Germania a profitat puternic de pe urma crizei din Grecia (studiu)

Germania a profitat puternic de pe urma crizei din Grecia (studiu)

Germania, țară care a avut o atitudine dură față de Grecia, a profitat puternic de pe urma crizei economice și financiare din Grecia, relevă un studiu realizat de Institutul Leibnitz de cercetări economice, citat de AFP. Potrivit calculelor institutului menționat, Germania a putut realiza, de la începutul crizei elene, în 2010, economii bugetare de aproximativ 100 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 3% din Produsul Intern Brut al țării.

'Aceste economii depășesc costurile generate de criză și aceasta chiar dacă Grecia nu-și rambursează în întregime datoria', scriu economiștii de la Institutul Leibnitz. 'Germania a profitat deci, în toate cazurile, de criza din Grecia', adaugă experții.

Germania a adoptat un ton foarte ferm în criza greacă, insistând asupra măsurilor de austeritate în pofida asfixierii economiei elene. Ea a fost acuzată de unii economiști și responsabili politici de a-și fi impus 'diktatul' la negocierile dintre Grecia și creditorii săi internaționali ce au loc de la mijlocul lunii iulie în vederea unui al treilea program de asistență financiară, notează AFP.

De asemenea, Berlinul s-a opus vehement ștergerii parțiale a datoriei Greciei, în timp ce majoritatea economiștilor și unele instituții financiare internaționale precum FMI au estimat că statul elen are nevoie de o diminuare a poverii datoriei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?