Guvernul a uitat să achite chiria Comisiei Fulbright. Datoria astfel acumulată depăşeşte 465.500 euro

Comisia Fulbright România-SUA a acumulat o datorie de aproape 500.000 euro pentru chiria imobilului RA-APPS, al cărui contract nu a mai fost prelungit din 2009 pentru ca plata să fie efectuată, conform înţelegerii, din buget, MAE urmând să preia clădirea în administrare şi să achite datoria în 3 ani.

Guvernul a uitat să achite chiria Comisiei Fulbright. Datoria astfel acumulată depăşeşte 465.500 euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Operaţiunea a fost aprobată în ultima şedinţă de guvern.

Programul Fullbright este un program de schimburi culturale, ştiinţifice şi educaţionale, desfăşurat de SUA în toată lumea, încă din 1946, la iniţiativa senatorului William Fulbright. Programul este coordonat, în SUA, de către Biroul Afacerilor Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat.

În România, programul este administrat de Comisia Fulbright Româno-Americană, înfiinţată în 1993.

Printr-un acord semnat în 2000 de Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii, partea română, reprezentată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), s-a angajat să pună la dispoziţia Comisiei Fulbright un spaţiu într-o clădire adecvată, în centrul Capitalei, şi să achite toate cheltuielile aferente. Pentru respectarea acordului, ministerul a solicitat, în 2001, închirierea către comisie a unei clădiri pe strada Nicolae Costinescu, în apropierea propriului sediu şi al Palatului Victoria, aflată în administrarea RA-APPS, cu angajamentul că plata chiriei va fi efectuată de la bugetul de stat.

În acest sens, în 2001 a fost încheiat un contract de închiriere al cărui termen de valabilitate a expirat însă la 31 decembrie 2009.

Un document oficial obţinut de MEDIAFAX relevă că acest contract nu a mai fost prelungit, iar Comisia Fulbright a acumulat, astfel, până la 31 ianuarie 2014, un debit provenind din chirie şi TVA, facturat şi neîncasat, în cuantum de 465.542 euro, echivalent a peste 2 milioane lei.

Având în vedere obligaţiile asumate de partea română, soluţia găsită de Guvern a fost ca imobilul, proprietate privată a statului, să fie trecut din administrarea Regiei Autonome pentru Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, care să achite datoria acumulată, eşalonat pe trei ani, din propriul buget.

RA-APPS şi MAE vor încheia în acest sens o convenţie de eşalonare, în termen de 30 zile.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume