Dușa și Fallon, discuție la București despre "o prezență permanentă, prin rotație, pe Marea Neagră a capabilităților NATO"

Dușa și Fallon, discuție la București despre "o prezență permanentă, prin rotație, pe Marea Neagră a capabilităților NATO"

Ministrul român al Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat că, în întâlnirea avută luni dimineața cu omologul său britanic, Michael Fallon, au fost abordate măsurile comune care trebuie luate de România și Marea Britanie "pentru a asigura o prezență permanentă, prin rotație, pe Marea Neagră a capabilităților NATO".

"Am abordat în discuțiile de astăzi câteva aspecte importante, unul dintre ele se referă la securitatea și la situația politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina și anexării de către Rusia a Crimeii, dar și situația de securitate pe Marea Neagră și măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezență permanentă, prin rotație, pe Marea Neagră a capabilităților NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre felul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO și al UE (..)", a afirmat ministrul Dușa, într-o declarație comună de presă cu omologul său din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, discuțiile din cadrul întâlnirii cu ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, au vizat și cele două comandamente NATO care vor fi organizate în România.

"Domnul ministru m-a asigurat că militarii britanici vor fi prezenți în ambele comandamente și mai ales în cel de divizie, unde numărul militarilor va fi unul rezonabil din punct de vedere numeric. Am mai discutat despre importanța bugetelor Apărării, de faptul că România și-a asumat, la nivel politic, această obligație de a asigura în anii următori 2% din PIB pentru Apărare, pentru a asigura modernizarea și înzestrarea armatei .(..) Am mulțumit pentru prezența în România a militarilor Marii Britanii la exercițiile organizate în 2014, dar și la cele de amploare ce se organizează în 2015.(...) Militarii englezi vor fi prezenți la exercițiile din poligonul Smârdan, care se vor organiza la începutul lunii aprilie", a mai spus Mircea Dușa, la finalul întâlnirii cu omologul să britanic.

El a precizat, de asemenea, că a fost discutată și planificarea în comun a exercițiilor atât în România și în alte state ale UE și NATO, cooperarea în domeniul industriei de Apărare, dar și obiectivele avute în vedere pentru pregătirea Consiliului European dedicat securității europene din iunie 2015.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, efectuează luni o vizită la București, în cadrul căreia are programate întâlniri cu omologul său român, cu președintele Klaus Iohannis si cu premierul Victor Ponta.

Potrivit anunțului postat pe contul de facebook al ambasadei Marii Britanii la București, vizita lui Michael Fallon are loc la scurt timp după cea a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, în ianuarie 2015, "și confirmă relația apropiată de care se bucură cele două țări". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

2 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 VIDEO Americanii au prezentat oficial „drăcovenia” SF