LIVE TEXT/TRAGEDIE în București/27 MORȚI și 160 de RĂNIȚI după INCENDIUL din Clubul Colectiv/ FOTO/VIDEO

LIVE TEXT/TRAGEDIE în București/27 MORȚI și 160 de RĂNIȚI după INCENDIUL din Clubul Colectiv/ FOTO/VIDEO

 ​Flacarile care au cuprins, vineri seara, Clubul Colectiv din Capitala s-au soldat cu moartea a 27 de oameni, pana la aceasta ora. Cei mai mulți dintre acestia erau tineri, care participau la concertul trupei autohtone de metal Goodbye to Gravity. Insa, cateva scantei ratacite au fost de ajuns pentru a aprinde grinzile invelite in spuma poliuretanica, folosita pentru izolarea fonica a clubului din fosta fabrica Pionerul. Apoi, iadul s-a dezlantuit in clubul supraaglomerat. Bilantul celei mai mari tragedi din Bucuresti: 27 de morti si 160 de raniti. 

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor:

UPDATE 08.17 Se propune DOLIU NAŢIONAL trei zile. Şedinţă de Guvern la ora 12:30

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că sâmbătă, la ora 12.30, va avea loc o şedinţă de Guvern, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va propune declararea a trei zile de doliu naţional. "La ora 12.30 va fi şedinţă de Guvern, condusă de premierul Victor Ponta, iar la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se vor propune trei zile de doliu naţional, începând de astăzi", a spus Bănicioiu.

El a menţionat că doliul naţional se declară prin hotărâre de Guvern.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane cae sunt internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat sâmbătă dimineaţă Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.

ACTUALIZARE 7.50. Nu exista niciun fel de autorizare de la ISU pentru spectacolul pirothenic de aseară, a declarat Raed Arafat.

Nu a existat nicio solicitare către ISU pentru verificări şi autorizări pentru un eveniment care presupune spectacol pirotehnic la interior, a adăugat Raed Arafat.

ACTUALIZARE 7.40.  Vor fi trei zile de doliu naţional după incendiul din clubul bucureştean, a decis Guvernul.

ACTUALIZARE 7.10. Unsprezece spitale din Bucureşti sunt pline până la refuz cu oameni răniţi în incendiul devastator din Clubul Colectiv. La Spitalul Muncipal sunt 24 de răniţi, 9 în stare gravă. Pentru unul dintre cei aduşi aici, medicii nu au mai putut face nimic.

La Spitalul Floreasca au ajuns cei mai mulţi răniţi. Sunt 56 de oameni internaţi acolo din care 17 la terapie intensivă.

Filmul evenimentelor şi declaraţii cutremurătoare ale martorilor

La Spitalul de Arşi au fost aduşi 35 de răniţi. La aceasta oră mai sunt internaţi 28.

Pentru că unităţile de primiri urgenţe din Capitală sunt arhipline, o parte dintre victime ar putea fi mutate în alte spitale din ţară. Ministerul Apărării a anunţat că două avioane şi două elicoptere sunt pregătite pentru a transporta răniţii.

Mircea Duşa: „Avioanele sunt pregătite, în momentul în care ni se solicită, decolăm imediat. Două avioane sunt pregătite, echipate medical, şi două elicoptere”.

4.50 Raed Arafat a anuntat ca la interventia de la Clubul Control au participat 150 de persoane, numai de la SMURD si pompieri. 29 de masini SMURD, 29 de masini de descarcerare si trei masini pentru tratarea unor victime multiple au participat la interventie.  De asemenea, Arafat a precizat ca Armata are pregatite doua elicoptere si avioane de transport pentru victime, daca va fi nevoie. 

3.15 A 27-a victima nu e inca identificata.

3.00: La aceasta ora marea problema este identificarea victimelor. La locul dezastrului au venit familiile care-si cauta copiii disparuti

02.40 Ultima informare a Ministerului de Interne cu privire la bilantul victimelor incendiului: 27 de morti, 162 de raniti

"La acest moment s-a finalizat interventia fortelor Ministerului Afacerilor Interne pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrala a Capitalei. Zona este securizata de fortele Ministerului Afacerilor Interne pentru a putea permite procurorilor si echipelor de criminalisti sa efectueze cercetarea la fata locului.

Pana la finalizarea tuturor procedurilor in astfel de situatii, continuam sa sprijinim Ministerul Sanatatii in gestionarea acestei crize.

Toate persoanele care necesitau ingrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulante si echipaje SMURD la mai multe spitale din Bucuresti. Precizam ca primul apel la 112 a fost inregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de interventie au ajuns la fata locului la 22.43.

La interventie au fost mobilizate toate fortele MAI, iar la Guvern este monitorizata intreaga situatie de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta care functioneaza 24 de ore din 24.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat ca a solicitat sprijinul Ministerului Apararii Nationale pentru utilizarea Spitalului Militar Central daca situatia o impune.

Ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat au fost deja la Spitalul de Urgenta Floreasca, la Spitalul Municipal si la Spitalul de Arsi, unde au fost internate 93 de persoane ranite, pentru a se asigura ca exista capacitatea de interventie necesara in astfel de situatii de criza.

Vicepremierul a convocat la sediul Guvernului Romaniei, sambata, 31 octombrie a.c., la ora 7.00, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, unde sunt reprezentate toate ministerele si autoritati centrale cu competente in astfel de situatii.

La acest moment, 162 de persoane au fost transportate la urmatoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Judetean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Coltea, Budimex si Spitalul Grigore Alexandrescu.

Din pacate, in urma incendiului 27 de persoane au decedat".

De asemenea, MAI a pus la dispozitie mai multe numere de urgenta: "Familiile victimelor pot obtine informatii suplimentare despre starea acestora sunand la urmatoarele numere de telefon puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 si 021/3122547."

02.30 Numarul persoanelor decedate a ajuns la 27, dupa ce un alt ranit a murit la Spitalul Universitar, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

Arafat a spus ca o alta victima a murit la Spitalul Universitar, unde in urma incendiului au fost duse 16 persoane.

El a mai spus ca a inceput transferul ranitilor intre spitale, pentru situatiile in care unele unitati medicale sunt foarte aglomerate. Astfel, au fost transferati primii patru raniti de la Spitalul Floreasca. In total, cel putin zece dintre ranitii in acest incendiu urmeaza sa fie transferati de la Spitalul Floreasca la alte unitati, intre care Spitalul SRI, ai carui reprezentanti s-au oferit si ei sa se implice in operatiunea de preluare a victimelor, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

02.15 Una dintre persoanele internate la Spitalul Universitar, care nu a fost inca identificata, a murit in urma cu scurt timp, anunta Digi24.

Ceilalti raniti sunt in stare stabila, dar sunt monitorizati permanent.

Intre timp, secretarul de stat Raed Arafat face un tur al spitalelor, pentru a vedea daca medicii au nevoie de ajutor.

02.05 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca cei care vor sa doneze sange o pot face incepand de sambata dimineata, de la ora 8, la doua centre din Capitala.

O explozie puternică a avut loc, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piaţa Unirii din Capitală. Potrivit primelor informaţii, este vorba de cel puţin 27 morţi şi de alte peste 100 de persoane care au suferit arsuri grave. Secretarul de stat Raed Arafat se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. La nivelul Ministerului de Interne a fost activat Codul Roşu de Urgenţă. La numărul de telefon 021. 2069291 se pot afla informaţii. 

ACTUALIZARE 01.44 „Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare - era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, povestește un martor al tragediei.

UPDATE Pacienţii de la Spitalul de Arşi sunt desfiguraţi. Poliţiştii declară că aceştia nu pot fi identificaţi. „Am fost în Clubul Colectiv până la izbucnirea incendiului. Am plecat cu câteva minute înainte de tragedie pentru că eram obosit. Dar acolo am lăsat mai mulţi prieteni. Când am aflat ce s-a întâmplat am venit direct aici. Mulţi dintre prietenii mei au fost aduşi desfiguraţi. Alţii au murit”, povesteşte un tânăr de 26 de ani care se află la Spitalul de Arşi. 

01.15 Raed Arafat a anuntat ca 145 de persoane sunt internate in urma incendiului

Clubul Colectiv: Cine sunt actionarii si cu ce se ocupa ei 

Clubul Colectiv, unde a avut loc un incendiu in care au murit cel putin 26 de oameni, este detinut de firma Colectiv Club SRL. Actionarii firmei sunt Alin Anastasescu - 47%, Paul Catalin Gancea - 30% si Costin Mincu - 23% (sursa: Recom, via Attila Biro).

Potrivit contului sau de Linkedin, Alin Anastasescu este fondator si managing partner la CLubul Colectiv, dar si producator de clipuri publicitare la agentia Cevadevis.ro. In paralel, Anastasescu este project manager la compania de evenimente Sasquatch Events, cu care a organizat diverse manifestari pentru brandul Mountain Dew.

Anterior, el a lucrat in productia de concerte si evenimente la companie Emagic Entertainment.

UPDATE 1.24 Mobilizare pe Facebook pentru donare de sânge

Cei care vor să ajute supravieţuitorii tragediei pot dona aici:

• Centrul de Transfuzie al Municipiului Bucureşti, Str. Constantin Caracas nr. 2, Sector 1

• Spitalul Floreasca (cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi acolo), au capacitate de preluare sânge

• Spitalul Fundeni

• Spitalul ELIAS

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal în acest caz. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. O echipă de procurori şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei fac deja cercetări în interiorul Clubului Colectiv. 

Ministerul Sănătății a făcut un apel la donare de sânge pentru răniții din incendiul din această seară.

Numărul răniților care au ajuns la spitalele din București:

Floreasca – 50 de persoane/Spitalul de Arși – 27/Elias – 4/Spitalul Militar – 4/Pantelimon – 3/Spitalul Județean Ilfov – 1/Sf. Ioan – 9/Bagdasar – 24/Municipal – 16/Colțea - 7

UPDATE: "Era pauza dintre piese, a dat cu artificii pe final. Când am văzut că flăcările urcă ușor-ușor spre tavan am fugit spre ușă, mi-am tras și prietenii după mine. A fost spectacol pirotehnic și la început și la sfârșit", a spus un alt tânăr care se afla în club.  "Am fugit de panică. Aș fi vrut să ajut, dar doar aș fi încurcat. Primesc mesaje. Mă întreabă dacă știu de prietenii lor", a spus Alin Grăjdean. "Când vocalul a văzut că a luat foc stâlpul a scăpat microfonul și a fugit. Am văzut oamenii care au ieșit în flăcări pe lângă mine. M-a marcat foarte mult", a adăugat el. El a precizat că atunci când fugea speriat, ambulanțele deja ajungeau la fața locului. A adăugat că salvarea a venit mult mai repede decât s-ar fi așteptat. 

UPDATE: Amănunte de la fața locului: Cei care au ieșit primii din club nu aveau haine pe ei din cauza suflului. Vecinii povestesc cu lacrimi în ochi că au ajutat peste 40 de tineri și au sunat la ambulanțe, despre care spun că au venit destul de târziu. Rudele celor aflați în club nu pot ajunge în apropierea incintei din cauză că locul este prea fierbinte. 

"Din pacate, 26 de morti. L-am informat pe presedintele Iohannis, i-am transmis si premierului. Parchetul a inceput ancheta", a spus Oprea.

***Părinţii şi rudele care vor să afle informaţii despre victime pot suna la numărul de telefon: 0212069291

"La acest numar se va putea suna pentru a cere sau transmite informatii despre cei care au fost acolo. Din pacate, majoritatea decedatilor nu au avut acte asupra lor", a precizat Arafat.

Jurnalistul Costin Stucan, martor: „Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alţi paramedici şi alţii pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieţi arşi, tremurând în stare de şoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de maşini de pompieri. N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, spectatorii au aprins artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriţă de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată aşa ceva“.

00.36 Ministrul Gabriel Oprea a anuntat ca sunt 26 de morti.

UPDATE/Digi24, citând surse medicale, anunță că, din păcate, bilanțul morților a crescut la 40.

UPDATE/0.37 Martori: Explozia din club a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului

Explozia de vineri seară din clubul din sectorul 4 al Capitalei, soldată cu zeci de morţi şi răniţi, a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan, a declatat agenţiei MEDIAFAX un martor.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta ieşind în valuri pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 - 22.20, iar primele ambulanţe au sosit după circa un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

UPDATE 0.25 /Președintele Klaus Iohannis a fost informat și a reacționat prompt după TRAGEDIA din clubul bucureștean:

”Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune.”, anunță președintele.

UPDATE/Digi24 anunță că, din păcate, bilanțul morților a crescut la 40.

"Este o mare tragedie. Este celula de criza la nivelul Guvernului. E alarma generala in MAI. L-am informat si pe dl presedinte Iohannis. Sunt 25 de morti, toate fortele disponibile", a declarat jurnalistilor Gabriel Oprea, aflat la locul tragediei.

La randul sau, Raed Arafat a precizat ca 88 de raniti au fost transferati pana acum la spitale.

"Au intervenit 11 masini de pompieri, 28 SMURD, 29 ambulante, medici suplimentari de la Floreasca, 3 masini de transport pentru victime multiple... Au fost transportati la toate spitalele de urgenta", a mai precizat Arafat.

UPDATE 0.15/EXPLOZIE într-un club din Bucureşti: Gabriel Oprea anunţă 25 de morţi. Raed Arafat: 88 de răniţi, duşi la spital. 

Un incendiu a avut loc în această seară în capitală, la un club situat în apropiere de Maternitatea Bucur. Din primele informații sunt peste 80 de răniți și 25 de morți.

Douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziei produse vineri seară în Clubul Colectiv din Capitală, iar "numărul acestora este în creştere", fiind foarte multe victime grav rănite.
Pompierii încearcă să stingă incendiul şi să evacueze persoanele rămase în incinta clubului.

Totodată, paramedicii acordă primul ajutor mai multor persoane, în timp ce zeci de răniţi au fost transportaţi la spital.

Mai multe ambulanţe SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov se află la faţa locului.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album.

Mai multe persoane au decedat si alte zeci au fost ranite in urma unei explozii, urmata de un incendiu, care a avut loc, vineri seara, in clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni, anunta Mediafax. Potrivit Digi24, din primele informatii sunt peste 40 de raniti.

Potrivit televiziunilor de stiri, explozia s-a produs in jurul orei 23.10, in clubul Colectiv, unde avea loc un concert.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, in acest moment pompierii incearca sa stinga incendiul si sa evacueze persoanele ramase in incinta clubului.

Mai multe ambulante au preluat victimele si le-au transportat la diferite spitale din Capitala.

23.45 Raed Arafat a anuntat la Antena 3 ca sunt 18 persoane au decedat.

Secretarul de stat in MAI a mai precizat ca alte zeci de persoane sunt ranite.

23.37 "La fata locului au fost trimise echipaje de stingere si toate resursele disponibile din punct de vedere medical, atat SMURD, cat si Ambulanta", a spus Adrian Marin, reprezentant ISU Bucuresti la Digi24.

Acesta a precizat ca nu exista inca un bilant al victimelor, dar ca din primele informatii erau 40 de raniti. Cateva persoane sunt in soc cardio-respirator, din cauza inhalarii de fum, a mai spus Adrian Marin.

UPDATE 2: Potrivit Romania TV, cativa tineri care nu au reusit sa iasa la timp din club au murit.

UPDATE: Surse citate de Digi24 spun ca pe statiile ambulantelor se vorbeste de peste 300 de victime.

La Spitalul Universitar, la Unitatea de Primiri Urgente au inceput sa soseasca victimele. Au sosit aproximativ 15 raniti. Cei mai multi au suferit arsuri de pana la 70% din suprafata corpului.

Potrivit paginii de Facebook a clubului unde a avut loc explozia, in aceasta seara avea loc un concert prin care o trupa isi lansa noul album. Lansarea era insotita de "de un show de lumini customizat, precum si de efecte pirotehnice".

La fata locului au ajuns sase autospeciale de pompieri.

Explozia s-a produs la subsolul unei cladiri. Blocurile din jur nu par a fi afectate.

Se actualizeaza.










Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski