EXPLOZIV/DNA i-a ÎNREGISTRAT pe Oprescu și Moisescu în BIROUL PRIMARULUI/TOȚI consilierii primeau MITĂ!

EXPLOZIV/DNA i-a ÎNREGISTRAT pe Oprescu și Moisescu în BIROUL PRIMARULUI/TOȚI consilierii primeau MITĂ!

Compania Apa Nova, acuzată că dădea mită pentru a-şi putea mări tarifele în Bucureşti, avea propriul serviciu de informaţii, spun procurorii. Foşti agenţi erau plătiţi să spioneze angajaţii companiei, pentru ca şefii să fie siguri că nimeni din interior nu vorbeşte despre acţiunile ilegale. Pe de altă parte, DNA arată că „toți consilierii primesc bani pentru votul” în cazul unor proiecte importante. 

*** Numele primarului suspendat al Capitalei apare şi în dosarul Apa Nova. Informaţia iese la iveală în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea lui Costin Berevoianu, a fostului trezorier PNL Vlad Moisescu şi a omului de afaceri Ovidiu Semenescu. 

Procurorii anticorupție spun că Vlad Moisescu s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, în biroul acestuia, și ar fi discutat despre proiectele care urmau să vie votate în Consiliul General al Capitalei. Procurorii au interceptat discuții între cei doi, potrivit unor surse judiciare.

Vlad Moisescu i-ar fi spus lui Sorin Oprescu totul despre proiectele care urmau să fie votate în consiliul de la Primăria Capitalei, potrivit anchetatorilor, inclusiv felul în care consilierii ar fi urmat să voteze. În referatul cu propunerea de arestare a celor trei suspecți din dosarul Apa Nova, Sorin Oprescu nu are nicio calitate. 

*** ''Primarul'' din umbră. Omul pe care îl consulta Oprescu înainte de fiecare decizie 

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, purta toate discuţiile referitoare la activitatea primăriei cu omul de afaceri Vlad Moisescu, despre care procurorii spun că deţinea controlul asupra voturilor din Consiliul General al Capitalei.

Potrivit unor documente din dosarul Apa Nova în care Moisescu este urmărit penal alături de Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, şi de omul de afaceri Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu era omul care 'decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti', el controlând, de asemenea, activitatea consilierilor locali ai PNL la nivelul Primăriei Generale. 

'Moisescu Vlad Octavian era omul care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, inclusiv în zona achiziţiilor publice. (...) De asemenea, la nivelul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul General Oprescu Sorin purta toate discuţiile referitoare la activitatea instituţiei cu Moisescu Vlad Octavian. Practic, Moisescu Vlad Octavian controla voturile şi la nivelul Consiliului General al municipiului Bucureşti. Fiind liderul informal al PNL Bucureşti şi persoana care susţinea financiar partidul, el era şi cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituţiilor controlate de PNL din Bucureşti. În acest context, el stabilea şi persoanele care candidau pentru o funcţie de consilier local sau general', se arată în documentele citate de Agerpres.

Conform acestora, la nivelul Consiliului General al Capitalei 'toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal', aceasta fiind considerată 'o practică notorie în mediu'. 

Procurorii arată că Moisescu a facilitat, ca urmare a unei înţelegeri avute cu Semenescu, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General al Capitalei, iar în schimbul intervenţiilor sale, Moisescu a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanţă încheiate fictiv între firma controlată de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL, şi SC Apa Nova SA Bucureşti, SC Veolia Apa Servicii SRL şi altele, conform indicaţiilor lui Semenescu. 

Hotărârile pentru care a intervenit Moisescu vizau mai multe aspecte, între care majorarea de tarife, finalizarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA şi reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti. 

'Există indicii rezonabile potrivit cărora în condiţiile în care în primele 6 luni ale anului 2011, la nivelul Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-au aflat în discuţii proiecte de hotărâre ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova Bucureşti SA, (...) Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu-Vlad Octavian, pentru a obţine voturile favorabile ale consilierilor locali aflaţi în sfera de influenţă a acestuia', spun procurorii. 

Astfel, aceştia arată că Moisescu a intervenit în perioada ianuarie - aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului adiţional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Bucureşti, documentul dând posibilitatea Apa Nova de a obţine majorări 'extraordinare' ale tarifului de alimentare cu apă. 

'Importanţa aprobării actului adiţional nr. 7 rezidă în posibilitatea obţinerii de către SC Apa Nova Bucureşti SA a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012', se arată în documentul citat. 

Pentru sprijinul acordat, Moisescu a fost 'recompensat' de Semenescu, astfel că în cursul lui 2011, firme din grupul francez au încheiat cu societatea controlată de cel dintâi trei contracte de consultanţă. 

Plăţile au fost realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului, ele fiind autorizate de Bruno Daniel Paul Roche, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL, fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale