EXPLOZIV/Întâlnire de TAINĂ pentru MOȘMONDIREA PROCURORILOR

EXPLOZIV/Întâlnire de TAINĂ pentru MOȘMONDIREA PROCURORILOR

Conducerea CSM a discutat cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, o modificare cheie a legilor justitiei: schimbarea procedurii de numire a procurorilor - sefi.

Conducerea CSM s-a intalnit, vineri dimineata, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si cu presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, pentru a discuta trimiterea catre parlament, in procedura de urgenta, a unui set de modificari privind legile justitiei, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Potrivit acestora, pe langa o serie de modificari inofensive, printre propuneri s-ar numara schimbarea procedurii de numire a procurorilor in functii de conducere. Astfel, numirile ar urma nu mai fie initiate de ministrul justitiei, ci de sectia de procurori a CSM. Numirea efectiva va fi facuta, ca si pana acum, de presedintele Klaus Iohannis.

Din partea CSM, la discutii ar fi participat presedintele institutiei, Marius Badea Tudose, si vicepresedintele Bogdan Gabor. Intalnirea n-a fost comunicata oficial pana in acest moment.

Modificarea este importanta in perspectiva unei eventuale schimbari de guvern. Toate functiile de conducere (procurori sefi, adjuncti, sefi de sectie) din cadrul parchetelor (DNA, Parchet General) expira anul viitor, acestea fiind functii cheie in sistem.

Chiar daca presedintele Iohannis numeste in final procurorii sefi, faptul ca propunerea va veni de la sectia de procurori a CSM nu este o garantie ca sistemul are capacitatea de a cerne cele mai potrivite propuneri. Vezi avizul favorabil acordat noului procuror sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a avut o presatatie slaba la audieri si nu s-a remarcat cu nimic in activitatea sa de sef de birou la Iasi.

Mecanismul a functionat si inainte ca fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, sa modifice procedura de numire a procurorilor sef, in 2005. Modificarea s-a produc in primul rand tocmai din cauza jocurilor din CSM-ul de atunci, nereformat, nu foarte diferit de prestatia de astazi a institutiei.

Conducerea CSM ar urma sa-si asume propunerile de modificare a legislatiei fara a mai astepta o decizie a plenului. Vicepresedintelui Gabor i s-ar fi promis ca i se va modifica hotararea de validare in functie si ca va primi mandat pe 6 ani, dupa modelul Norel Popescu, in loc de cinci ani cat avea dreptul, fiind venit in CSM tot pe rest de mandat.

Potrivit surselor HotNews.ro, este surprizatoare urgenta discutiei acum, pe durata vacantei, in conditiile in care astfel de propuneri presupun o dezbatere publica, o discutie mai ampla si o decizie a plenului CSM. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor sefi s-a mai discutat in ultimii ani, insa nu aparut nici o urgenta care sa justifice accelerarea acestor modificari.

Contactat telefonic de Evenimentul Zilei, presedintele CSM, judecatorul Marius Tudose, a confirmat intalnirea cu Robert Cazanciuc: "Ministrul Justitiei a venit la mine sa imi spuna cu cine voi colabora de la Minister, deoarece dansul pleaca in concediu cateva zile".

"Am discutat despre mandatul sefilor din instante si parchete. Si pentru functiile de conducere din parchete vrem sa facem promovarea dupa modelul celei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin concurs. Am discutat ca plan de bataie pentru septembrie - colaborare CSM, MJ si sistem. Noi ne vom sustine proiectele pe coduri. Pe Legile Justitiei o sa le promovez eu. E vorba de modificari care vizeaza asezarea sistemului, promovarea in functii la instante si parchete, probleme cu bolile profesionale. Vom face promovarea in functii de conducere prin concurs si la procurori, ca la Inalta Curte", a declarat presedintele CSM.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”