Duşa: Avem majoritate confortabilă şi fără UDMR, dar e bine să-i ţinem aproape

Duşa: Avem majoritate confortabilă şi fără UDMR, dar e bine să-i ţinem aproape

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, vineri, la Conferinţa Judeţeană a PSD Mureş, că partidul are în Parlament o majoritate confortabilă şi fără UDMR, adăugând: "E bine să-i ţinem aproape", întrucât "nu avem nevoie în ţară de conflicte acum, când conflictele sunt aici, la graniţa cu Ucraina"

Ministrul Apărării, Mircea Duşă , s-a referit, vineri, în discursul pe care l-a rostit în faţa a peste 600 de delegaţi prezenţi la Conferinţa Judeţeană a PSD Mureş, la proiectul de autonomie al UDMR şi la raporturile cu formaţiunea parteneră la guvernare.

"Noi avem acum o majoritate confortabilă în Parlamentul României, chiar şi fără UDMR. Dar e bine să-i ţinem aproape, pentru că nu avem nevoie în ţară de conflicte, acum, când conflictele sunt aici, la graniţa noastră cu Ucraina şi când, folosindu-se de aspecte din acea zonă, unii scot capul şi încep să vorbească despre autonomie şi despre alte lucruri care nu ar trebui să existe în campania electorală. Dar, sigur, ca de fiecare dată, acesta va fi un subiect de campanie electorală şi candidatul UDMR probabil că va avea acest slogan vis-a-vis de autonomia teritorială a celor trei judeţe", a spus Duşa, referindu-se la Mureş, Covasna şi Harghita.

El a adăugat că acest lucru "nu se va întâmpla", chiar dacă se va depune un proiect de lege în Parlament, întrucât o lege care este împotriva Constituţiei şi chiar împotriva articolului 1 din Constituţie "nu va trece niciodată prin Parlamentul României, indiferent de la ce partide vor fi deputaţii şi senatorii" care nu aparţin UDMR.

Ulterior, Duşa a declarat presei că orice parlamentar are dreptul la iniţiativă legislativă, însă proiectul de autonomie al UDMR este "o iniţiativă care este împotriva Constituţiei şi chiar articolului 1 din Constituţie", repetând că acesta nu va trece de Parlamentul României "niciodată".

El a arătat că mai există un proiect de lege al UDMR, care se referă la autonomia culturală şi la autonomia administrativă şi care "a rămas în Parlament şi nu s-a mai dezbătut".

Duşa a precizat că nu s-a "aplecat foarte serios" asupra variantei apărute în presă a proiectului de autonomie şi că nici nu a dorit să îl studieze, "ştiind că este un proiect împotriva Constituţiei", subliniind că, chiar dacă se va ajunge la modificarea Constituţiei, articolul 1 nu poate fi revizuit, aşa cum precizează actul fundamental.

"Până la modificarea Constituţiei, avem un articol 1 care precizează foarte clar că România este stat unitar şi până atunci nicio lege care este împotriva Constituţiei României nu va trece prin Parlament. De fiecare dată în campania electorală se aduce în discuţie acest subiect, eu am mai spus acest lucru, ne aflăm din nou în faţa unei campanii electorale, probabil că unii şi-au consumat argumentele cu care să convingă electoratul şi aduc acest subiect în discuţie. Dar încă o dată precizez că o asemenea lege nu va trece prin Parlamentul României, niciodată", a conchis el.

Joi, vicepremierul Liviu Dragnea declara, în judeţul Harghita, că "nu există nicio şansă" ca proiectul de autonomie propus de UDMR "să prindă viaţă vreodată", iar lansarea acestuia de către Uniune "nu este un motiv care să întărească colaborarea" între partenerii de coaliţie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...