Istoricul MINCIUNILOR cunoscute ale lui Victor Ponta(I)

Istoricul MINCIUNILOR cunoscute ale lui Victor Ponta(I)

Din data de 7 mai 2012, Victor Viorel Ponta ocupa functia de prim-ministru al Romaniei, iar de-a lungul anilor mass-media a atras atentia asupra declaratiilor sale false sau contradictorii, unele dintre acestea avand loc chiar in aceeasi zi. S-a ajuns astfel, intr-un timp destul de scurt, sa se spuna despre Victor Ponta ca “minte cum respira”, iar porecla sa sa fie Pinochio. Sa fie totusi vorba de propaganda mincinoasa a vrajmasilor si de erori in traducere? Sa vedem, pentru ca, nu-i asa, orice doctor in drept, pe limba sa piere. O selectie realizata de  de-toate.info .

1. Povestea din 1990 cu un Victor Ponta tanar si rebel, care fuge de acasa 8 luni si doarme prin gara de la Paris:
“A fost cea mai boema perioada din viata mea. Am batut tot Parisul pe jos (il cunosc mai bine decat Bucurestiul chiar); m-am imprietenit cu toti emigrantii veniti in Gara de Nord din toate colturile lumii; ne-am balacit in fiecare zi in fantanile arteziene de la Luvru; am invatat sa mergem cu metroul fara bilet; castigam cam 40-50 de franci in cateva ore recuperand fisele din carucioarele de bagaje abandonate de cei care prindeau trenul in ultimul moment; am vazut toate muzeele aratand carnetul de elev si convingand ca nu am bani de bilet” spunea Ponta pe blogul sau. O analiza detaliata a episodului si demontarea povestioarei este facuta de catre Robert Turcescu pe blogul sau, iar acoperit, descoperit sau ce o mai fi, acesta a cam nimerit-o de-a lungul timpului cu unele dezvaluiri, cel putin in cazul “amicului” sau. 

2. O scena memorabila din 2006, cand tanarul politician Victor Ponta avea chef de glumite si de ironii la adresa lui Calin Popescu Tariceanu, aka Moliceanu-Slabiceanu-Razgandeanu:

Pana in 2014 se schimba totusi multe, iar “Inima Zburdalnica”, dupa cum a fost poreclit de alt personaj, a devenit unul dintre cei mai credinciosi aliati ai lui Victor Ponta, sprijinindu-l pe acesta la alegerile prezidentiale (unde in caz de victorie Tariceanu ar fi fost numit premier), iar apoi in lupta sa impotriva justitiei:

3. O alta “reevaluare”, ca sa folosim termenul patentat de Traian Basescu, de data aceasta in cazul lui Victor Ciorbea, si el un fost prim-ministru al Romaniei. Parerea lui Victor Ponta despre celalalt Victor, in 2008:

Din 2014, Victor Ciorbea a fost propus de PSD si apoi numit de catre Parlamentul unde partidul lui Ponta are majoritatea, in functia de Avocat al Poporului, iar drept rasplata, nu a pus nicio piedica executivului, neatacand nicio Ordonanta de Urgenta a Guvernului, indiferent de reactia si sesizarile primite de la societatea civila, ONG-uri sau alte partide. Dintre cele mai importante, amintim controversatele OUG privind Educatia, Migratia primarilor dar si legea data special pentru Victor Ponta, prin care acesta dorea sa renunte la titlul de doctor in drept (vom vedea mai jos care e treaba cu doctoratul supervizat de Adrian Nastase).

4. 2009 Victor Ponta era consilierul de campanie a lui Mircea Geoana, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, insa se spune ca i-ar fi intins acestuia o capcana, sfatuindu-l sa minta in caz ca este intrebat de celebra vizita “la Vantu”, speculata atat de bine de contracandidatul sau, Traian Basescu.

In orice caz, in 2014 acest sfatuitor “de incredere” declara public ca in primul tur nici macar nu a votat cu cel pe care il consilia, seful sau de partid

5. 19 Martie 2012: “Eu nu vreau si n-o sa fiu niciodata primul-ministru al lui Traian Basescu, niciodata!”

6. 28 iulie 2010, Victor Ponta critica acordul guvernului Boc cu FMI:

“Ministrul de Externe turc a zis ca “nu semnez nici o scrisoare pana nu fac public ce facem noi aici”. De ce luam banii, ce facem cu ei si cine ii va plati? Este o sinucidere nationala! Se iau bani pentru a se mai tine Guvernul si dupa ei potopul. De unde dam inapoi? Eu as vrea sa il oprim pe cel actual. Relatia noastra cu FMI este profund denaturata si anormala. Anul trecut ne-au anuntat ca anul asta vom avea crestere si deficit bugetar scazut, acum vin si ne zic ca avem scadere. Nu vine nimeni sa ne spuna ca banii care trebuiau dati nu trebuiau sa se duca pe pensii, ci pe investitii. Admir pozitia unor tari care au zis ‘Stimati oameni de la FMI, noi ne descurcam mai bine fara voi. Daca alte tari au trecut mai usor, tari ca Romania isi accentueaza boala, umblam in pielea goala. Când vom veni la putere, vom suspenda acest acord”

Dupa ce a ajuns la putere, semneaza un nou acord cu Fondul Monetar International, iar pe 7 noiembrie, 2012, invitat la Antena 3, Ponta declara:

“Da, mai are nevoie. Din fericire, in acest moment si pe baza politicilor de stabilizare pe care Guvernul pe care il conduc le-a luat, si pe care ministrul Georgescu le-a aplicat foarte bine, Romania nu mai are nevoie sa se imprumute de bani de la Fondul Monetar. Intrebarea este legitima: de ce avem nevoie de Fondul Monetar, daca nu mai avem nevoie de bani de la Fondul Monetar? Acordul cu FMI, in niste termeni in care imi explica mie domnul Florin Georgescu, sa inteleg, in termeni medicali, este medicul care spune: da, Romania este sanatoasa, este cu toate analizele la zi si atunci cei de pe piaţa financiara privata ne imprumuta. Sunt convins ca acordul cu FMI este medicul de care tin cont cei de pe piata financiara, care ne imprumuta si care, iata, saptămana trecuta, ne-au imprumutat cu cea mai mica dobanda din istoria Romaniei – 5%. Este bine sa avem certificatul, ca sa ne imprumutam mai ieftin de la creditorii privati”

 7. Pe 18 mai 2012, prim-ministrul Victor Ponta il numeste ca sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, pe Constantin Adrian Balaban Grajdan, care se si apuca de treaba, iar pe 22 mai retrage ISC din dosarul Trofeul Calitatii, care il viza pe Adrian Nastase, mentorul lui Victor Ponta, contestand astfel prejudiciul reclamat de procurori. Cu toate ca din cauza valvei create, Ponta l-a schimbat din functie pe Grajdan (“un moment prost pentru noi”), numele acestuia a intrat in folclor drept sinonim al politrucului bine dresat si obedient. Din pacate pentru acesta, DNA a intrat mai apoi pe fir, aratand ulterior intr-un comunicat ca individul “a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanta a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema”. Declaratia lui Ponta privind acest caz:

“Actiunea celui care a fost director la ISC a fost o actiune personala, pentru care am considerat normal sa-l demit imediat din funcţie. Nu are rost sa ma scuz de ceva de care nu cred că m-a acuzat cineva normal sau cineva de bun-simt. Marti, cand a emis acel act, eram în Afganistan… Eu o sa cer sa se verifice ca eu nu am vorbit niciodată cu domnul Grajdan, asta o sa cer sa se verifice ” Scuza asta cu plecatul din tara se va repeta pe viitor, in cazul episodului “Martea Neagra”. Oricum, daca este nevoie, afirmatiile lui Ponta, demontate pas cu pas, aici.

8. 20 iunie 2012
Adrian Nastase este condamnat la inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii, iar dupa scena cu fularul Burberry si asa-zisa tentativa de suicid, Victor Ponta il viziteaza pe acesta la spital, iar pe langa clasicul “Ma intreb daca Traian Basescu este fericit acum”, spune si ca: “Nu vorbesc, nu am dreptul sa vorbesc despre justitie. Este dreptul si obligatia mea de a afla ce se intampla!”

Nu a durat insa mult si au inceput sa curga valurile de acuzatii la adresa Justitiei:

 9. Scandalul din iunie 2012, privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European: Victor Ponta doreste ca el, nu presedintele Basescu sa reprezinte Romania la Bruxelles, declarand:

“Eu nu o sa-i cer presedintelui sa abdice de la atributiile sale si nici nu i-am cerut. Eu voi merge la Consiliul European pentru ca am un mandat din partea Parlamentului si o agenda a Consiliului, unde se vor aborda teme bugetare, economice si sociale. Presedintele este intr-o eroare evidenta, nu contesta nimeni articolul 80 din Constitutie privind dreptul de reprezentare. In toate constitutiile europene se arata ca presedintii au drept de reprezentare. Dar daca ne uitam la lista participantilor la Consiliul European vedem ca, in afara de presedintii Ciprului si Frantei, toti sunt prim-ministri. Deci de aia merg acolo, nu e o problema de reprezentare”

In realitate, tara noastra a primit de la CE doar un pogram de lucru, care nu este nominal, precum si cerinta ca Romania sa transmita componenta delegatiei, iar ulterior in functie de raspunsul primit, secretariatul general trimite invitatia propriu-zisa…

Cu toate ca pana la urma s-a apelat la Curtea Constitutionala, iar aceasta a decis ca presedintele trebuie sa reprezinte tara, Victor Ponta nu a respectat decizia si s-a dus la Bruxelles.

10.18 Iunie 2012
Revista Nature publica un articol in care arata ca prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, si-a plagiat lucrarea de doctorat din 2003, mentionand ca: „Ponta si-a obtinut doctoratul la Universitatea din Bucuresti in timp ce era Secretar de Stat in cabinetul Adrian Nastase, care a fost si supervizorul lucrarii sale de doctorat”. Evident, articolul si acuzatiile aduse sunt preluate si de media din Romania, iar numele lui Victor Ponta va ramane si in viitor asociat cu acest episod.

Primele declaratii ale lui Victor Ponta cu privire la acuzatiile de plagiat din lucrarea sa de doctorat: “Eu in 410 pagini am plagiat 30 de pagini, e o performanta.” “Reglementarile privitor la citarea in ghilimele sunt ulterioare anului 2003″. “Daca trebuia sa ii trec in subsolul paginii, este greseala mea, mi-o asum si platesc chiar cu titlul de doctor”

Aceste scuze sunt insa infirmate de Raportul Comisiei de Etica, care constata ca:

“Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini”
“Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada in care a fost elaborata teza sau pentru domeniul ei de referinta”
“La pg. 67 din VP apare singura nota de subsol cu o citare corecta, completa, referitoare la un text al prof. Grigore Geamanu din 1968. Rezulta clar ca autorul tezei era constient de modul in care trebuie facute corect citarile. Desi citarea este corecta, textul care o introduce, cu modul de citare cu tot, este plagiat din VD,de la pg. XI. Acesta este unul dintre textele care argumenteaza asupra caracterului intentionat al plagiat.”

Universitatea din Bucuresti se pronunta asupra plagiatului, explicandu-l in fata presei:

Din fericire, in era informatiei, oricine poate consulta lucrarea lui Victor Ponta si sa o compare cu sursele amintite.

11. 19 iulie 2012
Continuarea cazului plagiatului: Intr-un interviu acordat “El Pais”, Ponta declara ca va demisiona daca se va dovedi ca a plagiat, insa dupa ce politrucul Liviu Pop nu a putut influenta verdictul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a dat-o la intors, iar mai apoi a avut grija sa desfiinteze comisia si sa numeasca politic alta, care sa il declare nevinovat Mai mult, a spus ca nu a zis nimic de demisie in El Pais, ca nu a adus el demisia in discutie, dand vina pe traducerea engleza-spaniola:

Realitatea TV – despre interviul din El Pais. „Nu l-am spus eu, cuvantul acela. Dar m-am invatat minte cand mai vorbesc cu spanioli sa vorbesc în spaniola, nu in engleza.“ „Pai, atunci în ce limba ati vorbit?“ „In engleza.“

Drept raspuns, El Pais publica inregistrarea interviului. Dupa 2 ani, pe 24 iulie 2014, Victor Ponta aproape ca isi recunoaste plagiatul, declarand pentru Adevarul Live: “Al doilea raspuns, care e cu caracter personal: sunt acuzat de ceva ce am facut rau, am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, dupa 16 ani cred ca eram pus in libertate. Cred ca am platit pretul politic, moral. M-a afectat foarte tare, as minti sa spun ca nu m-a afectat tot acest scandal si acuzatia aceasta repetata. Am o intrebare: cam cate zeci de ani trebuie sa platesc pentru ceva ce, sigur, justitia a zis ca sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice ma considera vinovat? ”

Pe 16 decembrie, 2014 Victor Ponta trimite o scrisoare catre Rectoratul Universitatii Bucuresti, dorind sa renunte astfel la titlul de doctor, acordat in 2003. Pentru ca nu exista cadru legal pentru asa ceva, urmatoarea mutare a lui Ponta este ca pe 29 decembrie 2014, Guvernul sau sa adopte OUG 94, care ii permite sa renunte la titlul de doctor. Cu alte cuvinte, o lege facuta special pentru un om, pentru a-l scuti de eventuale alte probleme ce ar putea fi cauzate de plagiatul sau evident.

12.Iulie 2012

CV-ul lui Victor Ponta era impaunat cu un master in Drept Penal International de la Universitatea din Catania.

Ce spune insa Antonino Recca, presedintele universitatii respective: “Pot sa va confirm ca Victor Ponta nu a fost niciodata masterand la Universitatea noastra”.

Pana la urma se dovedeste ca era vorba doar de niste cursuri de specializare, asa ca prim-ministrul Romaniei a eliminat aceasta informatie de pe C.V.

13. 11 iulie 2012
La Bruxelles, intr-o conferinta de presa tinuta impreuna cu tovarasul socialist Martin Schulz, Ponta spune: „Guvernul va organiza referendumul conform legii si deciziei Curtii Constitutionale. Conform procedurilor, referendumul trebuie validat de CCR. Dacă 9 milioane de romani se vor prezenta la vot, atunci Curtea Constitutională va valida acest referendum, rezultatul votului va rezolva disputele dintre partidele politice“. 

Peste doar cateva zile, invitatul permanent al Antenei 3: „Nu am angajat la Bruxelles promisiunea ca va fi prag la referendum. Nici nu puteam să fac lucrul acesta, asta numai Parlamentul poate sa faca“.

14. 12 iulie 2012
Despre Legea Referendumului: „Guvernul nu poate schimba legea, doar Parlamentul o poate face. Ordonante de urgenta, explic pentru oamenii de buna-credinta, nu pentru doamna Macovei, nu pot sa dau in vacanta parlamentara“.

Constitutia Romaniei, art. 115, aliniatul 5: „Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in cinci zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere“.

15. 13 iulie 2012

Faimoasa lista a celor 11 puncte, primita de Victor Ponta cu o zi inainte de la Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene si la care premierul nostru trebuia sa raspunda in scris:

“Cei de la Bruxelles au fost grosolan dezinformati de aici din Romania. Multe dintre ele le-am rezolvat, am trimis un raspuns azi la cele 11 puncte ridicate de presedintele CE. Eu am spus cu acuzatiile ca suntem Siria, ca suntem Ungaria: si dl presedinte Barosso mi-a ridicat 11 probleme pe care ei le considera nu ca am fi vinovati, ci ca ar vrea raspunsuri la ele. Eu azi am facut aceste raspunsuri, le-am transmis catre Comisia Europeana” declara Ponta

Totusi, cateva zile mai tarziu, pe 16 iulie, purtatorul de cuvant al CE, Olivier Bailly: “In acest moment nu am primit formal scrisoarea finala din partea autoritatilor romane, premierul roman s-a angajat sa transmita urgent toate angajamentele tarii in scris, o asteptam, vom anunta cand o vom primi”

16. 16 iulie 2012: Protocolul semnat de USL cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de Mircea Dogaru, prevedea desfiintarea unor institutii cheie ale statului de drept, cum ar fi CCR-ul, ANI, DNA si CNSAS. Cand detaliile acestea ajung in spatiul public, Victor Ponta se dezice de protocol:

“Eu am semnat o pagina, atat. Nici nu cunosc restul obiectivelor.” Hmm, bine ca in paginile urmatoare nu scria ca Ponta se angajeaza sa isi vanda sufletul lui Michiduta ori sa isi sacrifice primul copil pentru a alunga seceta… Asa usor poate fi pacalit oare un fost magistrat?

“Ei au avut patru luni acordul la dispoziţie, l-au semnat şi nu au avut nicio obiecţie. Curtea Constituţională dublează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA dublează Parchetul General, nu se justifică. Sunt instituţii bugetivore, care nu se justifică şi care dublează instituţii ale statului şi arme politice în mâna unora şi altora. Le-a făcut Năstase pentru el şi au încăput pe mâna altora, dar asta e altă problemă. Ei au semnat protocolul cu noi. Materialul respectiv l-au avut la dispoziţie patru luni” declara pe de alta parte Mircea Dogaru, pentru ziarul Gandul.

 17. 25 iulie 2012, Vila Dante:

Victor Ponta a declarat in fata presei, chemate sa viziteze vila Dante, ca RA-APPS l-a informat ca Traian Basescu a cerut sa fie renovata Vila Dante pentru a o folosi dupa incetarea mandatului:

“In 2010-2011, cand salariile si pensiile erau taiate, aceasta locuinta apartinand Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Basescu, a fost pregatita cu reparatii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupata de Basescu dupa terminarea mandatului de presedinte. A fost pregatita din bani publici ca viitoare locuinta a lui Basescu, faimosul slogan «Sa traiti bine» se aplica doar aici”

RA-APPS declara insa altceva: “Pana in prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul sa aiba destinatia prevazuta de legea privind acordarea unor drepturi fostilor sefi de stat”.

Totusi, pe 29 iulie, Ponta declara “Ziua Portilor Deschise” la Vila Dante, permitand pensionarilor dornici de sange basist sa se scalde in piscina dictatorului:

18. 30 iulie 2012, Ponta declara ca nu va mai participa la sedintele CSAT daca Traian Basescu va reveni la Cotroceni:

“Nu e presedintele meu. Pana acum l-am acceptat, chiar daca nu l-am votat. O sa fac tot posibilul sa nu interferez cu domnia sa in niciun fel, daca Curtea Constitutionala decide ca el sa se intoarca la Cotroceni. Un presedinte care nu are nici guvern, nici majoritate parlamentara, se duce la Bruxelles ca sa sa plimbe, nu sa reprezinte Romania. La CSAT nu voi participa. Daca are acte importante poate sa mi le trimita si le semnez. Eu nu am ce sa discut cu domnul Basescu. Dar sa fie clar: eu nu voi bloca functionarea institutionala.”

Pe 27 septembrie o face, insa comparativ cu restul, treaba asta pare chiar nevinovata

19. 7 august 2012
In incercarea de a valida referendumul de demitere a presedintelui, Victor Ponta vehiculase ideea unui recensamant pentru a actualiza retroactiv listele de vot si a reusi sa atinga astfel pragul cerut, insa declara pe 7 august ca se renunta la aceasta idee:

“E foarte clar ca ideea initiala cu minirecensamantul nu poate functiona, pentru ca inteleg ca boicotul continua si am avea tot rezultate false. Va rog sa verificati cat mai curand posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveti, daca pe listele electorale permanente la data de 29 s-au aflat persoane decedate, s-au aflat persoane care nu mai au cetatenie romana sau diverse alte cazuri prevazute prin lege. Daca reusiti, fara sa il suparati pe presedintele suspendat, sa il scoateti si pe dl general Pacepa de pe lista si pe doamna Elodia Ghinescu. Nu poate fi decat in beneficiul si spre deliciul mass-media”

Totusi, chiar a doua zi, Guvernul trimite indicatii in teritoriu catre prefecturi, consilii judetene si primarii pentru oganizarea unui recensamant, cu toate ca anterior CCR ceruse doar listele electorale pe baza carora s-a realizat efectiv referendumul, nu actualizarea acestora…

 20. 15 august 2012

Chestionat cu privire la sfertul de milion de euro alocat de Ministerul Turismului promovarii Romaniei prin sustinerea unui concert Lady Gaga, Victor Ponta a incercat sa arunce vina pe fostul ministru, Elena Udrea:

“Va promit ca o sa verific. Am insa curajul sa anticipez faptul ca aceste contracte au fost semnate inainte sa vina dl. Hellvig. Nu ca domnului Hellvig nu i-ar placea Lady Gaga, dar m-am obisnuit, si asta discutam in fiecare sedinta”

Ulterior, s-a aratat ca ministrul de la acea data, Eduard Hellvig, aprobase fondurile pe 3 iulie 2012.

21.16 august 2012
Victor Ponta la Slatina, dupa intalnirea cu primarii USL din zona, referitor la ancheta procurorilor privind frauda la referendum:
„Am venit sa-i asigur ca nu le va face nimeni nimic rau, pentru simplul fapt ca au votat. Si ca, in mod sigur, au facut foarte bine ca au votat, este dreptul lor constitutional si ca abuzurile impotriva lor vor inceta. Eu asta am vrut sa le spun la oameni, sa aiba curaj, dar nu era foarte mare nevoie, ca aici, in Olt, oamenii sunt foarte curajosi. Si erau absolut convinsi ca au facut foarte bine ca au votat”.

Ancheta venea pe baza faptului ca in 19 comune din judetul Olt se inregistrase o prezenta de peste 100%, iar mai tarziu, in 2015, Liviu Dragnea, coordonatorul masinariei USL este condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru “folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

22. La un miting electoral, pe 29 noiembrie 2012, Ponta este abordat de o admiratoare a lui Adrian Nastase, care ii zice: “Sa il scoateti pe domnul Adrian Nastase de acolo!” Raspunsul lui Victor Ponta? “Il scoatem!”

Chestionat ulterior de jurnalisti, presedintele PSD-ului raspunde:

“Mergeam pe strada si o admiratoare a domnului Nastase a zis «sa nu uitati sa-l eliberati». Am zis ca sigur, sper sa nu-l tina in inchisoare toata viata pe Adrian Nastase de dragul lui Basescu. Din cate stiu, in februarie are dreptul legal sa fie eliberat (…) Toti jurnalistii lui Basescu care isi inchipuiau ca maine seara imbracat cu o cagula atac inchisoarea unde e domnul Nastase trebuie sa se duca sa pazeasca inchisoarea”

23. Octombrie 2012. Esecul privatizarii Oltchim. Cu doua saptamani inainte de esecul privatizarii Oltchim, Ponta sustinea ca exista “doi investitori mari, seriosi” interesati de combinat. In realitate, cel care a castigat licitatia in fata unor investitori precum Stefan Vuza a fost Dan Diaconescu care a prezentat o oferta nerealista. Primele semne de intrebare au aparut pe 23 august cand Guvernul a luat decizia brusca de a schimba strategia de privatizare a Oltchim, renuntand la conversia in actiuni a creantelor AVAS (aproximativ 250 mil euro). Cu toate acestea, Ponta a afirmat ca vinovat de esec era Guvernul anterior. Ponta nu si-a asumat in niciun fel situatia. Dimpotriva, nici macar nu a pus in practica amenintarea facuta cu o luna inainte de licitatie. “Domnule Chitoiu, raspundeti cu capul, viata si cu tot de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim. Vreau sa fiti direct implicat)…Noi avem responsabilitate. Cine nu are responsabilitate, are viata usoara”, ii spunea Ponta ministrului care se ocupa de privatizare. Mai tarziu s-a dovedit ca Daniel Chitoiu, fostul ministru al economiei, nu a fost tras la raspundere in niciun fel. (Hotnews.ro)

24. 14 octombrie 2012. In dimineata acestei zile, Ponta declara ca: “Prioritatea Guvernului este identificarea unor fonduri pentru functionarea spitalelor, plata unei parti din pensii si activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, deoarece constructia bugetara nu prevede nicio resursa pentru ultimele 45 de zile”. Mai tarziu in aceeasi zi, premierul revenea cu urmatoarea declaratie: “Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, dar realocandu-i din alte parti”.

25. 16 Octombrie 2012.
Prezent la inaugurarea centralei electrice Petrom si intrebat de taierile de fonduri pentru investitii, Ponta a declarat “N-am taiat niciun leu de la drumuri si de la fonduri europene” si a parut deranjat de intrebare: “De la ce investitie am taiat? Ia stai, ca incep sa ma supar acuma. Ia zi, de la ce investitie am taiat?”

Conform Hotnews: In realitate, au fost taiate 1,25 miliarde lei. Mai mult, pe 5 septembrie 2012, Guvernul a aprobat un memorandum prezentat de Ministerul Finantelor care propunea sistarea unor lucrari in transporturi. CNADNR a transmis, insa, la solicitarea HotNews, o lista cu proiectele de infrastructura oprite printr-un ordin al Ministerului Transporturilor emis in urma rectificarii bugetare:

26. 27 Noiembrie 2012. Victor Ponta, despre existenta unui proiect care ar limita atributiile SRI-ului si folosirea de probe in instanta:
“Vreau sa fac precizarea ca informatiile referitoare la intentia de adoptare a unui act normativ care sa limiteze atributiile Serviciului Roman de Informatii sunt false. Nu mi-a fost prezentat niciun astfel de act normativ pana in acest moment si nici nu am in intentie sa il promovez, in cazul in care vreunul dintre membrii Guvernului ar veni cu o asemenea propunere”

Pe 28 noiembrie Ministerul Justitiei a emis un comunicat, unde se vedea negru pe alb ca proiectul exista, fiind in curs de avizare, la care luau parte si ministerele de sub conducerea lui Ponta:

27. 17 decembrie 2012, Victor Ponta declara la postul sau preferat, Antena 3:

“Romania nu a intrat in aceasta iarna, dar a fost pe ordinea de zi a Consiliului JAI problema intrarii Romaniei si a Bulgariei in Schengen, pentru ca asa a cerut Traian Băsescu. A zis “dupa alegeri. Nu vorbiti inainte, ca nu cumva să ajutati guvernul ssta’. Si atunci o sa fim in februarie si o sa intram in Schengen”

In realitate, Romania a ratat aderarea la Schengen din cauza raportului negativ MCV. Mai multe tari, printre care Franta, Olanda, Germania, au conditionat aderarea de un raport MCV pozitiv.Raportul MCV critic a venit ca urmare a evenimentelor din vara lui 2012. 

28. Victor Ponta a anuntat pe 3 decembrie 2012 ca Guvernul a primit scrisoarea din partea Comisiei Europene privind deblocarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). In realitate, abia la inceputul lunii februarie 2013 CE a confirmat deblocarea POSDRU si reluarea platilor pentru Romania.

“Saptamana trecuta am primit oficial scrisoarea privind deblocarea Programului Operational pe Mediu. Astazi, am primit oficial scrisoarea privind deblocarea POSDRU, program accesat in special de catre universitati si organizatii neguvernamentale. Saptamana viitoare primim deblocarea pentru Programul Operational Regional”, a anuntat Ponta in 3 decembrie 2012.

“Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizata in perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, reprezentantii UE au decis deblocarea POS DRU si reluarea platilor catre Romania. In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea romana”, se arata într-un comunicat al Guvernului din februarie 2013.

29. Ianuarie 2013
Printre motivele introduse in textul motiunii de cenzura care a dus la caderea gruvernului Ungureanu a fost sustinerea de catre acesta a gazelor de sist. In motiunea de cenzura care a dus la caderea Guvernului Ungureanu aparea urmatoarea intrebare: “De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?
Apoi, in mai 2012, odata numit in functie, premierul Ponta a prezentat public un program de guvernare in care aparea la obiective “instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea unor studii ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. O luna mai tarziu, Victor Ponta si-a schimbat pozitia: “Exista un moratoriu (asupra gazelor de sist) pana in decembrie. Dupa, luam in considerare adoptarea unei decizii care, pe de-o parte, asigura incertitudinile legate de protectia mediului inconjurator si, pe de alta parte, tine cont de faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita”. 

30. 25 februarie 2013 declaratie a premierului Victor Ponta cu privire la numirea in Guvern a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, actualmente condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul “Transformatorul”:
„Am discutat cu presedintele chiar inainte sa-l numesc si va reamintesc ca presedintele e cel care i-a semnat decretul, ca nu puteam să i-l semnez eu. Fiind vorba de o fapta care nu are legatura cu activitatea de ministru – este mult anterioara – in secunda in care in prima instanta va exista un act de condamnare de orice forma, in acea zi domnul Fenechiu pleaca din Guvern”. (Mediafax)

Traian Basescu declara apoi in 26 februarie 2013:
„Am vazut ieri o reactie necinstita, poate specifica modului de a face politica al dlui premier, spunand “dar decretul l-a semnat presedintele”, uitand insa ca nominalizarea a facut-o dansul, ca a primit un vot in Parlament dl Fenechiu si ca eu nu am posibilitatea legala sa resping un ministru. Un cabinet votat de Parlament nu poate fi pus sub semnul intrebarii de presedinte si nu poate refuza desemnarea”.

31. Martie 2013 

In timp ce lucrarile la metroul din Drumul Taberei au fost sistate ca urmare a reducerilor la bugetul alocat, premierul Victor Ponta a declarat in repetate randuri, in doua sedinte succesive de guvern, ca “metroul de la Facultatea de Drept in Drumul Taberei costa cat autostrada Comarnic – Brasov” si ca s-au semnat contracte de 1,2 miliarde de euro. In realitate insa, contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajungeau la “doar” circa 275 de milioane de euro.

32. Aprilie 2013
Ponta afirma ca nu crede ca se vor mai face vreodata in Romania numiri politice pentru procuror general si sefia DNA. “Nu vreau sa am eu personal si Guvernul nicio legatura cu aceste numiri. E treaba ministrului Justitiei in care am toata increderea, e treaba CSM-ului si a presedintelui in functie”, spunea Ponta pe 10 iulie 2012.
Surpriza insa, anul urmator, in aprilie, propunerile au fost facute chiar de catre premier. In perioada nominalizarilor, premierul s-a razgandit de doua ori. Initial a spus ca va face el numirile in calitate de ministru interimar al justitiei. A doua zi a spus ca nu va mai face el propunerile si va numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va conduce aceste proceduri. A treia zi a trimis chiar el propunerile catre CSM printre care Tiberiu Nitu ca procuror general si Laura Kovesi ca sef DNA. Mai mult, in aprilie 2013, in ciuda protestelor colegilor din USL, Victor Ponta a reevaluat-o pe Kovesi si a spus ca a propus-o pe Kovesi la sefia DNA pe baza convingerilor proprii, fiind o garantie pentru Comisia Europeana.

33. 7 Mai 2013
Bunurile din infractiuni nu pot fi confiscate.

„Azi, daca vrem sa confiscam o caruta a celui care a mers sa fure stalpii de inalta tensiune, nu avem voie, ca asa a spus Curtea. Daca azi vrem sa-i luam masina unuia caruia i-am luat permisul de cinci ori si a facut si accidente, nu putem”, a spus Ponta.

Constitutia si Codul Penal spun clar ca bunurile folosite la infractiuni sau contraventii POT fi confiscate. Nu este permisa confiscarea extinsa. De altfel, exista numeroase precedente de confiscari ale bunurilor folosite in infractiuni, in special cele de coruptie.

Exista si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens.

„Curtea constata ca deposedarea unei persoane de anumite bunuri sau valori in executarea unei sanctiuni penale, contraventionale, administrative ori civile sau a unei masuri de confiscare speciala, prevazute de lege, nu constituie expropriere si nu incalca in niciun alt mod dreptul de proprietate garantat constitutional” (Revista22.ro)

34. 17 iulie 2013
Victor Ponta, referitor la o decizie propusa de Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa cu privire la ascultarea cartelelor pre-platite:

„Este o decizie adoptata in luna august a anului trecut de catre CSAT si, de atunci, am progresat in ceea ce priveste procedurile de implementare, pentru ca in acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-platite si evident ca nu poti sa retroactivezi. Nu doar ca o sustin, eram în CSAT, daca nu ma insel era in perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era presedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toti ministrii acolo si a fost adoptata aceasta decizie imediat dupa atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-platite.”

Aceasta declaratie a premierului Ponta vine in contradictie cu un document din 20 mai 2013 semnat chiar de el. Este vorba de punctul de vedere negativ al Guvernului Ponta referitor la o initiativa legislativa privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay inregistrata in 2012 de deputatul PDL de Iasi, Petru Movila. In document se arata ca „solutiile legislative preconizate (…) sunt susceptibile sa aduca grave atingeri vietii private a persoanelor fizice…”. Tot in document se mai arata ca initiativa legislativa vine in contradictie cu 5 Directive ale CE.

35. Iunie 2013.
Ponta a spus ca liberalizarea pretului la gaze a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata. “Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo – si noi nu putem sa facem altceva decat sa… pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc”, spunea Ponta pe 12 iunie 2013.
In realitate, Guvernul Ponta a fost cel care si-a pus semnatura. In luna iunie 2012, Guvernul Ponta a aprobat memorandumul privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gazele naturale. Chiar Victor Ponta si-a pus semnatura pe acest document. Tot in luna iunie, Parlamentul a adoptat Legea 123 privind energia electrica si gazele naturale, unele prevederi facand referire chiar la calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. Pentru consumatorii non-casnici, termenul final stabilit de lege este finalul lui 2014, iar pentru cei casnici finalul lui 2018.

36. Proiectul “Rosia Montana”, care era infierat de Victor Ponta inainte de alegeri, respingerea sa fiind chiar una dintre promisiunile din campania electorala:

Asta pana in 27 august 2013, cand premierul Victor Ponta si executivul pe care il conduce aproba Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor de aur si argint din perimetrul Rosia Montana, lucru cu care insa deputatul Victor Ponta nu este de acord…

“O sa fiu sincer si o sa va spun ca eu, ca deputat, o sa votez impotriva, dar pe de alta parte, ca prim ministru, nu am dreptul… ” O alta explicatie este data tot de Victor Ponta:

“Eu am fost impotriva proiectului, inainte sa cunosc aproape nimic despre proiect, pentru ca era sustinut de Basescu, si am spus ca daca il sustine Basescu e ceva de rau.” Seems legit…

37. Pe 26 septembrie 2013, Ponta s-a contrazis iar cu jurnalistii din presa straina. A spus ca declaratiile sale pentru agentia britanica Reuters referitoare la decizia Parlamentului in cazul Rosia Montana au fost prost intelese atat de presa romana, cat si de cea straina. Astfel, dupa ce a catalogat titlul agentiei Mediafax drept o “minciuna ordinara”, “manipulare”, “mare magarie”, Ponta a sustinut ca si cei de la Reuters l-au interpretat gresit, dand un “titlu tampit”. Titlul era: “Prim-ministrul Romaniei spune ca respingerea proiectului aurifer ar descuraja investitorii”. Stirea a fost preluata apoi de agentia romana Mediafax si de restul presei. Titlul a fost dat in urma aceste declaratii: “Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema (din punct de vedere economic), dar daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania”. Ponta sustinea ca titlul “e invers decat ce am spus in interviu”. (Hotnews)

38. 30 ianuarie 2013
“Am mai citit ca sunt trei ministri cercetati pentru coruptie. Nu am reusit sa-i identific. Inteleg, sigur, Fenechiu e trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, dar pe ceilalti doi nu i-am gasit oricat i-am cautat. Care sunteti va rog sa spuneti, recunoasteti singuri. Probabil ca e o eroare si lucrurile astea se puteau indrepta daca Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare”. (sedinta de guvern)

Ministrii la care facea referire raportul MCV erau Liviu Dragnea, cercetat atunci in dosarul fraudei la referendum, Relu Fenechiu, trimis la acea vreme in judecata in dosarul „Transformatorul” si Varujan Vosganian, vizat de o ancheta DIICOT. Toate aceste informatii erau cunoscute la vremea respectiva.

39. Iunie 2013
“In luna iunie, dupa ce Grup Feroviar Roman (GFR) a fost anuntat castigatorul licitatiei pentru CFR Marfa, premierul Victor Ponta declara ca ministrul de atunci al Transporturilor, Relu Fenechiu, si-a facut bine treaba in aceasta problema si merita felicitari. Ponta s-a mai declarat si multumit de faptul ca investitorul de la CFR Marfa este roman. Investitorul era Gruia Stoica, un om de afaceri care, ulterior, a ajuns sa fie retinut din cauza unor probleme penale.”Nu avem un escroc care vine cu banii la el, ci o mare companie romaneasca”, afirma Ponta.
Chiar si dupa au aparut suspiciuni ca acest investitor nu are cele 200 de milioane de euro pentru a plati pentru actiunile CFR Marfa, Ponta insista sa spuna ca privatizarea este in regula. In conditiile in care Gruia Stoica se afla in cautare de bani, pentru a tergiversa lucrurile, Victor Ponta a spus ca este nevoie de aprobarea unui proiect de Hotarare de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, alta decat cea referitoare la aprobarea strategiei de privatizare. Mai departe, pentru a scapa de orice raspundere, Ponta a cerut ca noua Hotarare de Guvern privind privatizarea CFR Marfa sa fie trimisa la CSAT pentru aviz. Incepe un razboi al declaratiilor Ponta-Basescu. Presedintia afirma ca ar fi o ilegalitate ca CSAT sa se pronunte pe contractul de privatizare a companiei CFR Marfa. Ponta a spus ca in CSAT au fost aprobate alte trei contracte de privatizare. Basescu a negat acest lucru si l-a invitat sa nominalizeze cele trei contracte. Ponta nu a dat curs cererii, in schimb l-a atacat pe Basescu spunand: “Lasati-l pe Basescu ca e la plaja sau la Ciresica”. Pana la urma, in luna august, a avut loc sedinta CSAT insa nu a fost luata nicio decizie. Contrar declaratiilor anterioare, Guvernul a solicitat introducerea pe ordinea de zi a sedintei CSAT a subiectului CFR Marfa, nu avizarea privatizarii. Pana la termenul final, 14 octombrie, Gruia Stoica nu a platit cele 200 de milioane de euro.”

40. Iulie 2013
Premierul Victor Ponta a anuntat ca a fost aprobata impozitarea indemnizatiilor compensatorii cu 85% doar in cazul fostilor manageri de la cele trei institutii care au fuzionat in Autoritatea de Supraveghere Financiara. Ordonanta de urgenta, aparuta in Monitorul Oficial nr. 331 din 6 iunie 2013, nu facea nicio diferentiere intre companii de stat, companii private sau institutii bugetare.

41. Iulie 2013
Dupa ce sunt afisate rezultatele recensamantului populatiei, Victor Ponta declara intr-o sedinta a Guvernului: “Am vazut si eu datele finale ale recensamantului. Mai bine mai tarziu decat niciodata, doar ca, din pacate, am fost peste 50% in 29 iulie 2012 care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din ramasi in urma. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseste foarte mult acum”
Chiar si dupa noile cifre, care arata o populatie de 19043766 persoane, referendumul nu ar fi fost valabil, iar mai mult, potrivit analizei Hotnews:
“Indiferent de rezultatele finale ale recensamintului, rezultatele nu au nici o relevanta legala in privinta stabilirii cvorumului de la referendumul din 2012 sau de la referendumuri viitoare. Numarul romanilor cu drept de vot este stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta pe baza datelor de la Directia de evidenta a populatiei din Ministerul de Interne, si el cuprinde atit romanii cu drept de vot aflati in tara (adica ceea ce a comunicat INS, prin rezultatele de la referendum), cit si romanii cu drept de vot aflati in strainatate (din care INS a putut sa cuprinda in recensamint doar 727.500, fara a avea instrumente legale sa-i contorizeze pe toti cetatenii romani plecati in strainatate). Dan Gherghut, vicepresedinte INS, a declarat ca “datele de la recensamint nu pot fi folosite in nici un caz pentru organizarea unui referendum”.”

42. 17 Iulie 2013
Pe 13 iunie, premierul Victor Ponta declara ca Romania nu a cerut derogari FMI, declarand despre acestea ca sunt “o boala asta, cu tot felul de surse, ca sa ne tragem singuri cate un glont in picior”. Ponta a fost contrazis chiar de FMI. Pe 17 iulie, Fondul Monetar International a publicat scrisoarea de intentie trimisa de guvernul Romaniei. In documentul datat 10 iunie 2013, autoritatile solicita Fondului, printre altele, derogari pentru criteriile de performanta ratate. Pe data de 13 iunie, Mediafax relata ca Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar ca solicita derogari din partea institutiei financiare astfel incat Consiliul Director sa accepte inchiderea cu succes a acordului. In seara aceleiasi zile, premierul Victor Ponta nega, in cadrul unei interventii la Romania TV, informatiile conform carora Romania ar fi cerut derogari de la institutia financiara. (Hotnews)

43. 20 iulie 2013
In momentul arestarii si aducerii lui Omar Hayssam in tara, Victor Ponta declara „Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, insa aducerea in tară a lui Omar Hayssam este o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile.” iar despre presedinte “Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicatul de presa.” 

In realitate, Romania are acord de extradare cu Siria aprobat pe data de 8 mai 2012, iar in privinta acestor chestiuni presedintele avea atributii clare, iar aducerea lui Hayssam in fata legii fiind chiar un obiectiv trasat de Traian Basescu in CSAT. Mai mult, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca operatiunea de aducere a suspectului de terorism nu a fost intocmai una legala, cum sugera Victor Ponta:

 44. 24 iulie 2013
“Daca CSAT nu avizeaza privatizarea CFR Marfa, aceasta nu va fi făcuta. CSAT a mai avizat trei privatizari”.

Ponta facea aceasta declaratie in momentul in care presedintele si-a exprimat indoiala in privinta investitorului selectat, Gruia Stoica. In fapt, premierul cerea CSAT sa avizeze privatizarea CFR Marfa cu Gruia Stoica, ceea ce contravenea legislatiei.

CSAT nu avizeaza privatizari, potrivit legii 415/2002. CSAT are atributii strict privind securitatea nationala, si nu are nicio atributie financiar-economica in baza careia sa poata aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare (In-cuiul-catarii.info)

45. august 2013
“Premierul Ponta anunta un plan national de investitii si pentru crearea de locuri de muncă. Victor Ponta si-a luat si un angajament: 10 miliarde de euro investitii atrase si 50.000 de noi locuri de munca,pana la sfarsitul anului.

Investitiile straine atrase de Guvernul Ponta, pe primele 6 luni, sunt de 666 milioane de euro, numar fatidic care marcheaza si o scadere de 20%, fata de aceeasi perioada din 2012. Practic, la jumatatea anului, Executivul Ponta a atras doar 6,6% din ce a promis pentru 2013.” 

46. Pe 5 octombrie 2013, Ponta anunta ca nu vor fi schimbari fiscale majore in 2014, ba mai mult, accizele vor scadea.

Ce a urmat a fost introducerea unei noi serii de taxe:

Potrivit Hotnews: “Ponta a spus atunci, alaturi de Daniel Chitoiu, idee reluata in mai multe randuri apoi, ca banii stransi din aceste noi taxe vor fi folositi pentru autostrazi si pentru cresterea investitiilor. In 2014, s-a dovedit ca investitiile publice au scazut drastic. Doar la ultima rectificare bugetara, cea de la sfarsitul lui septembrie, Guvernul a taiat 4 miliarde de lei de la investitii, redirectionand banii catre primarii prin Ministerul Dezvoltarii. La inceputul lui 2014, presedintele Traian Basescu a avertizat in mai multe randuri ca banii din noile taxe vor fi folositi, de fapt, pentru Ministerul Dezvoltarii condus de Liviu Dragnea. Este an electoral.”

Mai mult, la mijlocul lui 2014, premierul s-a razgandit si a anuntat ca banii din acciza suplimentara nu se mai duc la autostrazi, ci la pensii:
“Strict ca sustenabilitate – m-am uitatinca o data pe toate datele – avem anual o incasare suplimentara de 2,6 miliarde din creşterea accizei, 1,5 miliarde din taxa speciala pe constructii si, am verificat si acum, fata de anul trecut, la venituri curente, pe primele sase luni avem 3 miliarde de lei in plus. Deci, daca e vorba de contabilitate, acoperim contabil (scaderea CAS – n. red.), doar că economia nu e doar contabilitate, mai e si un pic de minte care uneori lipseste la cel mai inalt nivel”. 

47. 6 Decembrie 2013
Aflat la Cluj-Napoca, pentru a inaugura un campus Teologic impreuna cu Mitropolitul Clujlui, IPS Andrei, Victor Ponta a fost huidut de un grup de protestatari.
Intrebat cum comenteaza ca a fost huiduit, Ponta a incercat sa dea de inteles ca nu el a fost tinta multimii: “Aici am inaugurat un campus universitar important pentru Cluj. Cred ca atunci cand e vorba de ziua nationala, cand e vorba de biserica, cand e vorba de universitati nu ar trebui sa existe niciun fel de… Fiecare face ce stie, dar ideea de a huidui un mitropolit in fata unui lacas de cult nu am mai intalnit-o pana acum si cred ca este o problema de educatie”

Oamenii pareau insa sa stie destul de bine cui se adreseaza:

48. 10 decembrie 2013

Are loc evenimentul cunoscut ca “Martea Neagra”, cand parlamentarii au incercat pe ascuns sa adopte legi care in esenta modificau Codul Penal, favorizand infractorii.
Intrebat despre demersul majoritatii USL din Parlament si despre faptul ca Traian Basescu ii cerea demisia, pentru ca ar fi stiut de aceste modificari legislative, Victor Ponta declara: “Eu n-am fost marti aici, n-am scos parlamentari din sala, n-am bagat in sala, eram la Johannesburg. Parlamentul de aia legifereaza, nu trebuie sa imi ceara mie voie” si ca aflase de la Valeriu Zgonea ca proiectele de lege au fost puse pe ordinea de zi de toti liderii de grup.
Acest lucru este infirmat de liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, care declara pentru Mediafax:
“Nu am participat la nicio intalnire formala, informala sau negociere, cu nici unul dintre liderii USL, asa cum minte Victor Viorel Ponta, dorind sa ma compromita, atat pe mine personal, cat si opozitia in ansamblu. Domnul Ponta minte cu cea mai mare nerusinare! Ordinea de zi a plenului se stabileste la nivelul Comitetului Liderilor de grup si se aproba de catre Biroul Permanent. Dovada asupra acestui lucru stau stenogramele Biroului Permanent, documente care sunt publice. Ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor din data de 10 decembrie 2013 a fost modificata si completata direct in plen, la inceperea lucrarilor, prin solicitarea Liderului Grupului parlamentar al PSD, domnul Marian Neacsu. Atunci au fost incluse pe ordine de zi 5 proiecte legislative noi, sub rezerva primirii rapoartelor de la comisiile permanente”

49. 27 decembrie 2013

“Premierul Victor Ponta a luat masa cu Majestatea Sa Regele Mihai I in cea de-a treia zi de Craciun la palatul de la Savarsin, resedinta regala unde familia regelui isi petrece in mod traditional sarbatorile de iarna”

O singura problema, regele Mihai nu a participat, fiind in Elvetia, iar poza datand de la pranzul organizat cu ocazia zilei de nastere a regelui. Ce e drept, dupa cateva ore Echipa Victor Ponta a modificat postarea recunoscandu-si vina, insa incidentul lasa unele semne de intrebare, mai ales ca politicianul Victor Ponta dorea sa castige si simpatia regalistilor, in vederea alegerilor prezidentiale.

50. Ianuarie 2014
Guvernul a aprobat un act normativ prin care a acceptat sa piarda 400 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari fara clauze punitive. Guvernul Ponta s-a luptat aproape un an sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, “unui mare proiect de investitii”. De fapt, singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. In rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici cu fond de investitii de 1 miliard de dolari. Dimpotriva, doar a pierdut sansa de a recupera, la un moment dat, 600 milioane dolari.
Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.
Hotararea de Guvern prevede mandatarea ministerului finantelor sa indeplineasca toate procedurule pentru stingerea, prin renuntarea la judecata, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunta la toate procesele prin care statul roman cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Important este si ce se va intampla dupa stingerea litigiilor. Teoretic, actul normativ ar fi trebuit sa impuna garantii si termene pentru demararea investitiei de 1 miliard de dolari promisa de premierul Victor Ponta in nenumarate randuri. Hotararea de Guvern nu prevede nimic in acest sens. Exista doar un articol care spune ca in cazul in care, dupa stingerea tuturor litigiilor, Rompetrol Group nu indeplineste angajamentele prevazute in memorandum referitoare la un fond de investitii, Ministerul Finantelor este mandatat sa “efectueze toate demersurile prevazute de lege pentru instituirea unor masuri asiguratorii/executorii, respectiv prin promovarea unor actiuni judiciare/arbitrale”.

51. Ianuarie 2014 

Timp de doua luni, Guvernul Ponta a promis ca modifica noile coduri penale si de procedura penala prin OUG. “Majoritatea USL a adoptat in august 2013 Legea de Punere in Aplicare a noilor Coduri. Aceasta lege a schimbat in mod semnificativ continutul Codurilor adoptate in 2009 de guvernarea Boc si promulgate de presedintele Basescu. Azi, premierul Victor Ponta manipuleaza opinia publica afirmand ca s-au trezit unii sa tipe dupa cinci ani ca nu-s bune codurile si ca daca aveau ceva de zis o puteau face atunci. Adevarul e ca nu s-au trezit dupa cinci ani, ci dupa doua – trei luni, dupa ce s-au dumirit ce bombite au strecurat parlamentarii PSD si PNL in noile Coduri, modificate prin Legea de Aplicare”, scrie Dan Tapalaga in articolul “Asta le-a iesit. Cum au procedat”. Abia pe 5 februarie 2014, au fost adoptate noile Coduri. Insa, nu a fost rezolvata problema. “Guvernul Ponta si-a incalcat iarasi cuvantul dat si a inselat asteptarile magistratilor, pacalind din nou opinia publica. Li s-a promis saptamana trecuta ca o serie de probleme sensibile ridicate de intrarea in vigoare a noilor Coduri la 1 februarie vor fi reglate printr-o ordonanta de urgenta. Una dintre cele mai mari piedici in calea procurorilor o reprezinta azi prevederea din Codul de Procedura Penala potrivit careia interceptarile nu mai pot fi realizate decat dupa inceperea urmarii penale, adica dupa anuntarea prealabila a celui anchetat”, scria Dan Tapalaga pe 6 februarie in articolul “Noua politica de stat”. 

52. Februarie 2014

Ponta a cerut public demisia sefului STS, Marcel Opris, pe care a incercat sa-l scoata vinovat de esecul actiunii de salvare in cazul tragediei din Apuseni, desi Serviciul de Telecomunicatii Speciale a fost exonerat de vina intr-un raport facut public de Guvern. Totodata, din raportul facut public de Guvern si realizat de vicepremierul Gabriel Oprea a fost scoasa o informatie-cheie legata de faptul ca armata determinase cu o precizie de 2 km pozitia aeronavei prabusite.

53. Martie 2014
Premierul Victor Ponta sustinea ca presedintele Traian Basescu nu doreste sa promulge legea privind reesalonarea acordarii certificatelor verzi deoarece are interes sa sprijine producatorii de energie regenerabila prin cresterea facturii la energie. In replica, purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea, spune ca “afirmatiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase si urmaresc dezinformarea vadita a cetatenilor”. La inceputul sedintei de Guvern din 12 martie, Ponta a spus ca prin nepromulgarea Legii, factura energiei va creste cu 50%. Ulterior a revenit si a spus ca aceasta crestere va fi doar pe componenta de energie regenerabila din factura. In realitate, impactul era in jur de 1% asupra facturii.

54. 22 Aprilie 2014, “Tu ce faci fa, Doina, aici? Aveai chef de niste inundatii?” Episodul s-a petrecut cand premierul, aflat in vizita intr-o zona sinistrata din Teleorman, s-a intalnit cu ministrul Apelor, Doina Pana, in timp ce se plimba cu barcuta gonflabila, trasa de 5 subofiteri, intr-o apa de jumatate de metru, alt moment extrem de penibil. Cu toate ca a fost surprins de camerele de luat vederi, iar pe inregistrare se aude destul de clar ce apelativ a folosit, Victor Ponta nu recunoaste ca “fa” s-ar afla in vocabularul sau:

55. Mai 2014
Victor Ponta neaga ca in campania electorala a PSD, “Mandri ca suntem romani!” s-au folosit in realitate poze din Belarus si Polonia, insa in era internetului, e cam greu sa iesi basma curata din asta.

56. Iulie 2014

Ponta catalogheaza informatiile potrivit carora presedintele CJ Mehendinti, Adrian Duicu, ar fi fost la cabinetul prim-ministrului pentru a determina o promovare in centrala Ministerului Afacerilor de Interne, drept “inscenare de presa”. Insa, sunt informatii cuprinse intr-un referat al procurorilor DNA. Afirmatia ca este o inscenare de presa a fost reluata in mai multe randuri. Dupa ce a aparut informatia ca Duicu ar fi facut trafic de influenta la cabinetul premierului, Ponta a luat decizia sa-si mute biroul din Guvern la Ministerul Apararii, spunand ca se teme de unele inscenari. In iulie, Ponta a negat ca ar fi luat masa cu Duicu, fapt contrazis apoi chiar de rechizitoriul procurorilor DNA. Premierul Victor Ponta s-a intalnit cu baronul PSD, Adrian Duicu la masa in data de 8 iulie 2013 la restaurantul Joseph din Capitala, scrie negru pe alb in rechizitoriul procurorilor DNA, detaliu mentionat in articole publicate de Gandul si de EVZ. Dupa intalnire, Duicu ii comunica lui Ionel Georgescu ca i-ar fi rezolvat problema numirii la conducerea Directiei Anti-Frauda din ANAF. Intrebat in direct la TV daca a luat masa cu Duicu, Ponta a spus senin: “Habar nu am”. 57. Iulie 2014

In raportul sau de activitate la doi ani de mandat, Victor Ponta a folosit un grafic publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014, care ilustra scaderea randamentelor la titlurile de stat in lei, fara sa citeze insa sursa infograficului. Luat la intrebari de jurnalisti, premierul a avut chiar tupeul sa declare ca: “Am aflat ca am plagiat un grafic de la un ziar care l-a plagiat de la Ministerul de Finante. Deci, e caz grav deja. Ma rog, pentru cei care au mintea la ei, vor vedea foarte clar toate datele…”.
In 23 iulie insa, Ponta si-a recunoscut practic greseala cand a corectat în prezentarea privind economia la 2 ani de la preluarea guvernarii sursa infograficului referitor la randamentele titlurilor de stat în lei, indicând că ea este zf.ro. 

58. Iulie 2014

“Premierul Victor Ponta a facut, la inceputul sedintei de Guvern din 16 iulie, o declaratie care il punea in dezacord cu el insusi. “Anul trecut, daca nu ma insel, dle ministru Voinea, companiile de stat ne-au produs o pierdere de -nu mai stiu -400 de milioane, parca, nu?”, a spus Ponta. Raspunsul ministrului pentru buget Liviu Voinea a venit imediat: “Au stat mai bine decat cu un an in urma”. Pana in acea zi si Ponta sustinea ca societatile de stat au avut rezultate mai bune in 2013 fata de 2012, obtinand chiar un profit total de 350 de milioane de euro, nicidecum pierderi de 400 milioane cum spune acum. Declaratia a fost facuta in contextul in care a anuntat ca Guvernul are o noua abordare privind managementul privat. Insa, noua abordare nu este cunoscuta.” 

59. 14 Iulie 2014
Episodul MTO: Dupa consultarile cu presedintele Traian Basescu privind masura reducerii CAS-ului, Ponta declara in fata jurnalistilor ca Basescu ar fi fost badaran cu ministrul Finantelor, Ioana Petrescu:

 Drept raspuns, Basescu face publice inregistrarile discutiilor, iar un moment hilar al acestora il reprezinta scena in care premierul habar nu are despre ce se vorbeste cand presedintele mentioneaza MTO-ul:

 Ca sa se scuze totusi, cumva, Ponta declara cu nonsalanta ca engleza lui Basescu l-a indus in eroare. Plauzibil?


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...