Focul ucigaș dă un nou impuls luptei anticorupție - analiză Reuters

Focul ucigaș dă un nou impuls luptei anticorupție - analiză Reuters

Marile demonstratii publice de dupa incendiul din clubul bucurestean in care au murit peste 50 de persoane reflecta furia in crestere fata de cultura spagii in una dintre cele mai corupte tari europene, se arata intr-o analiza Reuters.

In cele doua saptamani de cand s-a descoperit ca acel club nu avea autorizatie anti-incendiu, aproape 100.000 de romani au iesit in strada, strigand “Coruptia ucide!”, protestand fata de imoralitatea ce submineaza administratia publica si serviciile de baza.

Pentru multi, mortile din Colectiv au aratat pentru prima data cum coruptia si lacomia pot duce la uciderea unor oameni, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, investigatiile DNA au aratat cat de adanc este inradacinata coruptia, de la conflicte de interese si abuzul de putere, pana la frauda si acordarea de contracte publice in schimul mitelor.

“Coruptia seaca resursele statului si le directioneaza catre un strat de persoane privilegiate, in detrimentul majoritatii populatiei”, a declarat Laura Codruta Kovesi Reuters.

Potrivit sefului DNA, astfel se "distorsioneaza competitia corecta, atat in afaceri cat si in sectorul public. De aceea, angajarea in sectorul de stat …. este bazata pe relatii si bani, investitorii cu proiecte serioase sunt descurajati, si efectele sunt vizibile in calitatea serviciilor publice si in infrastructura".

Printre demonstrant, sunt tineri educati, activi pe retelele de socializare si din ce in ce mai furiosi pe politicieni.

Totusi, multi raman pesimisti in privinta sanselor reale de reforma, odata ce tulburarile de dupa incendiul din Colectiv se sting.

Protestele au fost printre cele mai mari din ultimii ani, dar totusi mici pentru o tara cu aproape 20 de milioane de locuitori, comenteaza Reuters.

Sergiu Miscoiu, profesor-asociat la Universitatea Babes-Bolyai a spus ca “tragedia din Colectiv a facut ca un numar impresionant de oameni sa se mobilizeze rapid pentru ca a servit ca o valva de descarcare a presiunii pentru nemultumirile majore la adresa guvernului Ponta, in particular, si a clasei politice, in general”.

Totusi, a adaugat el, “este putin probabil ca politicile publice se vor schimba radical”.

Protestele, ce au durat o saptamana, au dus la demisia guvernului, dar nu s-au obtinut raspunsuri la multe intrebari privind esecul masurilor de siguranta si securitate, noteaza Reuters.

Sursa citata aminteste ca procurorii investigheaza unii dintre cei mai puternici oameni din Romania, inclusiv pe Ponta, care este cercetat pentru fals, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala, acuzatii pe care le respinge.

Acestia investigheaza si institutii si companii, dezvaluind coruptia din guvern, Sanatate, Educatie si din sistemul judiciar.

Reuters mentioneaza si cazul mediatizat al fostului vicepremier Gabriel Oprea, suspectat de folosirea fara drept de coloana oficial, in contextul in care un politist ce il insotea a murit.

Numarul condamnarilor obtinute de DNA a crescut an de an.

In primele zece luni din 2015, DNA a trimis in judecata peste 900 de persoane, inclusiv parlamentari, primari si ministri. Agentia anticoruptie are o rata de condamnari de 90% si a obrinut anul trecut un numar record de 1.138 de condamnari.

Romanii au cu mult mai multa incredere in DNA decat in guvern sau parlament, arata sondajele de opinie.

Partea negativa este ca oamenii se asteapta acum ca DNA sa se ocupe chiar si de cazurile care nu sunt de competenta sa, spune Kovesi. Dar popularitatea sa a ajutat la cresterea numarului de sesizari, punctul de pornire pentru cele mai multe investigatii DNA, scrie Reuters.

“Coruptia a devenit una dintre temel principale in societatea romaneasca. Faptul ca am inceput sa avem un grad ridicat de intoleranta fata de coruptie este partial datorat activitatii procurorilor anticoruptie”, a spus Kovesi.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...