CUTREMUR/Prinţul pesediştilor, Dimitrie Sturdza, PROPRIETARUL CONTULUI de 800 de MILIOANE de EURO

CUTREMUR/Prinţul pesediştilor, Dimitrie Sturdza, PROPRIETARUL CONTULUI de 800 de MILIOANE de EURO

Risc Seismic

Noi v-am spus că vine CUTREMURUL...

Prinţul Dimitrie Sturdza, generosul care a inventat o bursă de 40.000 de euro pentru Mihnea Năstase, odrasla fostului premier penal al României, şi personaj principal în Mega-Dosarul retrocedărilor, unde deja sunt arestaţi pesediştii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, este posesorul contului de 800 de milioane de euro de la banca elveţiană HSBC.

Numele lui Dimitrie Sturdza a fost vehiculat, la mijlocul anilor 2000, ca făcând parte din "Echipa" de oameni de încredere ai lui Adrian Năstase. "Echipa" Bartolomeu Finiş, Dorin Cocoş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner a dictat cea mai mare parte a deciziilor Guvernului Năstase, mai ales în zona imobiliară, echipa fiind preluată apoi in corpore şi de următoarele guverne, ajungând astăzi probabil cea mai influentă "reţea de interese oculte" din România. De asemenea este de notorietate că mare parte din sumele vehiculate în Dosarele Microsoft şi EADS se află în conturi din Elveţia.

Scandalul SWISSLEAKS

Şi alte aşa-zise personalităţi din România se regăsesc în acest scandal financiar internaţional izbucnit în Elveţia. Banca HSBC este acuzată de fraudă fiscală şi spălare de bani, fiind suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro.

Circa 220 dintre clienţii HSBC Elveţia au legături cu România. 11 sunt români

Circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc, potrivit unui raport care incriminează instituţia bancară că a ajutat organizaţii criminale şi traficanţi să-şi ţină secrete depozitele şi identitatea.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

 Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008.

Clienţii elveţieni au depozitat cele mai mari sume în conturile HSBC în 2006-2007, valoarea totală a depozitelor însumând 31,2 miliarde de dolari, urmaţi de clienţi cu legături în Marea Britanie (21,7 miliarde de dolari), Venezuela (14,8 miliarde de dolari), SUA (13,4 miliarde de dolari), Franţa (12,5 miliarde de dolari) şi Israel (10 miliarde de dolari).

În funcţie de numărul deponenţilor, România se află pe locul 62 în clasamentul ICIJ, cu 219 clienţi, încadrată de Luxemburg (222 clienţi) şi Insulele Cayman (212 clienţi). Topul este condus de Elveţia, cu 11.235 de clienţi cu legături în această ţară, Franţa (9.187 clienţi), Marea Britanie (8.844 clienţi) şi Brazilia (8.667 clienţi).

Majoritatea datelor privind numărul de deponenţi se referă la perioada 1988-2007.

Pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

HSBC este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu politicieni. Sumele vehiculate depăşesc 100 de miliarde de dolari.

O echipă de jurnalişti din 45 de ţări a desfăşurat o anchetă care scoate la lumină conturile criminalilor, traficanţilor, evazioniştilor, politicienilor şi celebrităţilor.

Printre personalităţile implicate se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotbat din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Conducerea băncii a vrut să distrugă ancheta jurnaliștilor

SWISSLEAKS scoate la iveală felul în care unii dintre clienţii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, făceau călătorii la Geneva pentru a retrage sume mari de bani, uneori în bancnote folosite. Sume uriaşe erau controlate de traficanţi de diamante, cunoscuţi pentru faptul că operează în zonele de conflict şi vând pietrele preţioase pentru a finanţa grupările de insurgenţi.

HSBC, bancă al cărei sediu central se află la Londra şi care are sucursale în 74 de ţări de pe şase continente, a insistat iniţial ca datele obţinute de jurnalişti să fie distruse. La sfârşitul lunii ianuarie, după ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o altă poziţie, admiţând faptul că politica băncii a fost "semnificativ sub standardele epocii", dar că "în ultimii ani banca a făcut paşi importanţi în implementarea unei reforme şi întru îndepărtarea clienţilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectaţi de fraudă fiscală", ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numărului de clienţi, după 2007.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /