea dintr-o discotecă.

La rândul său, prin intermediul firmelor pe care le-a deţinut, ieşeanul Iulian Herţanu a câştigat de-a lungul anilor foarte multe contracte cu autorităţile locale, cele mai multe dintre acestea fiind din judeţele conduse de membri PSD.  În Moldova, firmele lui Herţanu au câştigat contracte în judeţele Suceava, Neamţ şi Vaslui, conduse de Cătălin Nechifor şi Dumitru Buzatu, ambii membri PSD. Judeţul Neamţ a fost condus până anul trecut de un alt fost membru sau apropiat al PSD, Culiţă Tărâţă, decedat între timp.

Acuzaţiile DNA în Dosarul Prahova, specifice interlopilor:PRESIUNI, AMENINŢĂRI, folosirea unor INFORMAŢII CONFIDENŢIALE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a următorilor inculpați:

HERȚANU IULIAN CRISTIAN, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

MUNTEANU LIVIU, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. începând cu data de 25.04.2014, pentru săvârșirea infracțiunilor de: --aderarea la un grup infracțional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene
- evaziune fiscală,

Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca ei să fie prezentați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar față de următorii:

COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite
COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior menționat), pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat,
GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat

Din ordonanțele întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2015, HERȚANU IULIAN CRISTIAN – administrator de drept și, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov și COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:
- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și
- însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană
- sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat
Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), Asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.
La grupul infracțional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul Munteanu Liviu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menționată.

Grupul infracțional menționat a fost sprijinit în realizarea scopului propus de
-COSMA MIRCEA care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății menționate, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.
-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României și fii al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.
-GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, care a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar ) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.
Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând:
- deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”