Două HARVARDEZE/Proasta lu' PONTA vs Stela de la Chişinău

Două HARVARDEZE/Proasta lu' PONTA vs Stela de la Chişinău

O masterandă la Harvard a revoluţionat sistemul electronic de plăţi din săraca şi înapoiata Republică Moldova. La care România se uită cu superioritate şi milă. Însă, cu o minte brici la butoanele unui domeniu fierbinte al guvernării oricărei ţări- strângerea taxelor- Moldova ne-a luat-o înainte.

Doctoranda noastră de la Harvard, Ioana Petrescu, după ce ne-a fost prezentată drept miezul din fanta, s-a dovedit a fi proasta anului. O pungă din care pârâiau bâlbe la fiecare deschidere de gură. Şi care, deşi se văicărea precum buba tratată cu fluocinolon, că are treabă să predea prin ,,seua'' şi că şi-a îngheţat treburile temporar pentru a-şi ,,ajuta'' ţărişoara, acum nu se mai dă plecată. A rămas lipită de prostul ei, la guvern.

În 2010,în Republica Moldova a fost creat Centrul de Guvernare Electonica (CGE), ai carui angajati sunt consultanti de renume veniti din sectorul privat. Centrul este condus de Stela Mocan, specialist in management si administratie publica, care a studiat si in Romania, dar si la Harvard (master), revenind apoi in Basarabia pentru a schimba enorm modul in care cetateanul interactioneaza online cu autoritatile.

Centrul de Guvernare Electronica a profitat la inceputuri de faptul ca politicienii erau "ocupati" cu criza politica si a putut demara agenda de e-Transformare a Guvernarii si digitalizarea serviciilor, reusind sa creeze si o masa critica de utilizatori care s-au aratat entuziasmati de faptul ca scapa de statul la cozi si de nevoia de a da "atentii" pentru a imbuna functionarii.
Stela Mocan si oamenii de la CGE au dovedit ca, daca ai intentii bune, poti face lucruri excelente cu bani putini. Nu s-a pus problema ca informatizarea serviciilor publice sa se faca prin contracte de multe zeci de milioane de dolari fiindca tara nu isi permitea asta. S-a putut insa lua un credit de 20 milioane de dolari de la Banca Mondiala, credit care acopera tot programul, pana in 2020, pana in prezent fiind folositi opt milioane de dolari.
S-a facut mult pentru a se evita risipa: au fost create platforme gandite pentru a fi reutilizate ulterior fara a fi nevoie sa se ia totul de la zero si s-a incercat sa se preia din sectorul privat tot ce e mai bun, fiindca la privat este inovatia si nu la stat.
"Incercam sa fim cat mai deschisi, mai transparenti si mai realisti in implementarea solutiilor IT in guvern. Vrem sa achizitionam platforme si solutii tehnologice care ne pot ajuta in cel mai eficient mod sa solutionam problemele de coruptie, transparenta si servicii publice de proasta calitate. Ne propunem sa echipam guvernul cu cele mai bune solutii IT si eficiente ca si cost. Nu ne propunem sa cumparam rachete cosmice cand noi putem merge si cu masini eco", a spus Stela Mocan in interviul acordat HotNews.ro.

Ce servicii de e-Guvernare sunt disponibile:

Registrul Actelor Locale, lansat in iulie 2011
Platforma Datelor Deschise, lansata in decembrie 2011
Portalul servicii.gov.md - platforma unica a servciilor publice, lansata in mai 2012
Mpay, serviciul guvernamental de plati electronice - lansat in septembrie 2013
Semnatura mobila, serviciu lansat in septembrie 2012
E-Cazier, lansat in septembrie 2012
Serviciul E-stare civila, lansat in decembrie 2013
e-Trafic - notificari despre incalcarile surprinse de camerele de supraveghere, aplicatie mobila lansata in august 2014
Documente Normative in Constructii, lansat in ianuarie 2013
Autorizatia de Folosinta Speciala a Apei, lansat in aprilie 2014
e-Visa, serviciu de intocmire online a dosarului de aplicare pentru vizele de intrare in Republica Moldova.
Registrul de Stat al Controalelor

Despre Stela Mocan

Stela Mocan a participat activ la elaborarea Agendei de e-Transformare, conceptul Guvernarii Electronice in Republica Moldova. In prezent este directoare executiva a CGE, creat in august 2010. A fost consiliera a primului-ministru Vlad Filat. Din 1998 si pana 2008, ea a lucrat in cadrul organizatiilor internationale PNUD, USAID si IRI. Are o vasta experienta in domenii precum: Democratie, Guvernare, Politica, Economie, Egalitate dintre femei si barbati, Societate civila.
A obtinut diploma de master in Administratie Publica la Scoala de Guvernare Kennedy a Universitatii Harvard. In perioada studiilor la Harvard a facut parte din programul Fellow Mason & Kokkalis. Are studii post universitare la Scoala Nationala de Studii Administrative si Politice din Romania.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”