LIVE TEXT Zi DECISIVĂ în politica românească/PNL vrea ANTICIPATE/Iohannis, DECLARAȚII la ora17.00

LIVE TEXT Zi DECISIVĂ în politica românească/PNL vrea ANTICIPATE/Iohannis, DECLARAȚII la ora17.00

Ponta a demisionat miercuri impreuna cu tot guvernul, dupa protestele masive de marti seara. Scena politica e complet bulversata, liderii politici cauta acum solutii pentru o noua majoritate. Primarul hulit al Sectorului 4, Piedone, a demisionat si el dupa tragedia din Club Colectiv. PNL a avut sedinta de urgenta, presedintele Iohannis e asteptat sa iasa cu declaratii dupa ora 3, acum fiind prins intr-un mini-summit cu presedintii din 8 state vecine.

Urmareste LIVETEXT evenimentele zilei

16:28 Iohannis, declaratie de presa la ora 17.00

15.50: Deputatii si senatorii PSD sunt intr-o sedinta a grupurilor reunite de circa o ora, alaturi de Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea. Ministrii prezenti la sedinta au plecat la guvern pentru sedinta de la ora 16.00. 

14:52 ALDE anunta ca nu sustin propunerea de organizare de alegeri anticipate, considerand ca acestea ar paraliza statul intr-un moment in care este necesara adoptarea bugetului pentru anul viitor.

Daniel Constantin, copresedinte ALDE, a declarat ca "probabil" partidele vor fi chemate individual la consultari la Cotroceni, dand de inteles ca nu coalitia va veni cu o propunere de premier, ci doar PSD prin Liviu Dragnea.

14.25 Dragnea (PSD): Nu suntem de acord cu alegeri anticipate 

Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat miercuri ca partidul nu este de acord cu propunerea PNL pentru alegeri anticipate. Dragnea a spus ca anticipatele ar aduce o perioada de instabilitate.

14.00 Mircea Dusa, ministrul Apararii, va fi premier interimar 

Victor Ponta a anuntat miercuri ca il va propune pe Mircea Dusa, ministrul Apararii, drept premier interimar. Ponta a spus ca ii va face aceasta propunere presedintelui Klaus Iohannis in aceasta dupa-amiaza, cand ii va inainta si demisia sa.

13:37 Alina Gorghiu: PNL vrea alegeri anticipate

13:29 Prima reactie a lui Oprea: Am discutat aseara cu premierul Ponta si impreuna am decis ca trebuie sa ascultam glasul strazii/ Nu voi mai face parte dintr-un alt guvern

13.23: Basescu nu crede ca se pot face anticipate

13.21: Gabriel Oprea: Nu voi mai face parte din nici un guvern

13.20: PNL cere alegeri anticipate, au anuntat Blaga si Gorghiu

12.47: UNPR isi arata disponibilitatea pentru coalitie, dupa criticile dure ale lui Dragnea

12.23: Presedintele este programat sa faca declaratii dupa ora 15.00, in marja Reuniunii la nivel inalt a Statelor din Europa Centrala si de Est.

12.10: Piedone a demisionat

12:06 Kelemen Hunor: "Este exclus sa sustinem actuala coalitie, eu cred ca actuala coalitie nu poate continua. Sustinem un eventul guvern tehnocrat, guvern minoritar, chiar si alegeri anticipate." Kelemen a precizat ca va prezenta optiunile UDMR la consultarile de la Cotroceni. "Scopul nu este sa ajungem la guvernare" a mai spus el.

11:51 A ajuns si ministrul Apararii Mircea Dusa. singurul sau comentariu: "Gestul unui om responsabil".

UNPR a reacționat la cele două evenimente importante din ultimele 24 de ore, protestele prin care s-a cerut demisia lui Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone, dar și mandatul depus de Victor Ponta. De altfel, potrivit unor surse, PSD nu mai vrea UNPR în noul guvern.

11.50 Oprea se laudă că el l-a DEMISIONAT pe Ponta și se agață de PSD 

Comunicatul UNPR: „UNPR a luat act de nemulțumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri în București și în alte orașe din țară. Președintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul guvernului. 

De altfel, această decizie a fost luată împreună de domnul Victor Ponta și domnul Gabriel Oprea, în cadrul consultărilor purtate de cei doi, în seara zilei de 3 noiembrie.

UNPR își reafirmă determinarea de a susține împreună cu coaliția, orice soluție politică care asigură stabilitate României.

UNPR este un partid unit și va participa la efortul pe care întreaga clasă politică trebuie să-l facă astăzi pentru a răspunde așteptărilor societății. Este obligația UNPR și, în egală măsură, este obligația tuturor liderilor politici și a tuturor partidelor să găsească soluții care să refacă legatura între alegători și aleși, între contribuabili și instituții, între societate și politică.” 

11:30 A ajuns si ministrul Economiei, Mihai Tudose, in acelasi birou. Este asteptat Victor Ponta.

In paralel, plenul Camerei Deputatilor este in desfasurare. Pe hol, parlamentarii care ajung la sedinta sunt nedumeriti si se intreaba intre ei sau pe jurnalisti "A demisionat Ponta?!"

Amintim ca din coalitia de guvernare fac parte PSD - UNPR (condus de Gabriel Oprea) - ALDE (condus de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin).

Care sunt pasii formarii unui nou Guvern dupa demisia lui Ponta

Dupa demisia lui Victor Ponta din functia de premier trebuie parcursi mai multu pasi pana la constituirea unui nou Guvern. Potrivit articolului 107 din Constitutia Romaniei, presedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Practic, conform Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis poate numi premier interimare pe oricare dintre membrii Guvernului demisionar, nu neaparat pe Victor Ponta. Perioada de interimat este de cel mult 45 de zile. Intre timp, presedintele trebuie sa inceapa negocieri cu principalele partide parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.

Pe perioada de interimat, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern, sunt indeplinite numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.

Potrivit articolului 103 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Daca Parlamentul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si daca respinge cel putin doua solicitari de investitura, presedintele poate dizolva Legislativul, potrivit articolului 89. In acest caz ar fi organizate alegeri anticipate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...