EXPLOZIV/Noaptea CUȚITELOR LUNGI în Justiție!

EXPLOZIV/Noaptea CUȚITELOR LUNGI în Justiție!

Se pare ca Justitia din Romania a ajuns la rascruce. Si iata ca, dupa ce lupta anticoruptie transformase tara noastra intr-o veritabila vedeta internationala, lucrurile sunt inca departe de a se fi clarificat, chiar in sanul Justitiei. Unde, initiatii sistemului o cunosc atat de bine, s-au format deja doua curente, prapastia dintre taberele adverse adancindu-se pe zi ce trece. 

Mai grav este faptul ca, dincolo de inerentele opinii diferite cu privire la aplicarea stricta a literei, dar mai ales a spriritului legii, lucrurile par acum sa fi degenerat serios, vorbindu-se deja tot mai insistent de noi „cazuri Bica” care vor cutremura, cat de curand, nu doar Justitia de la noi, dar foarte posibil si intreg sistemul. Iar miza confruntarii care se accentueaza pe zi ce trece este cu atat mai mare cu cat fiecare grupare are de impus nu doar propriile viziuni, dar se bucura si de sprijinul unor marcanti lideri politici, atat nationali, cat si internationali. Deci se poate spune ca „vremea rafuielilor” se apropie periculos de repede, ramanand de vazut daca totul se va transforma intr-o lupta fratricida de uzura care va macina deopotriva Parchetele si instantele de judecata multa vreme de acum incolo. Sau, din contra, dupa cum se vorbeste tot mai insistent, opinia publica va asista, socata, la o adevarata „noapte a cutitelor lungi”, care va transa rapid disputa pentru drumul pe care va fi asezata Justitia din Romania de acum inainte.

Se cauta punctele slabe

In mod normal, „marea confruntare” era asteptata sa aiba loc in primavara anului viitor. Numai ca, in urma ultimelor evenimente, lucrurile par sa se fi precipitat fara masura, astfel ca procurori si judecatori deopotriva susotesc tot mai insistent, ajungand deja la limita obsesiei, ca urmeaza sa se declanseze „Apocalipsa”. Si ca deja cele doua grupari au depasit deja faza in care strang informatii unele despre altele, cautandu-si reciproc punctele vulnerabile. Bineinteles ca exista si varianta ca totul sa nu tina decat de nivelul zvonisticii, lansata sau nu cu buna stiinta, pentru a submina diverse operatiuni aflate in derulare sau care tocmai se pregatesc a fi lansate, dar uite ca, totusi, de aceasta data „teoria conspiratiei” a prins mult mai puternic ca alte dati. Asa ca oameni care activeaza de multa vreme in Justitie sunt deja convinsi ca „batalia finala” va avea loc in curand, intrebandu-se doar cine va face primul pas. Si rugandu-se, de asemenea, ca nu cumva sa pice la mijloc in confruntarea dintre cei care vad in moduri diametral opuse „independenta Justitiei”. Mai ales ca se anunta o batalie „pe viata si pe moarte”, dusa cu dosare spectaculoase, pe care multi le-ar prefera sa ramana in sertare si sa nu fie deschise nicicand.

Pe fata sau cu manta

Mai mult chiar, se spune si ca ambele tabere si-ar fi trasat deja, in linii mari, strategiile prin care vor sa poarte viitoarea confruntare cu o miza uriasa pentru viitorul justitiei de la noi. Ce-i drept, in gruparea asa-numitilor „moderati”, exista inca unele semne de intrebare, desi tot mai multi dintre acestia incearca sa le insufle celorlati curajul necesar pentru a trece la actiuni radicale. Cu toate acestea, este greu de crezut ca si vor face fatis acest pas, mai ales ca exista riscul ca, in acest caz, presiunea externa sa fie prea puternica pentru a-i face fata, existand astfel posibilitatea ca totul sa se intoarca impotriva lor. Drept urmare, mai mult ca sigur se va merge pe o solutie „soft”, apelandu-se la lovituri „cu manta” pentru eliminarea din sistem, sau barem tragerea pe linie moarta, fie ea si una externa, a „tintelor” din justitie vizate de aceasta veritabila operatiune de restauratie. In schimb, printre cei numiti „radicali” lucrurile par deja batute in cuie, acestia din urma preferand sa continue ofensiva declansata pentru finalizarea „curateniei” din Justitie.

Un semn „de peste balta”

Culmea este insa ca, dupa cum reiese din informatiile vehiculate atat in clasa politica, cat si in lumea serviciilor secrete, ambele tabere nu asteapta decat un semn „de peste balta” pentru a declansa atacul decisiv. Pentru ca, iata, se pare ca in aceste zile grupurile de sustinatori ale celor doua curente din justitie fac un lobby dezlantuit la reprezentantii administratiei americane, pentru a-si impune propriul punct de vedere. Desigur ca si cancelariile occidentale au fost informate de aceasta lupta surda care deja se poarta in sanul Justitiei din Romania, dar se pare ca „OK” -ul decisiv se asteapta sa fie dat de peste Ocean, de la principalii nostri parteneri strategici.    Cătălin TACHE





  


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia