Gheorghe Bunea Stancu, rămâne în arest la domiciliu

Gheorghe Bunea Stancu, rămâne în arest la domiciliu

Gheorghe Bunea Stancu, rămâne în arest la domiciliu

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cercetat pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, rămâne în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Galaţi a respins, marţi, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă, decizia nefiind definitivă.

Tribunalul Galaţi a respins, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Bunea Stancu, acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi încălcat condiţiile arestului la domiciliu, iar decizia a fost anunţată de către avocatul lui Gheorghe Bunea Stancu, Ion Popa.

Potrivit acestuia, măsura a fost deja contestată de procurori, solicitarea urmând să fie judecată la Curtea de Apel Galaţi.

Săptămâna trecută, DNA a solicitat înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Gheorghe Bunea Stancu, cercetat pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

DNA preciza că propunerea de arestare preventivă a fost formulată în condiţiile în care Bunea Stancu, în mod indirect, a luat legătura cu un suspect din dosar, Vasile Soare, deşi una dintre condiţiile arestului la domiciliu era să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi sau martori.

Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, au fost reţinuţi de procurorii DNA în 7 august, iar a doua zi Tribunalul Galaţi a decis ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu.

Bunea Stancu este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, iar Mija, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010, Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi Nicolae Moisiu şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.

Modul în care au fost organizate şi s-au derulat licitaţiile în perioada de referinţă determinat ca trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participau şi câştigau contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.

În situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau "anumite" condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, a dus la câştigarea procedurilor respective, arătau procurorii DNA.

De altfel, la una din firme, Bunea este, în mod indirect, acţionar, mai spuneau procurorii.

Totodată, la această situaţie s-a ajuns din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi gestionării ineficiente a bugetului local de către preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea şi calitatea de ordonator principal de credite.

Potrivit DNA, urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii menţionaţi s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal, pentru abuz în serviciu, alte 12 persoane - funcţionari de la CJ Brăila.

Bunea Stancu, care este şi preşedintele PSD Brăila, conduce Consiliul Judeţean Brăila din anul 2004.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”