Grupul MEDIAFAX, pus sub acuzare pentru SPĂLARE DE BANI

Grupul MEDIAFAX, pus sub acuzare pentru SPĂLARE DE BANI

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut public faptul că MEDIAFAX GRUP SA a fost pus oficial sub acuzare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cauza având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, privind societatea comercială MEDIAFAX GRUP SA (constituită la sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală), procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, la data de 11 decembrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

•  SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani;

•  COZAC DANIELA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală;

grigoruţă roxana DORINA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani;
dinu sorin NICOLAE (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani;
Chiş GHEORGHE dragoş (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani;
În cursul zilei de astăzi, 12 decembrie 2014, inculpaţii Grigoruţă Roxana Dorina, Dinu Sorin Nicolae, Chiş Gheorghe Dragoş urmează să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru  o perioadă de 30 de zile.

Din referatul cu propunere de arestare au rezultat următoarele:

Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale MEDIAFAX GRUP SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei. În acest context, societatea comercială menţionată, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi, au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

În acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejată, responsabilitatea plaţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Din probele administrate până la acest moment, a rezultat că reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de către inculpaţii Grigoruţă Roxana, Cozac Dana şi Dinu Sorin, persoane cu funcţii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, aceştia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societăţi din grup), coordonând, totodată, activitatea persoanei desemnată de către aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă.

Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor, etc..

Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale MEDIAFAX GRUP SA şi societăţile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remuneraţiei), angajaţii fiind puşi în faţa faptului împlinit ori de cate ori erau chemaţi la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulţi dintre angajaţi semnându-le  fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate.

Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiţie era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii MEDIAFAX către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic.

Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei.

 Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…