KOVESI a pus piciorul în prag/Bica poate fi ARESTATĂ/VIDEO

KOVESI a pus piciorul în prag/Bica poate fi ARESTATĂ/VIDEO

CSM aprobă arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce DNA a prezentat noi probe în urma audierilor

Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat vineri arestarea preventiva a Alinei Bica, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism,dupa ce DNA a prezentat noi probe in urma audierilor.

Hotararea Sectiei pentru procurori a C.S.M. a fost luata in baza art. 42 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru procurori a Consiliului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei.

In cursul serii de joi, CSM avizase arestarea la domiciliu a Alinei Bica.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri ca procurorii au prezentat CSM noi probe rezultate in urma audierilor de joi.

"Probele noi au vizat declaratii luate in cursul zilei de ieri si anumite inscrisuri care au fost puse la dispozitia procurorilor", a spus Kovesi, mentionand ca "mare parte din probatoriu se bazeaza pe documente, pe inscrisuri" si ca "persoane audiate au colaborat cu procurorii, au facut denunturi".

Kovesi, dezvaluiri despre cazul Bica si conflictul cu sefa DIICOT

Sefa DNA Laura Codruta Kovesi a declarat vineri ca in cazul Bica au fost extinse atat acuzatiile cat si cercetarile asupra altor persoane in dosarul sefei DIICOT Alina Bica. Ea a tinut sa sublinieze ca urmarirea penala, retinerea si cererea de arestare a Alinei Bica nu are legatura cu un conflict personal sau institutional, ci se bazeaza pe probe.

"In cursul audierilor am facut o noua propunere pentru un aviz CSM pentru arestare preventiva. A fost acordat aviz de arestare. As vrea sa precizez ca au aparut speculatii - DNA are in investigare acuzatii de coruptie a magistratilor, este singura institutie abilitata sa faca acest lucru. Dosarul NU a fost deschis in urma unui conflict personal sau institutional. Avem o colaborare foarte buna cu DIICOT. Nu suntem in competitie.

Cand colegi magistrati sunt suspecti de astfel de fapte nu trebuie sa aruncam culpa general pe toti membrii unei institutii. Si DNA a avut procurori suspecti de coruptie. Nici DNA, nici DIICOT nu insemna un om. Personal ii cunosc pe multi dintre procurorii DIICT. Si-au facut treaba. Fiecare trebuie sa raspunda personal", a spus Kovesi.

Despre Alina Bica, Kovesi a precizat ca: "Este suspectata de coruptie, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Nu pot sa va dau alte detalii. Asteptam decizia instantei cu privire la arestarea preventiva. Ieri s-au extins cercetarile cu privire la alte trei fapte de coruptie, si a unor noi persoane. Nu pot sa fac publice numele persoanelor noi pentru ca unele dintre ele nu au fost inca informate.

Nu cercetam persoane in functie de calitatea de demnitar ci in functie de probe. Nu as putea sa spun ca am fost sau nu surprinsa (n.r. de cazul Alina Bica). Am avut o colaborare buna institutionala cu conducerea DIICOT. Apreciez foarte mult tot ce fac procurorii DIICOT".

Ea a subliniat ca dosarul in cauza nu are legatura cu vizita Alinei Bica la Paris cu Elena Udrea si a refuzat sa spuna daca aceasta sau Dorin Cocos sau alte persoane apropiate lor vor fi sau nu investigate in acest dosar.

Alina Bica este suspectata de infractiuni de coruptie si beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, a subliniat Laura Codruta Kovesi, care a mentionat ca s-a formulat propunerea de arestare preventiva si este asteptata decizia instantei de judecata.

Sefa DNA a adaugat ca in cursul zilei de joi "s-au extins cercetarile pentru alte trei fapte de coruptie si cu privire la alte persoane" dar nu poate face inca publice numele acestora. "Sunt atat fapte noi cat si persoane noi", a notat ea.

Intrebata daca DNA ancheteaza deplasarea la Paris a Elenei Udrea cu Alina Bica, Kovesi a precizat ca "pentru acel eveniment inspectia judiciara s-a sesizat din oficiu" si "nu sunt elemente de natura penala" ci elemente "care tin poate de incalcarea statutului de magistrat", iar DNA nu investigheaza acele fapte.

Ziaristii s-au interesat daca DNA va analiza posibila implicare a cuplului Elena Udrea - Dorin Cocos in dosar.

"Vom investiga persoanele care au savarsit fapte de coruptie sau conexe in legatura cu acest dosar. Nu pot face aprecieri de natura personala", s-a marginit Kovesi sa declare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei au inceput urmarirea penala impotriva Alinei Bica, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Potrivit unor surse judiciare citate de agentia Mediafax, Alina Bica, in mod indirect si voalat, ar fi sugerat celorlalti membri ai comisiei sa aprobe dosarul de despagubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos. Concret, explica sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lasat de inteles ca documentatia din dosar era corecta, astfel ca puteau semna fara grija.

La un timp dupa aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpusi, un teren in comuna Snagov. Sursele citate arata ca nu este clar daca interpusii sunt cunostinte sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar mentioneaza ca, imediat ce terenul a intrat in posesia Alinei Bica, aceasta l-a vandut, iar o parte din banii obtinuti astfel ar fi ajuns la Dorin Cocos.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, care, alaturi de Bica, au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacarmioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Astfel, membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Acestia ar fi fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteaza anchetatorii.

Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din data 25 ianuarie 2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Context - Cum a ajuns Alina Bica pe prima pagina a ziarelor in timpul campaniei electorale

La sfarsitul lunii octombrie, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care insoteste aceste imagini sustine ca Udrea si Bica au fost suprinse in februarie 2014, la Paris, intr-o vizita privata. Alaturi de cele doua apare inca o figura prezentata drept Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii.

Procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a sustinut ulterior, intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, ca se afla in concediu la Paris, cand a fost fotografiata, in feburarie 2014, alaturi de politicianul Elena Udrea. Intr-o conferinta de presa, presedinta PMP afirmase, cu putin timp inainte ca Bica sa trimita raspunsul la Hotnews, ca magistratul s-a oprit la Paris in timp ce era in drum spre Haga, in interes de serviciu.

In aceeasi seara, presedintele Traian Basescu a afirmat ca servciile secrete sunt "categoric" implicate in acest caz. "In 10 septembrie am chemat sefii SRI si SIE si adjunctii lor si i-am atentionat sa nu se implice in campania electorala. Implicarea lui Melescanu cred ca nu mai are nevoie de demonstratie", a declarat Traian Basescu. Seful statului sustine ca este vorba despre o "operatiune pe care un serviciu romanesc si unu francez si le-au facut intre ele".

Dan Tapalaga a afirmat, in momentul trocului politic dintre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi, ca numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat in primul rand bunelor relatii cu Elena Udrea, protejata presedintelui.

"Faptul ca Udrea dispunea de o influenta atat de mare asupra presedintelui incat sa-i impuna numirea unui procuror sef mi s-a parut periculos, de neacceptat, de combatut energic. Am subliniat la vremea respectiva ca Bica  ii datoreaza bunei sale prietenei saltul in cariera.

Prietenia Udrea - Bica dateaza inca din timpul guvernarii Boc, cand Udrea era ministru la dezvoltare regionala si turism, iar Alina Bica ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Justitiei. Insasi Udrea a admis-o azi. HotNews.ro a criticat atunci fara menajamente trocul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi si promovarea unor procurori in functii cheie, ca Alina Bica la DIICOT, gratie sustinerilor politice", afirma Dan Tapalaga.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...