Funar a cerut CCR verificarea legalității candidaturii premierului și audierea președintelui

Funar a cerut CCR verificarea legalității candidaturii premierului și audierea președintelui

Gheorghe Funar, candidat independent în alegerile prezidențiale, a înaintat, joi, Curții Constituționale o sesizare privind încălcarea Constituției de către premierul Victor Ponta, solicitând astfel verificarea legalității candidaturii acestuia, dar și citarea președintelui Traian Băsescu ca martor.

Gheorghe Funar explică faptul că sesizarea sa vine ca urmare a declarațiilor șefului statului din data de 13 octombrie, când acesta a susținut că premierul Victor Ponta "a fost sau este și în prezent ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe".

"Formulez această sesizare cu privire la încălcarea prevederilor art. 40 al. 3 din Constituția României de către contracandidatul meu la funcția de Președinte al României, Victor-Viorel Ponta, (...) având în vedere incompatibilitatea privind exercitarea unei funcții politice și deținerea statutului de cadru militar (ofițer sub acoperire) care este prevăzută de legislația în vigoare", precizează Gheorghe Funar în sesizarea înaintată CCR și remisă, joi, AGERPRES.

Acesta subliniază faptul că "se creează o situație de inegalitate de șanse între domnul Victor-Viorel Ponta și ceilalți 13 candidați pentru alegerea Președintelui României".

"Vă rog să verificați legalitatea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta care, în opinia mea, încalcă dispozițiile constituționale ale articolului 40 (alineatul 3), care prevede că 'nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații, membrii activi ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică'. (...) Vă solicit să adoptați o decizie referitoare la acest caz unic în istoria post-decembristă, la alegerile pentru funcția de Președinte al României. Vă rog, de asemenea, să-l citați ca martor pe domnul Traian Băsescu, Președintele României, autorul acestei dezvăluiri și să-i puneți în vedere dispozițiile art. 76 din Legea nr. 47/ 1992 care obligă autoritățile publice să comunice informațiile, documentele și actele pe care le dețin, cerute de Curtea Constituțională pentru realizarea atribuțiilor sale", subliniază Funar în documentul amintit.

Totodată, candidatul independent în alegerile prezidențiale susține că, potrivit Legii nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, personalul Serviciului nu poate să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora.

"Art. 28 al. b) din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare interzice cadrelor militare în activitate să candideze pentru a fi alese în administrația publică locală și în Parlamentul României, precum și în funcția de Președinte al României", mai arată Gheorghe Funar.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la un post de televiziune, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997 — 2001, fapt care explică ''propulsarea'' acestuia la Parchetul General.

''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 — 2001 a fost ofițer acoperit al SIE (...). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a afirmat șeful statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA