Klaus Iohannis, la o conferinţă DNA: Cu o justiţie eficientă, o naţiune poate face paşi uimitori

Klaus Iohannis, la o conferinţă DNA: Cu o justiţie eficientă, o naţiune poate face paşi uimitori

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat miercuri, la conferinţa ”Anti-corruption Sustainability in Romania”, că ”fără o justiţie independentă şi funcţională o naţiune poate trăi de zece ori un secol”, dând asigurări că va sprijini activitatea anticorupţie a DNA în mandatul său ca şef al statului.

”De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o România înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată”, a declarat Iohannis.

El a precizat aceste ”imagini” arată cât de ”urgentă trebuie să fie schimbarea”.

”Aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali”, a mai spus preşedintele ales.

Iohannis a menţionat că pot fi discuate cauzele acestei situaţii, dar acest lucru nu este suficient pentru a fi înlăturate efectele.

”Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat”, a mai declarat preşedintele ales.

De asemenea, el a apreciat că în acest moment corupţia este principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării care are la bază meritocraţia, ”generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti”.

”Corupţia ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care ne afectează investiţiile străine, dezvoltarea civilă, iniţiativa şi inovaţia. Corupţia inhibă şi intimidează generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor”, a mai spus Iohannis.

”Corupţia este de departe principala problemă internă de siguranţă naţională, de aceea prevenirea şi descoperirea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei justiţii şi cu atât mai mult a celei din România”, a mai declarat preşedintele ales.

”Fără o justiţie independentă şi funcţională o naţiune poate trăi de zece ori un secol. Fără să aibă o formă de stat, fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separarea puterilor în stat. Cu o justiţie eficientă, însă, o naţiune poate face paşi uimitori, ca şi când ar trăi un secol în zece ani”, a apreciat Iohannis.

Totodată, el a dat asigurări că în mandatul său de preşedinte va sprijini lupta împotriva corupţiei şi activitatea DNA.

”Misiunea mea principală este aceea de a ocroti şi sprijini acest demers (al luptei împotriva corupţiei, n.r.), precum şi de a încuraja celelalte instituţii ale statului să se angajeze activ şi să coopereze pentru atingerea acestui scop. Preşedintele trebuie să fie nu doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept. Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacităţii DNA şi îmbunătăţirea performanţei la nivel a acesteia. DNA a fost o institiţie foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar şi continuând cu mandatul actualei doamne procuror şef”, a mai declarat preşedintele ales.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...